nlc.hu
Szabadidő

Danny Rolling sorozatgyilkos története

Ő a floridai hasfelmetsző sorozatgyilkos, akiről a Sikoly film készült

Egy 90-es évekbeli kegyetlen gyilkosságsorozat ihlette meg a Sikoly forgatókönyvíróját, Kevin Williamsont.

Az 1996-ban bemutatott Sikoly az egyik legnépszerűbb horrorklasszikus, melynek több folytatása is készült, a hatodik részt a közelmúltban mutatták be. Sokan nem tudják azonban, hogy a történetet egy amerikai sorozatgyilkos, Danny Rolling valós bűntettei ihlették.

Menekülés otthonról

Daniel Harold Rolling 1954. május 26-án született a louisianai Shreveportban. Rendőrként dolgozó apja a koreai háborúban átélt borzalmak után poszttraumás stressz szindrómával és más mentális betegségekkel küzdött, feleségét és fiait verbálisan és fizikailag is rendszeresen bántalmazta. Danny emiatt többféle személyiséget alakított ki magának, illetve többször megpróbált önkezével véget vetni az életének. Végül, hogy megszabaduljon az apjától, csatlakozott az amerikai légierőhöz.

A katonaságot azonban nem bírta sokáig és miután drogügybe keveredett, kirúgták a hadseregből. Ekkor a nagyapjához költözött, és megismerkedett egy O’Mather Halko nevű nővel. Összeházasodtak, és született egy lányuk. Rolling azonban ugyanolya erőszakosan viselkedett, mint az apja, ezért a házasság tönkrement. Amikor egy nap fegyvert tartott a felesége fejéhez, és megfenyegette, hogy megöli, az asszony elhagyta őt és közös gyermeküket is magával vitte.

Börtönévek

Rolling nem sokkal később megerőszakolt egy nőt, aki hasonlított a feleségére, majd több fegyveres rablást is elkövetett. A bűncselekményei miatt elkapták és 1979-ben börtönbe került. Szabadulása után újra a bűn útjára lépett, ami miatt az ezt követő tíz évben időről időre újra rács mögé került.

1989-ben visszaköltözött a szülővárosába, Shreveportba. Egy ideig egy étteremben dolgozott, mígnem 1989 novemberében elbocsátották. Rolling ezek után betört egy helyi házba, ahol Julie Grissom, az apja, Tom és az unokaöccse, Sean élt, és mindannyiukat megölte.  

Danny Rolling története ihlette a Sikolyt

Danny Rolling története ihlette a Sikolyt (Fotók: Paramount Pictures/Wikipedia)

A sorozatgyilkos elszabadul

1990 májusában egy vita hevében megpróbálta megölni a saját apját. A férfit gyomron és fejen lőtte, és bár életben maradt, elvesztette az egyik szemét és a fülét. Rolling elmenekült a szülővárosából és a floridai Gainesville-be költözött. Nem sokkal ezután elkövette legszörnyűbb és leghírhedtebb gyilkosságait. Betört egy házba, ahol két diáklány, Christina Powell és Sonja Larson élt, megerőszakolta, majd halálra késelte őket. Másnap ismét támadott: ezúttal a Santa Fe Community College egyik hallgatója, Christa Hoyt otthonába tört be, akit lefejezett, majd a fejét egy könyvespolcra tette. Következő áldozatai a Floridai Egyetem két hallgatója, Manuel Toboada és Tracy Paules voltak. Megölte őket, de a testüket nem csonkította meg, így a hatóságok azt feltételezték, hogy megzavarták a bűncselekmény során. A Gainesville-ben elkövetett utolsó gyilkosságot követően a floridai Ocalába menekült, ahol kirabolt egy élelmiszerboltot. Autóval hajtott el a helyszínről, de karambolozott és a rendőrök őrizetbe vették.

Gainesville-ben időközben munkacsoportot állítottak fel, hogy kiderítsék, ki követte el a gyilkosságokat. Először egy Edward Lewis Humphrey nevű férfit gyanúsítottak, aki ugyanabban az épületben lakott, mint a két áldozat, és bipoláris zavara miatt furcsán viselkedett. Humphreyt végül szabadon engedték, mivel nem volt bizonyíték arra, hogy ő követte el a gyilkosságokat.

Annak ellenére, hogy röviddel a floridai gyilkosságok után őrizetben volt, Rolling ellen csak jóval később emeltek vádat, miután a rendőrség fülest kapott egy régi ismerősétől, hogy ő lehet a gyilkosságok elkövetője. A tippet Cindy Juracich adta a rendőrségnek, aki Shreveportban egy ideig barátságot ápolt Rollinggal. Kapcsolatuknak akkor szakadt vége, amikor a gyilkos elmondta Cindy férjének, hogy szeret kést szúrni az emberekbe. Akkoriban a nő még nem hozta őt összefüggésbe a városukban elkövetett három megoldatlan emberölési üggyel, de amikor hallott gainesville-i gyilkosságokról is, az az érzése támadt, hogy Rolling lehet a kapocs.

A füles nyomán kezdett összeállni a kép: a rendőrség pedig rájött, hogy a rablás miatt Rollingot akkor tartóztatták le,  amikor Hoyt holttestét megtalálták. A férfi lakásán hangfelvételeket találtak, amelyek utaltak arra, hogy összefüggésbe hozható a gyilkosságokkal. A levett DNS-minták aztán megdönthetetlen bizonyítékul szolgáltak. Rollingot végül ötrendbeli gyilkossággal vádolták meg.

Ítélet

A férfit 1994-ben állították bíróság elé. Minden vádpontban azonnal bűnösnek vallotta magát, ugyanezen év április 20-án halálra ítélték. Közvetlenül a kivégzése előtt bevallotta a shreveporti gyilkosságokat is és bocsánatot kért a tetteiért. Danny Rollingot, a gainesville-i Hasfelmetszőt, ahogy a sajtó emlegette, halálos injekcióval végezték ki 2006. október 25-én.

A gaynesville-i gyilkosságsorozat felkeltette a filmvilágban akkor még ismeretlen Kevin Williamson figyelmét is, aki végül ebből merített ihletet a Sikoly forgatókönyvének megírásához. Egy interjújában elmondta: „Amikor Danny Rolling után kutattam, egy sorozatgyilkosról akartam írni egy egyetemi campuson, és egy FBI-ügynökről, aki egy egyetemi professzorra vadászik. Aztán úgy döntöttem, hogy megcsinálom a Sikolyt.”

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top