nlc.hu
Szabadidő

Idősebb nőt akart felvenni, megbírságolták.

3 millióra bírságolták, mert csak 40 év feletti nőknek hirdette meg a függönykészítő állást

A barcelonai vállalkozó egy kis függönykészítő üzletet vezet a városban, és azután hirdette meg az állást, hogy egyetlen alkalmazottja nyugdíjba vonult.

Javier Marcost a hatóságok 7500 eurós összegre büntették – ami 4500-ra csökken, ha 30 napon belül befizeti a bírságot – , miután diszkriminatív álláshirdetést adott fel. A férfi állítja, ő nem akart diszkriminálni, csak egy előző alkalmazottjához hasonló embert próbált találni, miután a nő nyugdíjba vonult. Szerinte az álláshirdetése egy olyan rétegnek kínált lehetőséget, akik amúgy is nehezebben találnak maguknak állást a munkaerőpiacon – írja a Népszava.

Varrás

Miért csak egy nő varrhatna függönyöket? (fotó: Getty Images)

Marcos azután vonta vissza a hirdetést, miután a munkaügyi felügyelőség figyelmeztette, hogy ennek csúnya bírság lehet a vége. Azt remélte, hogy ezzel megállítja az eljárást, ám ez nem így történt, és végül megkapta a meglehetősen magas bírságot, mivel a hirdetése nemi és életkori alapon is diszkriminatív volt. Miközben a férfi elfogadta a bírságot, megjegyezte, a katalán kormány épp egy olyan kampányt folytat, amelynek keretében azt szeretnék elérni, hogy minél több női tűzoltó legyen. A tűzoltók 98 százaléka jelenleg férfi, s a kabinet a „nők alkotta csapat” – szlogennel reklámozza a kezdeményezést. Marcos nem érti, mi különbség van e között és az ő hirdetése között?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top