nlc.hu
Szabadidő

A Bosszúra készen összes utalása a '90-es évek tinifilmjeire

Így szabta a Z-generációra a 90-es évek kultikus tinifilmjeit a netflixes Bosszúra készen

Spinédzserek, 10 dolog, amit utálok benned és Kegyetlen játékok – és ez még csak a jéghegy csúcsa azoknak az ikonikus tinifilmeknek, amiket a Bosszúra készen megidézett.

Mit kapunk, ha összeeresztjük a híres szülei által és a Stranger Things óta bőven a saját jogán is ismert Maya Hawke-ot és a Riverdale egyik alapkövét, a Veronicát alakító Camila Mendest egy hitchcocki fordulatokkal teli tinifilmben? Egy olyan szaftos, vicces és stílusos fekete vígjátékot, amit már régen láttunk. De a Bosszúra készen nem sikerült volna ilyen jól, ha nincsenek a ’90-es évek ikonikus kultfilmjei. Jennifer Kaytin Robinson és Celeste Ballard – a netflixes produkció forgatókönyvírói – ugyanis fogták a legnagyobb tini-klasszikusokat az évtizedből, hozzácsaptak még egyet-egyet a ’80-as, illetve a 2000-es évekből, és megalkották a tökéletes koktélt, amit aztán a Z-generáció ízlésére szabva tálaltak. Vagyis: a sztori úgy progresszív, hogy közben tocsog az öniróniától és fekete humortól. Meg persze kultfilmes utalásoktól, úgyhogy most összeszedtük, melyik alkotásokat idéz is meg pontosan.

Spinédzserek

A Rosehill gimi egyenruháit egyértelműen Cher Horowitz legendás kockás szettje inspirálták. A Spinédzserek szőkesége azonban nemcsak a divat szintjén fejtette ki a hatását: az iskola egyik épületét konkrétan Horowitz Hallnak keresztelték el, Drea (Camila Mendes) pedig Cher rózsaszín bolyhos tollára hasonlító darabbal jegyzetel órán. Emellett érdemes a füledet is hegyezni, mert filmzenei utalásokban is bővelkedik a Bosszúra készen: az egyik jelenetben például a Spinédzserek nyitányát aláfestő Kids in Americára tombolnak a diákok.

Bosszúra készen

Fotó: Kim Simms/Netflix

Gimiboszi

Nagyon szerettük, hogy a film mindkét főszereplője egyben a történet narrátoraként is szolgál. Ez a megoldás pedig Reese Witherspoon 1999-es Gimiboszi című fekete komédiáját idézi meg, mely szintén nem ragad le egyetlen narrátornál annak érdekében, hogy minél több szempontból ismerhesse meg a néző a sztorit.

Kegyetlen játékok

A Rosehill gimi igazgatónőjét alakító Sarah Michell Gellar belépője kifejezetten nagy hangsúlyt kap a Bosszúra készenben. Nem véletlenül: nem elég, hogy a színésznő a ’90-es évek tinifilmjeinek egyik meghatározó alakja, az igazgatónőt szándékosan úgy írták meg, hogy hasonlítson Gellar karakterére a Kegyetlen játékokból. De nem ő az egyetlen, akivel tisztelegnek a film előtt. Eleanor (Maya Hawke) kiszemeltje, Gabbi egy jelenetben a Kegyetlen játékok alapjául szolgáló Veszedelmes viszonyok című könyvet olvassa, ráadásul – és most ismét visszatérünk a hangsávhoz – a film két zenéje is felcsendül a Bosszúra készenben: a Praise You FatBoy Slimtől, valamint Meredith Brooks Bitch című száma, ami a Kegyetlen játékokhoz hasonlóan a zárójelenetet festi alá.

Bosszúra készen

Fotó: Kim Simms/Netflix

Bajos csajok

A tinivígjátékok kihagyhatatlan pillanata amikor az új lányt körbevezetik a suliban, és bemutatják neki a klikkeket. A Spinédzserektől, a 10 dolog, amit utálok bennedig rengetegszer eljátszották már ezt, azonban a Bajos csajok volt az egyik első olyan, amelyik kifejezetten ironikusan fogta meg a témát. A Bosszúra készen most erre tett rá még egy lapáttal, és egyúttal frissítette a klikkeket 2022-re. Így a Plasztikokat és a koffeinfüggőket az  Instagram boszik és a kanos színjátszókör váltotta fel. Ezen kívül a Bosszúra készen szinte egy az egyben átemelte a Bajos csajok folyosói káoszának jelenetét, amiből szinte csak Regina George hiányzik.

10 dolog, amit utálok benned

Valószínűleg nincs ikonikusabb randi a filmtörténet során, mint Patrick és Kat festékcsatája a 10 dolog, amit utálok bennedből. Ezt a pillanatot eleveníti fel Drea és Russ (Rish Shah) festékkel töltött luficsatája. Ugyan Heath Ledger és Julia Stiles kettősét nehéz lekörözni, Camila Mendes és Rish Shah megközelítik a romkomok elit párosát.

Bosszúra készen

Fotó: Kim Simms/Netflix

Gyilkos játékok

Nem léteznének fekete tinivígjátékok a Heathers, magyarul Gyilkos játékok című klasszikus nélkül. Ez az 1988-as film volt a válasz az évtizedet uraló rózsaszín ködös John Hughes-romkomokra, és ezzel gyakorlatilag új zsáner született. Ezért a műfaj 2022-es képviselője sem hagyhatta ki a Gyilkos játékok előtti tisztelgést. Egyrészt Drea amolyan modern Veronica, ha a félresikerült buli után Heather Chandler nem halt volna meg, hanem száműzné a lányt a suli legnépszerűbb klikkjéből. Másrészt a Bosszúra készen egy jelenetben a film visszatérő motívumát, a krokettütőt is megidézi.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top