nlc.hu
Szabadidő

A kutya, aki műanyag palackokat gyűjt

Hősként ünneplik a kutyát, aki felszedi mások szemetét

A 13 éves eb rajongva szeret műanyag palackokra vadászni, nem meglepő, hogy a helyiek odáig vannak érte.
Szemétszedő kutya

A legtöbben igyekszünk tenni a környezetünk védelme érdekében, és legtöbben alatt mostantól nemcsak az embereket érthetjük, ugyanis Scruff, a border collie szintén kiveszi a részét a tisztántartásból és újrahasznosításból. A warwickshire-i Nuneatonban élő, 13 éves ebet a helyiek csak ökokutyának nevezik, mert Scruff semmi mást nem élvez jobban, mint a műanyag palackokat felszedegetni séta közben

David Grant és felesége, Yvonne Faulkner-Grant – a két gazda – körülbelül egy éve jöttek rá, hogy Scruff valamilyen megmagyarázhatatlan vonzalmat érez a műanyag palackok iránt, de amikor meglátott egy újabbat, a régit mindig eldobta. Ezért a gazdik úgy döntöttek, a sétákra egy szatyrot is magukkal visznek a jövőben, hogy összeszedjék a kutya által elszórt palackokat, és aztán az újrahasznosítható szemétbe dobják őket.  

Scruff januárban körülbelül 40 palackot gyűjtött össze, az elmúlt egy évben viszont több mint ezret számolt fel a házaspár segítségével. „Kellemetlennek tűnt, hogy felemelte az üveget, majd újra ledobta, azt gondoltuk, azt emberek talán azt hiszik, hogy szemetelünk. Úgyhogy rávettük, hogy hozza el nekünk a palackokat, mi pedig egy zacskóba tettük és a séta végén megszámoltuk őket. Most, ha meglát egyet az út másik oldalán, úgy néz rám, mintha azt kérdezné: megkaphatom?” – mesélte Yvonne. 

A házaspár 2018-ban találkozott, és azóta minden nap ötmérföldes sétát tesznek Scruff-fal, projektjüket pedig a #scruffsbottlepatrol hashtag segítségével a közösségi médiában is jegyzik. Mostanra eljutottak odáig, hogy a kutya már magától teszi be a palackokat a zsákba, kérni sem kell rá, a helyiek pedig nagyon is érthető módon teljesen odáig vannak érte, David szerint a helyi önkormányzat színeiben is szívesen látnák az állatot. December végén Yvonne és David kirakják az összes Scruff által összegyűjtött palackot, hogy megtudják, mennyit sikerült felhalmozni, de a jövő évtől az a tervük, hogy havonta újrahasznosítják őket, hiszen jelenleg a saját kertjükben tárolják őket. 

A minap valaki azt mondta nekem, hogy nem minden hős köpenyes, és szerintem Scruff pontosan ezt teszi – hősködik. Úgy gondoljuk, példát mutat mindenkinek, hogy vigyázni kell a bolygónkra. Ha egy kutya képes rá, bárki meg tudja csinálni

– magyarázta a büszke tulajdonos David.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top