nlc.hu
Szabadidő

Az Instagram pletykaoldala, a Deuxmoi

Összejött Timothée Chalamet és Kylie Jenner – egy rejtélyes pletykaoldal ezt már hetekkel ezelőtt megjósolta

Kylie Jenner és Timmothée Chalamet románca miatt borult lángokba az internet, mégpedig egy Deuxmoi nevű Instagram oldal értesülései nyomán. De mi ez az oldal és ki áll mögötte?

„Több forrástól is hallottam, hogy Timmy C-nek új csaja van…Kylie Jenner” – érkezett április 6-án a füles a Deuxmoi nevű Instagram-oldalra, melyre válaszul többen is írtak, hogy hozzájuk is eljutott a pletyka. Sőt, egy a párhoz közeli illető exkluzívan megerősítette mindezt az oldalnak, aki „figyelem, új sztárpár” aláírással osztotta meg az értesülést: „Alá tudom támasztani az infót Timothée-ról és Kylie-ról. Sőt, január óta tudok róluk.”

Ennyi elég is volt az internet felrobbanásához, hiszen két teljesen külön világ ütközött össze a hír hallatára, főleg, mert a rajongók nem is tudtak arról, hogy kedvenceik egyáltalán ismerik egymást. Pedig Kylie Jenner és Timothée Chalamet valóban találkoztak januárban, mégpedig Jean Paul Gaultier 2023-as tavaszi kollekciójának divatbemutatóján. Ez persze még nem jelent semmit, ám néhány nappal később – valamivel rejtélyesebben fogalmazva – egy újabb informátor további olajat öntött a tűzre: „a sminkmogult ezen a héten a szépfiú színész házából látták távozni!” A Twitter és a TikTok pedig ezek után már végképp nem tudott mit kezdeni magával:

@buckybarnesandnoble_

#timotheechalamet #kyliejenner

♬ All I wanted – ★Alex★

@fashiontomax

Finally the real actor 🤌🏻 #timotheechalamet #kyliejenner #kardashians

♬ original sound – Augustas

Hogy az utolsó agysejtje is felrobbanjon a Timothée Chalamet és Kylie Jenner életébe külön-külön (és most már együtt is) invesztálódott rajongóknak, a netes pletykán túl április 17-én az Entertainment Tonight is megerősítette az infót. Mintegy friss hírként közölték, hogy a két abszolút különálló univerzumba sorolt sztár valóban randizgat.

„Lazára veszik a dolgokat egyelőre. Nem komoly, de Kylie jól érzi magát Timothée-vel és majd meglátja, merre halad a kapcsolatuk” – magyarázta a magazin forrása. Csakhogy valójában a Timothée-Kylie ügy ekkorra már nagyon nem volt friss hír. És a Deuxmoi tudomására jutott információmorzsa is több volt szimpla netes pletykánál. Ez nem véletlen: az Instagram-oldal ugyanis már évek óta jóval azelőtt megtud minden szaftos hollywoodi drámát, hogy akármelyik bulvárlapnak kikotyogná valaki, vagy kiadnák a hivatalos közleményt.

A Biblia

Bár a Deuxmoi „Az oldal nem állítja, hogy az általa megosztott információ tényeken alapul” – kiírással igyekszik levédeni magát mindenféle jogi hercehurcától, az oldal joggal hivatkozik magára a popkultúra kurátoraként. Az Insta-fiók ugyanis rövid idő alatt vált sokak számára a bejáratott forrássá minden popkultúrát illető témában: legyen szó kulisszatitkokról, anekdotákról, kisebb-nagyobb sztárokkal kapcsolatos érdekességekről, bennfentesektől érkező szórakoztatóipari pletykákról, casting infókról vagy épp arról, mik a celebek kedvenc helyei, a Deuxmoi-nál megkapod a választ. Ezenfelül számos általuk megosztott, úgynevezett blind itemről bizonyosodott be előbb-vagy utóbb, hogy távolról sem légből kapott fantáziálások. Így például a Deuxmoi volt az első, aki megszellőztette, hogy Broadway-adaptáció készül a Kaliforniai álomból, hogy a Fehér Lótusz 3. évada Thaiföldön fog játszódni, de első kézből értesítette a követőit Olivia Wilde és Harry Styles kapcsolatáról vagy Kanye West és Kim Kardiashian válásáról is. Utóbbi pedig nemhogy nem bánta, hogy kiszivárgott a szakításának híre, egyenesen „a Bibliának” nevezte a Deuxmoi-t.

Nem Kim Kardashian az egyetlen a sztárvilágban, aki követi az oldal minden lépését (az oldal meg az övét). Cardi B, Chrissy Teigen, a Queer Eye Antoni Porowskija és Mindy Kailing is a fiók követői között vannak, Drew Barrymore pedig még a Drew’s News című podcastjába is meginvitálta a Deuxmoi adminját. Amiből – bármit is üzenjen a francia deux – csak egyetlen van, aki a forrásaihoz hasonlóan a saját maga identitásának védelmét is komolyan veszi. Nem véletlenül: az admin olyan bennfentesekkel áll kapcsolatban – szóvivők, asszisztensek, dadák, stúdióalkalmazottak –, akik ugyan előszeretettel fecsegnek, ez azonban az állásukba kerülhet. Ha pedig kitudódik, kicsoda Deux (az admin egyszerűen csak így hívja magát), az az ő megélhetését is veszélyeztetheti.

Mert bár az oldal kezdetben csak egy életmódblogként indult, amit két lány vezetett, a 2020-as karantén elején egyikük – kiéhezve arra, hogy történjen valami, BÁRMI érdekes a négy fal között töltött napokban – első vagy másodkézből származó hollywoodi pletykákat kért a követőitől. Ezek rövid idő alatt záporozni kezdtek a Deuxmoi postafiókjába, ami az elmúlt 3 év alatt átalakult, már csak egyetlen nő vezeti, és nem kicsit vált sikeressé. Hírlevelet és podcastet indított, deuxmoi-s merchandise-t lehet vásárolni, nemrég kiadott egy könyvet Anon Pls címmel, melyet a forrásai írnak egy-egy üzenet elején, akik szereznék megőrizni az anonimitásukat. Emellett pedig állítólag még egy HBO-s sorozat is készülőben van.

Mi az a blind item?

Ha böngészted a TikTokot, biztosan veled is szembejött a blind item kifejezés – azonban a műfajt nem a TikTok teremtette. A blind item azokra az információmorzsákra utal, melyeket nem lehet konkrét nevekkel közölni, mert vagy az azokban szereplő magánéletéről, karrierjéről, esetleg szeretteiről szól, vagy olyan botrányos, hogy nagyon durva kárt okozna az illető imidzsének. Meg egy komoly pert akaszthat a forrás és a pletykát leközlő médium nyakába. Ezek általában nem megerősített szóbeszédek, amiket már évekkel ezelőtt a pletykalapok hasábjain is olvashattál, és valószínűleg te is kezdtél már mininyomozásba egy-egy ilyen történet láttán/hallatán.

Jó ez nekünk?

Hiába bizonyult igaznak jó pár értesülés, azért így is felmerülhet benned a kérdés: tényleg hiteles ez az egész? A rövid válasz a blind item természetét ismerve nyilván a nem. Deux azonban – mint ahogy az az Instagram-bióban is olvasható – nem közöl mindent tényként, igyekszik szűrni az információkat. Így például, ha valakit nem talál megbízható forrásnak, és mégis megosztja a tőle kapott sztorit, egy „olvasd körültekintéssel”-szövegű giffel osztja meg, hogy ezzel bátorítsa párbeszédre a követőit. Vannak azonban bejáratott, hiteles emberei is. „Nem mondok számot, de van egy maréknyi forrásom, akikben expliciten megbízom” – magyarázta a SkyNewsnak. És mivel majdnem 2 millió követője van, ezért egyfajta felelősséget is érez a megosztott értesülésekkel kapcsolatban.

Timothee Chalamet és Kendall Jenner

Timothee Chalamet és Kendall Jenner (Képünk illusztráció – Fotó: nlc)

„Nem szeretek az emberek szexualitásáról posztolni, hacsak nem beszélt már róla nyilvánosan. 18 év alattiakról sem rakok ki semmit, ahogy rehabbal kapcsolatos ügyektől is inkább távol tartom magam.” Hozzátette, hogy ha olyan történet landol a postafiókjában, ami jogi következményei lehetnek, azokat sem teszi közzé – ellenben van, amit továbbít újságíróknak, hogy inkább ők járjanak utána. Sőt, öt olyan hírességet is kiemelt, akikkel soha nem fogsz találkozni a Deuxmoi Instagram-sztorijai között: hárman direkt megkeresték az admint, ketten pedig nyilvánosan fejezték ki az oldallal kapcsolatos nemtetszésüket. Ám nyilván ötnél jóval többen vannak Hollywoodban, akik nem igazán örülnek a Deuxmoi ténykedésének.

„Még egy rohadt vakrandira sem tudok elmenni! Nem működne, hát kint állnának a lesifotósok, valaki meg azonnal szólna a Deuxmoi-nak, vagy mi a fene a neve. Nem fog megtörténni”

 – ez például Adele kifakadása volt a Rolling Stone-nak 2021-ben arról, hogyan hat a magánéletére az Insta-oldal. Florence Pugh szintén nem tartozik a Deuxmoi rajongói közé: „Szerintem rendkívül helytelen, hogy egyesek átlépnek egy ilyen határt az életemben, akár paparazzi képekről legyen szó, amik privát pillanatokat örökítenek meg, akár pletykacsatornákról, akik arra kérik a publikumot, hogy az utcán járó hírességek privát életéről beszéljenek.”

Bár a sztárok zaklatása ellen maga Deux is felszólalt már („Ha észrevesznek egy celebet, nem valós időben rakom ki. Azt pedig szeretném nagyon világossá tenni, hogy a követőim nem zaklatnak hírességeket. Csak néha egy helyen vannak egy sztárral.”), éppen ez az, amivel sokan megvádolták már az oldalt. De a végletes viselkedés sajnos elkerülhetetlen – bármiről is legyen szó. Ezt pedig a fiók követőinek reakciói is alátámasztják, elég csak a Kylie Jenner és Timothée Chalamet kavarásával kapcsolatos felhördülésre gondolni: a neten valahogy aránytalanul nagy feneket kerítenek egy-egy Deuxmoi-ra kikerült blind itemnek. „Azt szeretném, ha az emberek ezt sokkal lazábban kezelnék. Nem akarom, hogy ennyire komolyan vegyék ezeket a dolgokat, az lenne a jó, ha tudna szórakoztató maradni az egész” – magyarázta Deux a legutóbbi podcast-epizódjában.

Ezzel együtt azonban elgondolkozhatnánk azon, hogy biztosan tudnunk kell a legapróbb részleteket is bárkiről? A hírességeknek nem hagyjuk, hogy a magánéletük privát maradjon, mindig nagyobb és nagyobb adagot követelünk belőlük, egyre elérhetőbbekké válnak, a social média (legyen szó most akár a Deuxmoi-ról, akár egy celeb saját oldaláról) pedig minden misztikumot kiöl a sztárságból. Nem lehet, hogy ezáltal éppen az ellenkezőjét érjük el annak, amit szeretnénk? Nem lehet, hogy ezáltal nem bálványozzuk őket, hanem szépen lassan kiirtjuk a klasszikus filmcsillagok létezését?

(Forrás: Independent, Sky News)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top