nlc.hu
Szabadidő

999 embert fogyasztott el a Fidzsi-szigeteki kannibál, Ratu Udre Udre

999 embert fogyasztott el a Fidzsi-szigeteki kannibál, Ratu Udre Udre

Fidzsi-szigetek egyáltalán nem titkolja kannibál múltját, de azért nem is büszkék rá. Húsz éve nyilvánosan kértek bocsánatot egy keresztény misszionárius leszármazottjaitól, amiért hozzátartozójuk áldozatul esett egy kannibál rítusnak.

A Csendes-óceán déli részén, Új-Zélandtól 2000 km-re fekvő Fidzsi-szigeteket, régen Kannibál-szigeteknek is hívták. Bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a kannibalizmus kultúrája több mint 2500 évre visszavezethető a szigeten. Régészeti ásatások során különféle emberi maradványokat tártak fel, amin tetten érhetőek voltak a mészárlás nyomai. Az emberi hús fogyasztásának valószínűleg spirituális okai lehettek. 

A halál dobja

A halál dobját veri egy kannibál a Fidzsi-szigeteken, egy 1913-as felvételen (Fotó: Smith Collection/New York Public Library/Gado/Getty Images)

Úgy gondolják, a Fidzsi-szigeteki törzsek nem csak bosszúból fogyasztottak ellenségeik húsából, így tettek szert a tudásra és erőre, ami bennük lakozott. Az áldozatokat gyakran megkínozták, élve feldarabolták, rituálisan kántáltak, doboltak, miközben speciális villákkal ettek belőlük.

Kannibál villa

Kannibál villa Fidzsiről (Fotó: Desmond Morris Collection/Universal Images Group via Getty Images)

A kannibalizmusnak a keresztény misszionáriusok vetettek véget, akik szemtanúi is voltak a brutalitásnak. Nekik köszönhetően több feljegyzés is készült ezekből az időkből. Az utolsó ismert kannibalizmus 1867-ben történt. Thomas Baker metodista misszionárius tiszteletest hat tanítványával együtt meggyilkolták és megették Viti Levu központjában, a legnagyobb Fidzsi-szigeten.

A halál dobja

Cakobau, a fidzsi kannibál király egy 19. századi illusztráción (Fotó: Chris Hellier/Corbis via Getty Images)

Úgy gondolják, hogy a gyilkosságukat egy olyan törzsfőnök rendelte el, aki ellenállt a kereszténység terjedésének és a régi fidzsi vallásról való áttérésnek. Baker tiszteletes az egyetlen misszionárius vagy fehér ember, akit valaha is megettek. Baker tiszteletes csizmáinak maradványait a Fidzsi-szigeteki Múzeumban őrzik Suva-ban.

Fidzsi harcosok

Fidzsi harcosok egy képeslapon (Fotó: New York Public Library)

Élt a szigeten egy Ratu Udre Udre nevű törzsfőnök Viti Levu északi részén, a 18. században, akiről úgy tartják 999 embert evett meg. Minden áldozata után eltett egy követ. Ma is több mint 800 kő díszíti síhelyét. 2003-ban nyilvánosan is bocsánatot kértek a helyiek Baker tiszteletes megöléséért, mert úgy tartották, átkozott a sziget őseik tettei miatt.

Navala falu

Viti Levu sziget, Navala falu, napjainkban (Fotó: DEA / F. BARBAGALLO/De Agostini via Getty Images)

Fidzsi lakói elfogadták hogy a kannibalizmus immár történelmük része. Szuvenírként kannibál babákat és kannibálvillát is vásárolhatunk az ajándékboltokban, valamint ellátogathatunk a Naihehe-barlanghoz is, ahol az utolsó ismert kannibál törzs élt.

Emberi csontok

Emberi csontok a Naihehe kannibál-barlangban (Fotó: Christian Peralta, Flickr)

Forrás: via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top