nlc.hu
Szabadidő

Vallomás egy sorozatgyilkos lányától

Egy sorozatgyilkos lánya: semmit sem sejtett abból, hogy az apja egy szörnyeteg

Kerri Rawson a BTK gyilkos néven elhíresült sorozatgyilkos lánya, aki úgy nőtt fel, hogy fogalma sem volt róla, hogy az apja embereket kínoz és öl meg.

2005-ben a 26 éves Kerri Rawson egy FBI ügynöktől tudta meg, hogy az apja, Dennis Rader az a BTK sorozatgyilkos, aki 10 ember haláláért felel. Kerri számára sokkoló volt, amikor kiderült, milyen ember nevelte, mert szerető szülőként emlékszik az apjára, aki csodálatos gyerekkort biztosított neki az anyjával együtt.

A tökéletes apa

A sorozatgyilkos apa rendszeresen vitte horgászni a lányát, pont olyan élményeket igyekezett adni neki, amit minden jó apa adna a gyerekének. Csak épp közben évekig az volt a „hobbija”, hogy embereket kínzott és ölt meg. A tipikus amerikai családapa és a sorozatgyilkos, aki ártatlan áldozatokat gyilkolt, egy emberben hogy fért meg, az Kerri számára teljesen felfoghatatlan volt. Az egész életét át kellett gondolnia apja letartóztatása után. Egy sorozatgyilkos leszármazottjának lenni súlyos teher, főleg, hogy az apja áldozatai között olyan korú gyerekek is voltak, mint a saját lánya. Kerri több mint két évtizedig élte úgy az életét, hogy azt gondolta, az apja egy veterán, aki az egyháztanács elnöke és megbízható cserkészcsapat-vezető.

A majdnem 60 éves, kicsit kopaszodó apukáról soha nem sejtette egy pillanatig sem a saját lánya, hogy kegyetlen sorozatgyilkos. Kerri egy interjúban így mesélt arról a napról, amikor kopogtatott az FBI az ajtaján a hírrel az apjáról: „Helyettesítő tanárként dolgoztam, aznapra pont kivettem egy szabadnapot. Nem is értettem, ki kopogtat és mit akarnak tőlem. Aztán az FBI ügynök megkérdezte, hogy tudom-e, ki az a BTK gyilkos, majd megválaszolta a kérdését és közölte, hogy az apám egy rettegett sorozatgyilkos.”

Kerri Rawson és Dennis Rader

A tinédzser Kerri Rawson és apja horgásznak (Fotó: Kerri Rawson)

Út a templomból a gyilkosságig

Kerri szülei a templomban ismerkedtek meg, és 1971-ben házasodtak össze, Dennis Rader azonban már jóval korábban megszállott érdeklődést mutatott a sorozatgyilkosok iránt. „Amikor általános iskolás voltam, már volt több problémám is – mondta el a letartóztatása utáni interjúk során Rader. – Szexuális fantáziák, amik valószínűleg kicsit furcsábbak voltak, mint más embereké.” A sorozatgyilkos elmondása szerint tinikorában már arról fantáziált, hogy nőket kötöz meg, de kamaszkorában nem lépte még át a fantázia és valóság határát. Később, 1966-ban csatlakozott a légierőhöz, és egészen 1970-ig, a feleségével való megismerkedésig szolgálatban maradt.

Rader gyilkos késztetései egy elég normális gyermekkori élmény után kezdődtek, amikor látta az anyját tehetetlenül és kétségbeesetten, amiért a gyűrűje beszorult a kanapé egyik rugójába és nem tudta kiszedni. Ez a kiszolgáltatottság nagyon tetszett Radernek. A sorozatgyilkos pszichoszexuális késztetései végül összeolvadtak a fetisiszta erőszakkal, és egyre inkább eluralkodtak rajta, míg végül a fantáziából valósággá váltak: 1974-től 1991-ig szedte áldozatait titokban, a család sejtése nélkül. A BTK gyilkos több mint 30 évig terrorizálta a Wichita környékén élőket, bár a legtöbb gyilkosságot 1970 és 1980 között követte el, pár év pihenő után visszatért és 1986-1991-ig folytatta rémtetteit.

Rader gyakran gúnyolta a rendőröket és a helyi médiát levelekkel, rajzokkal és versekkel, hogy elismerést és megerősítést nyerjen. Hírhedt beceneve, a BTK abból ered, hogy előszeretettel kötözte és kínozta meg áldozatait, mielőtt megölte őket (angolul: Bind, Torture, Kill). Első áldozata Joseph és Julie Otero – és öt gyermekük közül kettő – volt 1974 januárjában. Még abban az évben megölte a 21 éves Kathryn Brightot, majd 1977-ben meggyilkolta Shirley Viant és Nancy Foxot.

Dennis Rader

Dennis Rader, a BTK gyilkos 2005. augusztus 19-én a börtönnél (Fotó: Getty Images)

Hogyhogy nem sejtette senki a családból?

„Már születésem előtt bűncselekmény áldozata voltam – mondta el a BTK gyilkos lánya, Kerri egy interjúban. – 1978-ban születtem. Az apám meggyilkolt egy fiatal nőt, amikor anyám három hónapos terhes volt velem.” Rader ötödik áldozatát – Marine Hedge-et, a szomszédasszonyát – 1985 áprilisában ölte meg, a kilencedik, Vicki Wegerle következő év szeptemberében esett áldozatául, az utolsóra, Dolores Davis gyilkosságára pedig öt évvel később, 1991-ben került sor.

Kerri gyakran találkozott azzal a kérdéssel apja letartóztatása után, hogy miért nem vettek észre semmit otthon abból, amit Rader művelt? Erre így reagált: „Ha bármi gyanúnk lett volna arról, hogy apám bántott vagy megölt egy embert, nemhogy tízet, sikítva mentünk volna azonnal a rendőrségre – mondta Rawson. – Normális életet éltünk. Úgy néztünk ki, mint egy átlagos amerikai család, mert az is voltunk. Aztán hirtelen minden ránk szakadt.”

A sorozatgyilkos lánya tisztán emlékezett arra, hogyan fogadta 2005-ben a hírt, hogy az apja a híres BTK sorozatgyilkos: „Sokkos állapotba kerültem, a szoba szó szerint elsötétült és forogni kezdett – mondta. – Ilyenkor olyan traumán mész keresztül, hogy próbálod leföldelni magad, és olyan dolgokra koncentrálsz, mint a szakácskönyvek vagy egy táska, esetemben ez egy csokis süti volt, amit bámultam kitartóan a hír hallatán.” Az is megmaradt nagyon Kerriben, hogy elkérte az FBI ügynök igazolványát, mert az apja arra tanította gyerekkorában, hogy mindig előbb ellenőrizze a személyazonosságot, mielőtt megbízik valakiben, mert bárki kiadhatja magát valaki másnak – erre kiderült, hogy az apja pont így jutott be az áldozatai házába, hogy megtévesztette őket a személyazonosságát illetően.

Kerri Rawson

Kerri Rawson küzd az apja örökségével (Fotó: Travis Heying/Wichita Eagle/TNS via Getty Images)

Kerri Rawson élete ma

Kerri Rawson könyvet írt az apjáról és saját emlékeiről, megküzdési stratégiáiról A ​Serial Killer’s Daughter: My Story of Faith, Love, and Overcoming címmel. A könyv megjelenése előtti promóciós körútján több interjút is adott, melyek során kiderült, milyen nehezen dolgozza fel az apja súlyos örökségét. „Folyamatosan próbálok békére találni a lelkemben. A családunk elköltözött és új életet kezdtünk. Még mindig állandó harcot vívok a PTSD-vel, de bízom benne, hogy idővel begyógyulnak a sebek.”

Bár Kerri sokáig nem állt szóba az apjával, 2012-ben elkezdett rendszeresen írni neki a börtönbe, azóta is leveleznek, mert Kerri már megbocsátott a sorozatgyilkosnak. „Nem a BTK gyilkossal levelezek – magyarázta el Kerri –, hanem az apámmal beszélgetek. Azzal az emberrel, akivel együtt éltem és akit szerettem 26 évig. Ma is szeretem az apámat, azt a férfit, aki az apám volt. Nem ismerem a pszichopatát, aki embereket gyilkolt.”

Kerri édesanyja, a BTK gyilkos felesége pár hónappal a férje letartóztatása után gyorsított eljárásban elindította a válást és nehezen épült fel lelkileg az őt ért sokkból. A lánya könyvét elolvasta, és bár tudta, hogy miről szól, tisztában volt a férje tetteivel, néha muszáj volt letennie, mert nem bírta gyomorral az olvasását. „Büszke volt rám a könyv miatt – mondta el Kerri –, csak azt kívánta, hogy bárcsak ne kellett volna ennyit szenvednem. A könyv viszont segített neki is feldolgozni a múlt traumáit.” A BTK gyilkos 2005. június 27-én bűnösnek vallotta magát 10 rendbeli, első fokú gyilkosságban. Most 75 éves, és 10 egymást követő életfogytiglani börtönbüntetését tölti a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül a kansasi El Dorado büntetés-végrehajtási intézetben.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top