nlc.hu
Szabadidő

VIII. Henrik utódainak száma

Hány gyereke volt VIII. Henriknek? A válasz kicsit bonyolult

VIII. Henrik annyira szerette volna, hogy fiú örököse legyen, hogy ennek oltárán több feleséget is feláldozott. De végül hány gyereke lett a királynak?

VIII. Henrik angol király, aki 1509-től 1547-ig uralkodott, talán leginkább hat feleségéről és arról a kétségbeesett vágyáról ismert, hogy fiú örököse szülessen.

Uralkodása alatt a királynak számos utóda született, néhányan, mint például Henrik, Cornwall hercege, fiatalon meghaltak, míg mások, mint Fitzroy Henrik, a király viszonyaiból születtek. Henrik három gyermekét azonban elismerték örököseinek, és Anglia további uralkodójává váltak: VI. Edward, I. Mária és I. Erzsébet.

A király küzdelme a fiú örökösért

VIII. Henrik király uralkodását egy dolog határozta meg: a fiú örökös iránti kétségbeesett küzdelme. E cél érdekében Henrik 38 éves uralkodása alatt hat nőt vett feleségül, és gyakran félreállította azokat a feleségeket, akiket képtelennek tartott arra, hogy fiút szüljenek neki.

Henrik első és egyben leghosszabb házassága Aragóniai Katalinnal köttetett, aki rövid ideig Henrik idősebb testvérének, Artúrnak volt a felesége. Amikor Artúr meghalt, Henrik örökölte bátyja királyságát és feleségét is. Henrik és Katalin 23 évig tartó házassága azonban véget ért, mert Katalin nem szült fiút, így Henrik az 1520-as években válni akart. Amikor a katolikus egyház elutasította a kérelmét, Henrik elszakította Angliát a katolikus egyháztól, elvált Katalintól, és feleségül vette szeretőjét, Boleyn Annát.

De Katalin csupán egy volt a sok feleség közül, akiket Henry a következő 14 évben elvett, majd eldobott. Henrik három év házasság után koholt vádak alapján lefejeztette Boleyn Annát, mert Katalinhoz hasonlóan ő sem szült fiút a királynak. VIII. Henrik következő négy felesége gyorsan jött és ment. Harmadik felesége, Jane Seymour szülés közben halt meg. Aztán a király elvált negyedik feleségétől, Cleves-i Annától, azzal az indokkal, hogy nem találta vonzónak. Az ötödik feleségét, Catherine Howardot lefejeztette Annaéhoz hasonló vádakkal. Henrik hatodik és egyben utolsó felesége, Catherine Parr pedig túlélte a királyt. A király hat házasságából született pár utód, és akkor a szeretőket még nem is számoltuk.

VIII. Henrik és csalájda (Forrás: Getty Images)

VIII. Henrik és csalájda (Forrás: Getty Images)

Hány gyermeke volt VIII. Henrik királynak?

Mire 1547-ben meghalt, VIII. Henrik királynak öt gyermeke született, akiket magáénak elismert. Születési sorrendben:

  1. Henrik, Cornwall hercege;
  2. I. Mária;
  3. Fitzroy Henrik, Richmond és Somerset hercege;
  4. I. Erzsébet;
  5. VI. Edward.

Henrik gyermekei közül azonban sokan nem éltek túl sokáig. Első fia, Henrik 1511-ben született Aragóniai Katalintól. Mivel a király elérte célját, hogy fia szülessen, diadalmasan ünnepelte az ifjú Henrik születését, máglyákkal, a londoniaknak ingyen borral és felvonulásokkal. VIII. Henrik öröme azonban nem tartott sokáig: mindössze 52 nappal később meghalt a fia. Az ifjú cornwalli herceg ugyanarra a sorsra jutott, mint Henrik és Katalin többi gyermeke, akik közül négyen csecsemőkorukban haltak meg. Egyedül lányuk, Mária – aki később I. Mária királynőként uralkodott – maradt életben felnőttkoráig.

Bár Henrik imádta Máriát, akit a „világ gyöngyszemének” nevezett, a király mégis fiút akart, ennek érdekében még egy törvénytelen fiút is elismert, Fitzroy Henriket, aki a király és Elizabeth Blount, Aragóniai Katalin udvarhölgye között létrejött kaland eredménye volt. Lehetséges, hogy Henry Fitzroy követhette volna apját a trónon, ám a fiú 17 évesen meghalt. Ekkorra VIII. Henriknek már volt egy másik gyermeke is – egy lánya, Erzsébet, második feleségétől, Boleyn Annától. Bár Erzsébet sikeresen felnőtt, Henrik és Boleyn többi gyermeke közül senki sem élte túl a gyerekkort. Ez azt jelentette, hogy a királynak, miután elvesztette mind Henriket, Cornwall hercegét, mind Fitzroy Henriket, még mindig nem volt fia.

Megnézem
Összes kép (7)

Boleyn kivégzése után mindössze 11 nappal Henrik feleségül vette harmadik feleségét, Jane Seymourt. A király nagy örömére Seymour egy évvel később fiút szült neki, Edwardot – de közben az anya az életét vesztette. VIII. Henrik élete hátralévő részét azzal töltötte, hogy megpróbált összehozni még egy fiút, hogy legyen helyettes örököse, de a későbbi házasságai Cleves-i Annával, Catherine Howarddal és Catherine Parrral nem hoztak több utódot. És mire a király 1547-ben meghalt, gyermekei közül mindössze három maradt életben: Mária, Edward és Erzsébet.

A király túlélő gyermekeinek sorsa

Mária volt VIII. Henrik király legidősebb gyermeke, de a hatalom a király halála után a király egyetlen fiára, Edwardra szállt. Edward kilencéves korában lett VI. Edward, Anglia királya, majd alig hat évvel később megbetegedett. Mivel protestáns volt, félt attól, hogy idősebb katolikus nővére, Mária a trónra tör, ha ő meghal, ezért unokatestvérét, Lady Jane Grey-t nevezte ki utódjául. Amikor még abban az évben 15 éves korában meghalt, rövid időre Lady Jane Grey lett a királynő. Edward félelmei azonban jogosnak bizonyultak, és Mária átvette a hatalmat. A mélyen katolikus Mária talán leginkább arról ismert, hogy protestánsok százait égette máglyán (ezért kapta a „Bloody Mary” becenevet), a királynő azonban ugyanazzal a problémával küzdött, mint apja: nem sikerült örököst nemzenie.

Amikor Mária meghalt, protestáns féltestvére, Erzsébet lépett trónra, ám akárcsak nővére és apja, ő sem hagyott hátra vér szerinti örököst. Erzsébet halála után távoli unokatestvére, VI. és I. Jakab vette át a hatalmat, így VIII. Henrik gyermekei minden bizonnyal továbbvitték az örökségét, bár talán nem úgy, ahogyan ő elképzelte. Henrik összes fia 20 éves kora előtt meghalt, és két lánya, Mária és Erzsébet volt az, aki a legnagyobb nyomot hagyta az angol történelemben. Pedig nekik sem voltak saját gyermekeik.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top