nlc.hu
Szabadidő

Ezért jó felnőttként LEGO szetteket összerakni

„A LEGO szettjei már rég nem csak a gyerekekhez szólnak, sőt”

Pavlics Tamás 13 évnyi szünet után tért vissza a LEGO® játékokhoz, öt éve a filmek mellett ez a legkedvesebb hobbija. De mit élvez egy harmincas éveiben járó, felnőtt férfi ebben a játékban? Erről beszélgettünk vele.

Mi volt az első LEGO készleted?

Erre konkrétan nem emlékszem, mert gyerekként sokat örököltem a testvéreimtől. Amit nem örököltem, de ajándékba kaptam és máig emlékszem rá, az egy nagy űrhajós LEGO szett volt, amire édesanyámék egy bolhapiacon akadtak rá bontatlan állapotban. Három egységből össze lehetett rakni egy nagyot, villogott is, szóval odáig voltam érte. Egy idő után az lett a hagyomány, hogy minden születésnapomra és karácsonyra valamilyen LEGO játékot kaptam.

Gyerekkorod óta folyamatosan jelen van az életedben a LEGO, vagy egy hosszabb szünet után tértél vissza hozzá?

Nagyjából tinédzser koromig volt jelen az életemben, sokáig őrizgettem a készleteket. A végén már leginkább arra használtam, hogy amikor rákattantam egy filmre, annak egy díszletét vagy jelenetét próbáltam LEGO kockákból rekonstruálni. Tizenhét éves koromban mondtam azt, hogy elég, és elajándékoztam egy ismerősömnek a gyűjteményemet. Ezt anyám azóta is a fejemre szokta olvasni. (nevet) 2017-ben, harmincévesen költöztem Angliába, és pont akkortájt futott a LEGO Batman – A film™, én pedig nagy Batman- és nagy LEGO játék rajongóként nem tudtam ellenállni annak, hogy az első kinti fizetésemből vegyek magamnak egy kisebb készletet. Ez még csak kb. tíz fontba került, de úgy rákaptam az ízére, hogy a következő hónapokban már 150-200 fontot költöttem erre. (nevet) Volt egy szinte üres szobám, amit valamivel fel kellett dobni, és erre a LEGO játékok tökéletesen alkalmasak voltak. A gyűjtőszenvedély pedig azóta is tart.

Pavlics Tamás

Pavlics Tamás a londoni LEGO Shop előtt (Pavlics Tamás fotója)

Akkor az elején még dekorációs szándékkal vetted őket?

Igen, meg azért is, mert feldobták a hangulatomat. Nem sok minden volt a szobában, a LEGO szettek pedig egy kis karaktert, egy kis személyességet csempésztek a környezetembe. Eleinte főképp Batman meg Marvel készleteket vettem, jópofa dolog volt gyűjteni őket.

Jól látom, hogy nálad a LEGO szettek gyűjtése mindig filmekhez kapcsolódik?

Többnyire igen. Pont a napokban gondolkodtam el rajta, hogy miért. Rájöttem, hogy amikor gyerek voltam, évente csak egyszer mentem moziba, és ez mindig karácsonykor volt, amikor megnéztük valamelyik aktuális Disney-filmet, és mire hazaértünk, már állt a karácsonyfa és ott várt alatta egy LEGO készlet. Szerintem ezért kapcsolódik ennyire össze nálam ez a kettő. Annak idején még nem voltak ilyen filmes szettek, de szerencsére mára hatalmas lett a választék ezekből is.

Mikor jött el az a pillanat, amikor rájöttél, hogy ebből gyűjtés lesz?

Pár hónappal később, azt hiszem valamelyik LEGO Star Wars™ vagy a Bosszúállók: Végtelen háború készlet megjelenése után tűnt fel, hogy az elmúlt időszakban annyi LEGO játékot vettem, hogy már alig találok nekik helyet az albérletben. Az ablakpárkányom és az íróasztalom hamar beteltek. Ez a probléma azóta is üldöz, de mindig megoldom valahogy. (nevet) Abban biztos vagyok, hogy helyhiány miatt nem fogom abbahagyni a gyűjtést.

LEGO Roxfort

Pavlics Tamás gyűjteményének ékköve, a Roxfort szett (Pavlics Tamás fotója)

Online vagy boltban vásárolsz?

Általában boltba járok már csak azért is, mert a munkahelyemhez és a lakhelyemhez is közel van a nagy Leicester Square-i LEGO áruház, ami a világ egyik legjobb LEGO shopja, amit pont nyáron újítottak fel és bővítették ki, és most elképesztően jól néz ki. Néha azért elcsábulok online is, amire főleg a Covid alatt szoktam rá, amikor be voltam zárva a négy fal közé, és akkor nagyon jól jött, hogy online is rendelhetek. Kellett valami impulzus idebent, és mindig feldob, amikor megjön egy-egy rendelt készlet.

Sosem adsz el azokból a felgyülemlett szettjeidből, amik már nem férnek el az albérletedben?

Tudom, hogy idővel ezek a játékok egyre többet érnek, sőt akár megtöbbszörözhetik az értéküket, de én sosem tekintettem befektetésként rájuk. Nem tudnám megállni, hogy ne bontsam fel őket, pedig akkor ér igazán sokat egy doboz, ha bontatlan állapotban van. Persze előfordul, hogy nem azonnal rakok össze valamit, de pár napnál vagy hétnél tovább nem szoktam várni. Karácsonyra például mindig félreteszek egyet, mert már hagyomány, hogy aznap összerakok egy készletet.

Hogy oldod meg, hogy a helyhiány miatt ne kelljen megválnod egyetlen LEGO szettedtől sem?

Ez olyan probléma, ami miatt éjszakánként sokszor riadok fel izzadva az álmomból. (nevet) A kisebb készleteket idővel bedobozolom. Reményeim szerint hamarosan egy új és nagyobb helyre költözöm, ahol majd újra összerakom és kiállítom őket. Egy ideje már csak az exkluzívabb és drágább LEGO szetteket gyűjtöm, amikről tudom, hogy kiváló díszei lesznek a lakásnak. Tény, hogy ezek nagyok és egyre nehezebb számukra helyet találni, de valahogy mindig megoldom, viszont azt nem tagadhatom, hogy kinőttem velük a mostani lakást. Ebből előbb-utóbb költözés lesz.

Minden készletet csak egyszer raksz össze, vagy előfordul, hogy később szétszeded és újra összerakod?

Gyerekként egy szettet többször szedtem szét, majd raktam össze újra, egy idő után pedig már az útmutató sem kellett hozzá, ma már azonban nem szokásom. Egyszer összerakom és kiállítom őket, és az egyetlen dolgom velük az, hogy gyönyörködjek bennük, meg időnként portalanítsam őket. Utóbbi azért nem olyan egyszerű. Jól esik a LEGO készletek összerakása, tökre megnyugtat.

LEGO hétköznapok

LEGO hétköznapok Pavlics Tamás gyűjteményében (fotó: Pavlics Tamás)

Összerakni vagy birtokolni szereted őket jobban?

Ezt a kettőt nem választanám el egymástól, mindkettőt élvezem. Szerintem az ember úgy működik, hogy szeret valamit teremteni, szeret dolgokat kreálni, de ugyanúgy szeretünk birtokolni is. Jó dolog kreálni valami szépet, majd ugyanolyan jó dolog ezt magadnál tudni. Ez ad nekem egy megnyugtató érzést.

Előfordult, hogy valaki furán nézett rád, amikor megtudta, hogy a harmincas éveidben LEGO szetteket gyűjtesz?

Amikor 16-17 évesen csináltam ugyanezt, voltak, akik néztek nagyokat, de felnőttként semmi ilyesmivel nem találkoztam. A LEGO szettjei már rég nem csak a gyerekekhez szólnak, sőt.

A LEGO játékokon keresztül kerültél be valamilyen közösségbe online vagy személyesen? Tartod a kapcsolatot más gyűjtőkkel?

A Twitteren látom, hogy vagyunk jó néhányan, akik gyűjtjük őket, de azért ezt nem nevezném igazi közösségnek. Számomra ez inkább magányos időtöltés, mindig is az volt, nem keresek ilyen társaságot és rendezvényekre sem járok. Néha nézek ezzel kapcsolatos videókat a neten, amiken emberek elképesztő dolgokat építenek LEGO kockákból, de nagyjából ennyi.

Melyik LEGO készletedre vagy a legbüszkébb?

A gyűjteményem legnagyobb darabja a Roxfort-készlet, ami közel hatezer darabból áll, a másik kedvencem pedig a Batmobil Tim Burton Batmanjéből. Utóbbit rögtön a megjelenés napján megvettem.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top