nlc.hu
Szabadidő

Meglepő tények kutyákról

20 tény, amit biztosan nem tudtál a kutyákról

Szereted a kutyákat? Akkor ez a cikk neked szól! Hoztunk néhány kevésbé ismert, de annál érdekesebb tényt, amik teljesen új megvilágításba helyezik a kedvenc állatod.

Határozottan kutyás vagy? Van otthon egy inkább cuki, mint félelmetes házőrződ, vagy szeretnél egyet? Akkor biztosan beleástad már magad a kutya-témába; talán olyannyira, hogy úgy gondolod: neked már nem lehet újat mondani az ember legjobb barátjával kapcsolatban. Mi viszont elfogadjuk a kihívást! Hoztunk most jó pár érdekességet a kutyákról, amikről szerintünk még te sem hallottál.

Érdekességek kutyákról

Fotó: Christian Mueller / EyeEm/Getty Images

 

  1. A legintelligensebb kutyafajta a kutatások szerint a border collie. Ők hamarabb megcsinálják a házi feladatodat, mint hogy megegyék…
  2. A pembroke welsh corgi nemcsak azért izgalmas fajta, mert ez volt a néhai II. Erzsébet királynő kedvence, hanem azért is, mert a walesi folklórban a corgikat a tündérek társaiként és paripáikként emlegetik.
    Érdekességek kutyákról

    Fotó: Anita Kot/Getty Images

  3. A labrador retrieverek Amerikában egyszerűen verhetetlenek: 2013 óta minden évben ez a legnépszerűbb kutyafajta az országban.
  4. Létezik egy Afrikából származó fajta, a basenji kutya, amelyik nem ugat – jódlizik.
  5. Egyetlen kutyfajta van a világon, amelyik képes a fáramászásra, a Catahoula leopárdkutya.
  6. Minden idők első olimpiai kabalája egy kutya volt, mégpedig egy tacskó, akit Waldinak hívtak.
  7. Gondolkoztál már azon, miért van olyan hosszú füle a basset houndnak? Hát azért, mert ezzel gyűjti össze az őt körülvevő szagokat.
    Érdekességek kutyákról

    Fotó: Jordyn Johnson/Getty Images

  8. Az Amerikai Pszichológiai Társaság tanulmánya szerint egy átlagos kutya 250 szót és gesztust képes megtanulni, ami egy 2 éves ember intelligenciaszintjével egyenlő.
  9. A Frontiers in Zoology nevű folyóiratban megjelent kutatás pedig a kutyák ürítési szokásait vizsgálta, és arra az érdekes következtetésre jutott, hogy az ebek nagyon érzékenyek a Föld mágneses mezejének legapróbb változásaira is. Emiatt leginkább a mágneses mező nyugalmi állapotában végzik el a dolgukat úgy, hogy a testüket az észak-déli tengelyhez igazítják. A kelet-nyugati tengelyt meg úgy, ahogy van elkerülik.
  10. A kutyáknak három szemhéjuk van: két látható és egy rejtett. A harmadik szemhéj a kutya szemének sarkában helyezkedik el, és láthatatlan könnymirigyeket takar.
  11. A világ legelső kutyája 31,700 évvel ezelőtt élt, és úgy nézett ki, mint egy szibériai husky.
    Érdekességek kutyákról

    Fotó: Jan-Stefan Knick / EyeEm/Getty Images

  12. A legidősebb kutyus mégis a perzsa agár, ő már időszámításunk előtt 329 óta lóg az emberi fajjal. Csak hogy el tudd képzelni: ez a fajta eb akár Nagy Sándor leghűségesebb társa is lehetett volna, amikor az uralkodó meghódította Indiát.
  13. Manapság, a HDTV feltalálása óta a kutyák is képesek tévét nézni, miután sokkal több képkockát tudnak az új tévék közvetíteni. Régen viszont egy televízió nem jelentett a kutyusoknak többet egy villogó fényforrásnál.
  14. Az emberi testben a rákos sejtek más típusú anyagcsere-hulladékot szabadítanak fel, mint az egészségesek, ezért a kutyák (akiknek 10-100 ezerszeresen jobb a szaglásuk az embereknél) ki tudják szagolni a rákos megbetegedést – akár a leheletükből is.
  15. Azt biztosan tudtad, hogy az agár a világ leggyorsabb kutyafajtája, hiszen akár 73 km/h-s sebességgel is tud futni. De azt gondoltad volna, hogy ez elég ahhoz, hogy akár egy gepárdot is lekörözzön? Mármint akkor, ha maratont futnának: a gepárd ugyan gyorsabb az agárnál, de az agár tovább tudja tartani a tempót, míg a gepárd csak sprintelésre képes.
  16. Képtelen vagy haragudni a kiskutyádra, aki szétszaggatta a kedvenc papucsod, mert egyszerűen olyan CUKIN néz rád? Most megkeményítjük a szíved: az ebek valójában nem éreznek bűntudatot. Szimplán csak megtanulták, hogyan kell viselkedniük és nézniük, amikor a gazdájuk mérges. Botrány!
    Érdekességek kutyákról

    Fotó: John Clark / EyeEm/Getty Images

  17. Viszont egy tanulmány arra is fényt derített, hogy a kutyusod számára nem létezik nagyobb prioritás a gazdija illatánál. Olyannyira, hogy ha adsz neki egy ruhadarabot, aminek olyan illata van, mint neked, akkor az a szag megnyugtatja őt és segít megküzdenie a szeparációs szorongással.
  18. A kutyák nemcsak fekete-fehérben látnak – a kék és sárga árnyalatait is érzékelik!
  19. Az ebek orrának lenyomata pont olyan egyedi, mint az emberi ujjlenyomat. Nincs két egyforma.
  20. Az internet leghíresebb kutyája, Doug the Pug becsült vagyona 500 ezer dollár, azaz több, mint 216 millió forint körül mozog.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top