nlc.hu
Szabadidő

Az OMSZ közleményben tiltakozik a politikai nyomásgyakorlás ellen

Közleményben reagált az OMSZ: politikai nyomásgyakorlásról írnak, vezetőik felmentésének visszavonását kérik

Politikai nyomásgyakorlás miatt tiltakozik az OMSZ 16 vezetője.

Mint ahogy azt az nlc is megírta, két nappal ezelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán elnézést kértek a történtekért, amiért téves volt az előrejelzésük augusztus huszadikára vonatkozóan, és ami alapján az Operatív Törzs az augusztus 20-ai tűzijáték elhalasztásáról döntött.

Hétfőn jött az újabb fejlemény: a szervezet irányítási jogát gyakorló Palkovics László technológiai és ipari miniszter augusztus 22-ével felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát.

Radics Kornélia

Radics Kornélia (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Kedden az OMSZ közleményében reagált az elbocsátásra. Ebben többek között azt írják:

 „A tűzijáték időpontjára és helyszínére vonatkozó prognózisokat is legjobb szakmai tudásunk alapján készítettük: az események időpontjához közeledve a rendelkezésünkre álló információk és adatok alapján támogattuk a legjobb döntés meghozatalát” – írják, majd hozzáteszik:

„Azonban az Operatív Törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagy mértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot. Határozott álláspontunk, hogy az OMSZ kollégái a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére is tudásuk legjavát nyújtották és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek” – írják, majd hozzáteszik:

„Az augusztus 21-től kezdve, az OMSZ-re nehezedő, több tárgyi csúsztatást és téves információt is tartalmazó, rosszhiszemű médiamegjelenéseket teljes mértékben méltatlannak tartjuk szolgálatunkkal, kollégáinkkal, valamint a teljes meteorológus szakmával szemben, mint ahogy azt is, hogy a döntéshozatallal kapcsolatos felelősséget kizárólag az OMSZ-re hárítják át.
Szinte ezzel egy időben történt az OMSZ elnökének, dr. Radics Kornéliának és szakmai elnökhelyettesének, Horváth Gyulának felmentése, amit – egyéb indoklás híján – a médiahírek alapján az augusztus 20-i eseményekkel hozunk összefüggésbe. Ezt elfogadhatatlannak, alaptalannak és az Operatív Törzs kollektív felelősségének téves áthárításának tartjuk” – olvasható a közleményben.

Azt is írják, hogy az augusztus huszadikát megelőző események olyan politikai nyomásgyakorlást jelentenek az OMSZ-ben folyó, több mint 150 éves munkára nézve, melyben a továbbiakban nem tudják – kormánytisztviselői esküjükhöz hűen – befolyásolástól mentesen szakmai tudásuk javát nyújtani.

Pontokba szedték, hogy az OMSZ integritásának visszaállítása és szakmai függetlenségének megőrzése érdekében milyen feltételek elengedhetetlenek:

1. Az Operatív Törzs idén augusztus 20-hoz köthető tevékenységének, döntéshozatalainak, kapcsolattartási módszereinek átvilágítását független vizsgálóbizottság által. Az átvilágítás eredményeinek nyilvánossá tételét és azok alapján a döntéshozatali mechanizmusok fejlesztését.
2. Az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológiai prognózisok szakmai kiértékelését független vizsgálóbizottság által. A kiértékelés nyilvánossá tételét. A vizsgálat idejére dr. Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentésének visszavonását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top