nlc.hu
Szabadidő

7 dal, ami film vagy sorozat miatt lett újra híres

Nem csak Kate Bush Running Up That Hill című dala lett újra felkapott egy film vagy sorozat miatt

A Stranger Things óta mindenki Kate Bush-t és Metallicát hallgat – ez viszont nem olyan egyedi eset, mint amilyennek tűnik.
Dalok, amik filmek vagy sorozatok miatt lettek újra híresek

Lassan egy hónapja, hogy a Netflixtől végre megkaptuk a teljes Stranger Things-csomagot, július 1-je óta ugyanis már a negyedik évad kiegészült az utolsó két résszel, így egészében élvezhetjük a legújabb szezont. És nem csodálnánk, ha azóta te már egészben (is) ledaráltad volna a negyedik felvonást, mivel a Stranger Things ezúttal is szuper erős évaddal érkezett: bemutatták Vecnát, a Hellfire Clubot, meg persze a sorozat legjobb haja díjára esélyes Eddie Munsont (bocsi, Steve).

De ami ennél is fontosabb, a sorozat segítségével egy vadiúj generáció ismerhette meg Kate Busht. A negyedik, Dear Billy című epizódban az énekesnő 1985-ös száma, a Running Up That Hill kardinális szerepet játszott abban, hogy Max (legalábbis egy időre) megmeneküljön Vecnától. A jelenet pedig…érzelmes volt, hogy finoman fogalmazzunk. A Running Up That Hill pedig annyira megfogta a közönséget, hogy miután 1985-ben az amerikai Billboard top 100-as listának csak a 30. helyéig tudott csak felmászni, idén a dal a 3. helyen végzett és hetekig uralta több ország slágerlistáját is.

Azonban nem ez volt az első eset, hogy egy film vagy sorozat felélesztett egy régebbi számot – a Stranger Things negyedik évadának második fele például még egyszer eljátszotta ezt a bravúrt (de erre még visszatérünk). Hoztunk még 6 dalt, amik újra felkapottá váltak, miután aláfestő zeneként meghallotta őket a közönség.

I Think We’re Alone Now (Az Esernyő Akadémia)

2019 februárjában debütált a Netflixen Az Esernyő Akadémia, ami egy felejthetetlen első résszel nyitott. A Hargreeves-gyerekek – ugyan mindenki a maga szobájában – közösen táncra perdülnek Tiffany 1987-es I Think We’re Alone Now című számára. A dal meglehetősen nagyot ment, népszerű hanggá vált a TikTokon is. Most pedig, a harmadik évaddal ugyanezt sikerült megugrania a sorozatnak, amikor a kedvenceink a Footloose-ra rögtönzött táncversenyt rendeztek.

Stuck in the Middle With You (Kutyaszorítóban)

Quentin Tarantino híres arról, hogy fantasztikus slágereket használjon a filmjeihez. Gondolj csak a Kill Billben Nancy Sinatra Bang Bangjére, vagy a Ponyvaregényben a You Never Can Tellre Chuck Berrytől. De ez sosem sikerült annyira jól, mint 1992-ben a Kutyaszorítóban kínzásjeleneténél, amit a Stealers Wheel Stuck in the Middle With You című száma festett alá. A dal, ami eredetileg 1972-ben jelent meg emiatt a ’90-es évek egyik nagy kedvencévé vált.

Come and Get Your Love (A galaxis őrzői)

A legjobb betétdalválasztás koronája veszélybe került Tarantinónál, amikor James Gunn feltűnt a színen – pláne, mikor már mainstream rendezővé lépett elő. Gunn a felelős ugyanis a Marvel egyik legszínesebb és legfrissebb szegletéért, A galaxis őrzőiért. A 2014-es első rész úgy táncolt be a mozikba, ahogy Chris Pratt Peter Quillje a Gömböt rejtő barlangba, miközben a Come and Get Your Love bömböl a walkmanjéből. A ’70-es évek klasszikusaival tömött mozinak köszönhetően a Redbone slágere, és még sok szám újra népszerűvé vált. A 2017-es második rész pedig csak folytatta a hagyományt – és biztosak vagyunk benne, hogy a harmadik felvonás is rengeteg fülbemászó meglepetést fog tartogatni.

Head Like a Hole (Black Mirror)

A Black Mirror antológiasorozat 2019-es évadában Miley Cyrus főszereplésével is készült egy epizód. Az énekesnő ebben a fiktív popsztárt, Ashley O-t alakította. A sorozat világában a lány legnagyobb száma, az On a Roll a Nine Inch Nails együttes Head Like a Hole című 1989-es slágerének poposított változata volt. Miután a rész kikerült a Netflixre, az On a Roll is elérhetővé vált, a Billboard pedig a 28. helyre sorolta a 2019 legjobb számai listáján. (Az epizód végén egyébként Cyrus elénekli az eredeti verziót is, ezzel pedig egy teljesen új közönséget nyitva a Nine Inch Nails és a dal előtt.)

Bohemian Rapsody (Wayne világa)

Egy évvel az 1975-ös megjelenése után a Queen ikonikus mesterműve, a Bohemian Rapsody a 9. helyen érte el a csúcsát az amerikai Billboard top 100-as listán. Aztán 1992-ben, amikor a Wayne világában Mike Myers és színésztársai a kocsiban headbangeltek a számra két dolog történt: a jelenet gyorsan bekerült a legikonikusabb filmes pillanatok közé, a Bohemian Rapsodyt pedig ismét mindenki ronggyá hallgatta. Olyannyira, hogy ezúttal már a Billboard 2. helyén végzett.

Master of Puppets (Stranger Things)

A Stranger Things negyedik évadának, mint mondtuk, mindkét fele bővelkedett epikus zenei pillanatokban. És ami az első felvonásnak Kate Bush volt, az a másodiknak a Metallica. Eddie Munson ugyanis lenyomta a Tótágas legmetálabb koncertjét a lakókocsija tetején (annak érdekében, hogy elterelje a demodenevérek figyelmét és szabad utat adjon a csapat többi tagjának Vecna lemészárlásában). Nem tudjuk, mit szeretünk jobban ebben a jelenetben: hogy tényleg az Eddie-t megformáló Joseph Quinn gitározott, azt, ahogy Dustin (Gaten Materazzo) minket megtestesítve élvezi a koncertet, vagy hogy a Metallicát egy teljesen más közönség is felfedezhette magának. Mert hogy pontosan ez történt: a közel 40 éves Master of Puppets című szám annyira népszerű lett a sorozat miatt, hogy Amerikában a slágerlisták élére katapultált.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top