nlc.hu
Szabadidő

Megnyert egy fotós díjat, pedig a képet az AI készítette

Egy fotós visszautasította a díjat, amit nyert, mert a képét nem ő, hanem mesterséges intelligencia készítette

Fontos díjat nyert, de visszautasította, mondván a fotót nem is ő, hanem az AI készítette.
canon objektív

Boris Eldagsen, német fotóművész díjat nyert a Sony World Photography versenyén, ám a pénznyereményt visszautasította. Eldagsen a Pseudomnesia: The Electrician című képét készítette el a mesterséges intelligencia segítségével, azzal a céllal, hogy a fotográfia jövőjéről indítson el egy párbeszédet. A kép, amelyet Eldagsen a versenyre küldött, egy fekete-fehér portré volt két különböző generációhoz tartozó nőről.

A Sony World Photography Award zsűrije az ő fotóját választotta a kreatív kategória győztesének. Eldagsen azonban később mindenkit meglepett azzal, amikor elmondta, hogy a képet pusztán azért készítette, hogy tesztelje a versenyt és megnézze, mit gondolnak az emberek a mesterséges intelligenciával készült képekről.

A verseny szervezői a BBC Newsnak elmondták, hogy Eldagsen a jelentkezésnél nem árulta el nekik, hogy mesterséges intelligenciát használt a kép elkészítéséhez, ők azonban enélkül is tudták, és úgy ítélték meg, hogy az ő fotója a legjobb. Eldagsen azonban úgy véli, hogy az AI által készített képek nem azonosak az emberek által készített fotókkal, ezért külön kategóriába kéne versenyeztetni ezeket a képeket. Sőt, Eldagsen azt is mondta, nem fogadja el díjat. Azt javasolta, hogy a nyereményét ukrajnai Odesszában megrendezett fotófesztiválnak ajánlják fel.

A szervezők szerint nem hibáztak, hiszen a nyílt pályázat kreatív kategóriája lehetővé teszi a képek készítésének különféle kísérleti módjait, legyen szó régi vagy új módszerek alkalmazásáról.

Ők úgy gondolják, hogy Boris pályaműve megfelel a kategória követelményeinek, ezért engedélyezték számára a részvételt. 

Azt elismerik, hogy a mesterséges intelligencia jelenleg forró téma a képalkotás területén, ám továbbra is arra szeretnék használni a díjaikat, hogy bemutassák a fotósok és művészek képességeit.

Hatalmas változásokat hozhat az AI

2022-ben a mesterséges intelligencia szabályosan rárúgta az ajtót a nagyvilágra, hatalmasat robbant például a ChatGPT, amit mi magunk is teszteltünk, és tényleg döbbenetes, mennyire jól használható. Érthető, ha az elmúlt hónapokban azon mentek a lamentálgatások, hogy hogyan fogja megváltoztatni az életünket a mesterséges intelligencia. Sokan kezdtek aggódni, hogy a robotok most már tényleg elveszik a munkát, míg mások nyugalomra intettek, mert lehet, hogy vannak olyan munkakörök, amikre emiatt nem lesz igény, de alapvetően inkább arról van szó, hogy sokkal hatékonyabban végezhetjük majd a munkánkat, ha bizonyos feladatokat a mesterséges intelligenciára tudunk bízni. Mint például a képalkotásnak egyes részfeladatait.

Ezt mi is kipróbálhatjuk, rengeteg olyan szolgáltatás érhető el a weben, egy böngészőn keresztül, amelyek segítségével bárki kreálhat rajzokat, illusztrációkat, ábrákat különféle stílusokban. Ehhez nem kell mást tenni, mint instrukciókat adni (általában angolul), mit szeretnénk látni a képen, milyen stílusban, és rövid idő múlva a képernyőn megjelenik a gép által elkészített mű. A részletek finomításával, árnyalásával, lehet javítani és módosítani az alkotáson.

Via: 1, 2

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top