nlc.hu
Szabadidő

Marvel filmek és sorozatok 2025-ig

A Marvel 2025-ig betáblázta a szabadidődet

Rengeteg új filmet és sorozatot jelentettek be a Marvel fejesei néhány nappal ezelőtt. Mielőtt még elvesznél a bőség zavarában, most képbe teszünk azzal kapcsolatban, milyen folytatások, eddig ismeretlen címek várnak rád a Marvel-moziverzumban (MCU), illetve milyen nevekkel bővül a Marvel így is népes sztárcsapata.

Bár a Bosszúállók: Végjáték óta már 12 (!) filmmel és sorozattal bővült a Marvel Univerzuma, sok rajongó mégis úgy érzi, mintha már csak céltalanul szemezgetnének a desszertestálról, miután rég jól laktak a főétellel. És nem véletlenül: a Végjáték utáni, Negyedik fázisnak keresztelt időszakban futószalagon érkező produkciók közül eddig nem úgy tűnik, mintha bármelyikük is szoros összefüggésben állna a többivel. Az pedig, hogy most már nem csupán a mozikban, hanem a Disney+-on is követni kell az eseményeket ahhoz, hogy teljesen képben legyünk az MCU történéseivel, egészen megterhelő tud lenni. Szóval jogosan merül fel a fanokban a kérdés: van egyáltalán bármilyen terve a Marvelnek vagy csak random gyártják a sztorikat?

A válasz az, hogy igen, a stúdiónak konkrét elképzelései vannak a jövővel kapcsolatban – mindezt pedig a hétvégén megrendezett San Diego-i Comic Conon fel is vázolták. A Marvel főnöke, Kevin Feige összefüggéseket, mutánsokat, Fantasztikus Négyest és még több Bosszúállókat ígért. Nézzük tehát, mi mindent tervezett a stúdió egészen 2025-ig!

Hamarosan vége a Negyedik Fázisnak

A Marvel valóban nem igazán tudott mit kezdeni a rengeteg gyomrossal, amit a Bosszúállók: Végjáték után kapott. Egyrészt három meghatározó szuperhős is elbúcsúzott a világmegmentéstől – egészen konkrétan Vasember (Robert Downey Jr.), Amerika kapitány (Chris Evans) és Fekete Özvegy (Scarlett Johansson). Másrészt a stúdió váratlanul elvesztette a Fekete Párducot megformáló Chadwick Bosemant is, aki tragikus hirtelenséggel elhunyt 2020-ban. Bosemannel pedig számolt a Marvel, ő lehetett volna a franchise egyik alapköve. A pandémia szintén nem segített egyben tartani a Negyedik fázist: a stúdió kénytelen volt alapvető változtatásokat hozni a premierek sorrendjében, ami a Thor: Szerelem és Mennydörgésen, illetve a Doctor Strange az őrület multiverzumábanon is kifejezetten érezhető. (Utóbbin jelentős átírásokat kellett eszközölni, és nagyon komoly utóforgatások váltak szükségessé, mivel a Doctor Strange 2-nek a WandaVízió című sorozat előtt kellett volna debütálnia a mozikban, nem pedig utána.)

Kevin Feige is elismerte az utóbbi évek káoszát, azonban szerinte egy dologra mégis jó volt ez az időszak:

a Negyedik fázis a Marvel-moziverzum újraindításáról és az új karakterek bemutatásáról szólt.

Hamarosan viszont véget ér. Az érát egy sorozat – az Amazon: Ügyvéd, Tatiana Maslany főszereplésével, amiben Bruce Banner unokatestvérét alakítja – és egy film – a Fekete Párduc folytatása, a Wakanda, légy áldott! – zárja.

A Fekete Párduc 2 előzetese a Boseman által alakított T’Challát gyászoló Nakia (Lupita Nyong’o), Okoye (Danai Gurira) és Shuri (Letitia Wright) hármasára koncentrál, de egyúttal bemutatja Riri Williamst (Dominique Thorne) is, az újgenerációs Vasembert. Riri ugyanis egy olyan zsenipalánta, aki képes lemásolni a Vasember-páncélt, és a saját képére formálni azt – a lányt a saját Disney+-os sorozatából, a Vasszívből ismerheted majd meg igazán. Wakandának nem lesz sok ideje a gyászra, ugyanis össze kell csapniuk Atlantisszal és az őket vezető Namorral (Tenoch Huerta), valamint valaki a Fekete Párduc páncélt is magára ölti majd.

A Multiverzum-saga

Míg a korai Marvel-filmeket a Thanos, a lila, népirtásra edző titán és az ő Végtelen kövei jelentette fenyegetés árnyékolta be, a nézők pedig tudták, hogy előbb-utóbb ő jelenti majd a végső ellenséget, akit a szuperhőseinknek le kell győznie. Őt azonban egy sokkal veszélyesebb szupergonosz váltja, aki nem más, mint a Loki-sorozatban megismert a Megmaradó (angolul He Who Remains) variánsa, Kang. Őt az Ötödik fázist nyitó A Hangya és a Darázs: Kvantumániában láthatod először viszont, ismét Jonathan Majors alakításában. És annak ellenére, hogy Kang, a hódító eddig csak egyetlen epizódban szerepelt, már most bebizonyosodott, kezdhetsz tőle rettegni: hozzá képest ugyanis Thanos csettintése óvodás csínytevés volt.

Az ő karakterére építik fel tehát az MCU jövőjét egészen a Hatodik fázisig, amit a Bosszúállók: A Kang-dinasztia és a Bosszúállók: Titkos háború zár majd (tehát újra összeállnak a Bosszúállók – hogy kikből fog állni a csapat, az egyelőre kétséges), de miatta érkezhet meg a Fantasztikus Négyes is a Marvel Univerzumába. Utóbbi szuperhős-kollektíva azért is fontos Kang-viszonylatban, mert a szociopata főgonosz egyik variánsa – aki miatt  a képregények szerint kirobbant a multiverzumok közti háború – a csapatot vezető Reed Richards egy leszármazottja. És hogy miért háborúznak egymással a multiverzumok? Mert Kang meg akarja hódítani az összes világot – ez pedig végül valahogy a Titkos háborúhoz vezet majd.

Az MCU jövője

Jonathan Majors alias Kang (Fotó: Chuck Zlotnick/DMED Media)

A képregényekben – és egyébként az 1994-es Pókember rajzfilmsorozatban is – a Titkos háború arról szól, hogy az összes szuperhős és szupergonosz egy ismeretlen világba teleportálódik, ahol harcolniuk kell egymással, hogy végül számtalan világ törlődjön a multiverzumból. A Marvel Comics tehát amolyan reset-gombként használta a Titkos háború sztoriját eddig, így meglehet, hogy Feige-ék is éppen erre készülnek. Vagy csupán azért tervezik ezzel lezárni a Hatodik fázist, hogy így emeljék be az X-Ment az MCU-ba: a mutánsok ugyanis jönnek, és egy Doctor Strange 2-ben felbukkant X professzor-variánsnál jóval többet fogunk kapni. Azonban mivel az Ötödik fázis programtáblája már így is elég sűrű, valószínűleg még várnunk kell rájuk még egy kicsit.

Időrend és részletek

A Végtelen háborúba torkolló Végtelen-saga mintájára tehát az egymást keresztező világok és kedvenceink különböző variánsait felvonultató következő időszakot Multiverzum-sagának keresztelték. Mutatjuk, pontosan milyen sorrendben érkeznek az ezt alkotó filmek és sorozatok:

  • Fekete Párduc: Wakanda légy áldott! (2022. november 10.)
  • A Hangya és a Darázs: Kvantumánia (2023. február 16.) Mikor a film elején találkozunk Paul Rudd Scott Langjével, mindenkinek a könyökén jön már ki a szuperhős világmegmentéséről szóló dicsekvése (még egy könyvet is írt róla). Ám túl sok idejük nincs bosszankodni, Scott lánya, Cassie (Kathryn Newton), barátnője, Hope (Evangeline Lilly) és az ő szülei (Michelle Pfeiffer és Michael Douglas) egyszer csak a kvantumvilágban találják magukat, ahol maga Kang, a hódító tanyázik egy ismeretlen karakter társaságában, akit Bill Murray alakításában láthatunk.
  • Titkos invázió (2023 tavasza) A Marvel Kapitányban megismert alakváltó Skrullokról szól majd a sorozat, akik megszállták a Földet, ezért Nick Fury-nak vissza kell térnie, hogy rendet tegyen. A produkcióban Samuel L. Jackson mellett Emilia Clarke, Cobie Smulders, Olivia Coleman, Kingsley Ben-Adir és Ben Mendelsohn is szerepel.
  • A galaxis őrzői 3 (2023. május 4.): A galaxis őrzői történetének utolsó felvonása, aminek központi témája az életformák mesterséges fejlesztése lesz. Megismerjük Mordály előéletét, a rajta végzett kísérleteket, a fő ellenség pedig az előző részből megismert Soverign bolygón létrehozott Adam Warlock (Will Poulter), a tökéletes harcos lesz.
  • Echo (2023 nyara)
  • Marvelek (2023. július 27.)
  • Loki 2. évad (2023 nyara)
  • Blade (2023. november 3.)
  • Vasszív (2023 ősze)
  • Agatha: Coven of Chaos (2023-24 tele) A WandaVízió boszorkánya megkapja a saját sorozatát.
  • Daredevil: Újjászületés (2024 tavasza) A Netflixen debütált Charlie Cox-féle Daredevil című sorozat a Disney+-on támad fel, amiben annyira bíznak a Marvelnél (velünk együtt), hogy egyből egy szokatlan hosszúságú, 18 részes évadot rendeltek be belőle.
  • Amerika kapitány: Az új világrend (2024. május 3.) A Sólyom és a Tél katonája eseményei után Anthony Mackie Samje végre hivatalosan is az új Amerika kapitány. Róla fog szólni a franchise negyedik része.
  • Thunderbolts (2024. július 26.) A Marvel saját Öngyilkos osztagával zárul az Ötödik fázis. Őket A Sólyom és a Tél katonája, illetve a Fekete Özvegy stáblistás jeleneteiben kezdte már begyűjteni Valentina Allegra de Fontaine (Julia Louis-Dreyfus).
  • A Fantasztikus Négyes (2024. november 8.)
  • Bosszúállók: A Kang-dinasztia (2025. május 2.)
  • Bosszúállók: Titkos háború (2025. november 7.)

(Forrás: Time)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top