nlc.hu
Szabadidő

Nagy Valentin-napi romantikus filmajánló

A romantikus filmek megerősítik a kapcsolatotokat – Ezeket nézzétek Valentin-napkor!

Több kutatás kimutatta, hogy ha közösen néztek romantikus filmeket, annak csak pozitív hatása lehet. Ezért most ajánlunk jó néhány mozis és streaming opciót, ahol tesztelhetitek ezt az elméletet.

Az egyik legfáradtabb sztereotípia, ami a romantikus filmekről és a párkapcsolatok viszonyáról létezik, az valahogy a következőképpen néz ki: a nő odáig van mindenért a Szerelmünk lapjaitól a Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alattig, és ha rajta múlna, MINDEN ESTE azt néznék a pasijával, akinek viszont hányingere van mindentől, ami érzelmes, vagy legalább egy kicsit is rózsaszín szemüvegen keresztül mutatja a világot. Ám ahogy minden viccnek a fele igaz, úgy a sztereotípiák sem véletlenül alakultak ki. Simán lehet a ti kapcsolatotokban is (akár ellenkező, akár azonos neműek vagytok), hogy míg egyikőtök rajong a „nyálas” romkomokért, addig a másik a legjobb esetben is csak tolerálja őket. Szóval előfordulhat, hogy van alapja ennek a skatulyának, de attól még nem kellene ennek meghatároznia a kapcsolatotok dinamikáját, ha filmnézésről van szó.

To All the Boys I've Loved Before 3

Fotó:. Katie Yu / Netflix

Mert amellett, hogy a „férfiak nem romantikusak” szexista előítéletet megcáfolta a Kansasi Egyetem felmérése (250 fiatal felnőtt véleményét kérték ki a romantikus filmekről, annak szeretetében pedig az amúgy férfiak csak egy picivel maradtak le a nőktől), több másik kutatás azt bizonyította be, hogy a közös szerelmes mozizás jó hatással van a kapcsolatokra. Valeria Kretz 2019-es tanulmányában 306 felnőtt tv- és filmnézési szokásait elemezte ki, és arra a következtetésre jutott, hogy a romantikus témájú sorozatokat és romkomokat preferáló személyek voltak a leginkább elégedettek a saját szerelmi életükkel. Miközben ők hittek a leginkább a „szerelem mindent legyőz” koncepciójában. Persze mondhatjuk, hogy ideje lejönni a fellegekből, mert ennél naivabb elképzelés nincs, de Veronica Hefner ugyanekkor publikált felmérése csak aláhúzta Kretz elméletét. Eszerint a minél idealistább képet festő romantikus filmek képesek a legnagyobb megelégedettséget okozni azok nézőiben.

A Rochesteri Egyetem is végzett kutatást a témában. Ők olyan házaspárokat vizsgáltak, akik romantikus vígjátékokat néztek együtt, majd jól ki is beszélték a látottakat. Ami egyébként kifejezetten az előnyükre vált, miután mozizás után könnyebben meg tudták találni a megoldást a saját gondjaikra.

Ez pedig egy olyan tudatosságot okozott a párokban, melynek következtében megerősödött a kapcsolatuk és sokkal boldogabbnak vallották magukat.

 

Letesztelnéd a szerelmeddel, hogy vajon a gyakorlatban is megállják-e a helyüket ezek a tanulmányok? (Spoiler: meg fogják.) Akkor olvass tovább, mert akármit is terveztek Valentin-napra – hiszen melyik más nap lenne alkalmasabb a szigorúan tudományos romkom-nézésre?! – mi most hoztunk nektek egy nagy adag szerelmes filmajánlót a különböző streamingplatformoktól a moziműsorig.

A klasszikus randi

Nincs annál hagyományosabb, mint egy kellemes vacsorával összekötött mozizás. És ha az étterem csak a második állomás, akkor evés közben jól át is rághatjátok a kaja mellett a film történéseit – hiszen, mint tudjuk, a boldog párok kielemzik a romkomokat. De milyen produkciók várnak rátok a mozikban? Kattintsd végig a galériát, és válaszd ki a kedvenced!

Magic Mike utolsó tánca jelenet
Megnézem
Összes kép (4)

Netflix & chill

Bár a Netflix híres arról, hogy szinte futószalagon gyártja a romkomokat, azért a béna tucatfilmeken túl is van élet a streamingplatform kínálatában. Így ha úgy döntenétek, hogy a kanapén töltitek a Valentin-napot, akkor most megmutatjuk, mik azok a romantikus sztorik, amiket TÉNYLEG érdemes kiválasztani a Netflixen.

Hozzá vagy hozzám? jelenet
Megnézem
Összes kép (5)

Prime Video és Apple TV+

Ha klasszikus romantikus filmet kerestek, akkor azokat megtaláljátok a Prime Video és az Apple TV+ kínálatában is. Nem vicc: az Időről időrétől a Számos pasason át a Büszkeség és balítéletig egy rakás régi kedvenc vár rátok. De mindkét platformnak van néhány szuper saját gyártású romkomja – ezeket ajánljuk most.

Mr Malcolm listája jelenet
Megnézem
Összes kép (5)

HBO Max és Disney+

Az esti randit az utóbbi évek sikerfilmjeivel zárni a nappaliban a tökéletes nyugis pont az Valentin-napi i-re. Ezt nyújtja nektek az HBO Max és a Disney+, és mutatunk is közülük pár kedvencet, de a többi streamingszolgáltatóhoz hasonlóan itt is könnyen akadhatunk rejtett gyöngyszemekre. Úgyhogy az alábbi galériában egy ilyen vegyes válogatás következik!

Az elveszett város jelenet
Megnézem
Összes kép (6)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top