nlc.hu
Szabadidő

Kiállítás nyílik Fejős Éva képeiből

Teljesen más dologba vágta a fejszéjét Fejős Éva, kiállítás nyílik a képeiből

A népszerű írónő néhány évvel ezelőtt kezdett festeni, most pedig beérett munkájának gyümölcse, az egyik neves budapesti galériában mutatják be alkotásait.

Fejős Éváról kevesen tudják, hogy régóta érdeklődik a festészet iránt, amely számára egyet jelent az abszolút boldogsággal, a pandémia idején is az ecset és a vászon jelentette számára a kikapcsolódást a mindennapokban. Alkotásait sokáig csak magának és szűkebb környezetének tartogatta, március 8-tól azonban bemutatja azokat a nagyvilágnak, egy neves budapesti galéria falain láthatja majd a közönség.

„Azt hiszem, a kiállítás kicsit az elengedési képességemet javítja. Minden kéziratomat az utolsó utáni percig meg akarom tartani magamnak, olyankor már a fejemen ül mindenki, a szerkesztőm, a tördelő, a nyomda, hogy el kellene küldenünk, de én még vele akarok lenni, hogy csak az enyém legyen. A képekkel ugyanez a helyzet, de mivel egy-egy festmény sokkal gyorsabban készül el, így ezeket a – számomra intim – pillanatokat, azt a sikerélményt, hogy elkészült valami új, gyakrabban élhettem meg velük az elmúlt években. Úgy döntöttem, egyszerre engedem el az összeset és így talán egyfajta terápiaként segít engem abban, hogy ezt a folyamatot könnyebben éljem meg. Megbeszéltem a galériában azt is, hogy ha valaki szeretné hazavinni és a saját falára akasztani egy-egy képemet, tovább gyakorolom az elengedést” – mondta az írónő.

Fejős Éva kiállítása

Fotó: Fejős Éva

Éva festészetét nagy részben inspirálták az utazásai csakúgy, mint a regényeit. Színes, lendületes és élénk alkotásaiban nem csak a a tengerpartot idézi elénk, hanem minden érzékszervünkre hatva arról is mesél a festményeiben, hogy milyenek vagyunk mi, a 21. század emberei.

Az „All Inclusive” című, első pillantásra idilli tengerpartot bemutató képén ott van a szemetünk is, mint ahogyan a nem festett tengerpartokon is. Nagyon fontosnak tartja, hogy a lánya már hatévesen is tisztában van a környezettudatosság alapvető fontosságával, képei egy részével is erre hívja fel a figyelmet. „A gyerekeink már erre is figyelnek, Linda például tudja, hogy nem használunk szívószálat sem itthon, sem máshol, mert megtanulta, hogy »minden szívószál egy teknős halálához vezethet«, és igen, összegyűjti a szemetet maga után. Szerintem a jövő generációja már sokkal érzékenyebb a környezetvédelemre is, és ez egy jobb jövőt vetíthet elénk.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top