nlc.hu
Szabadidő

Könyvajánló az Ünnepi Könyvhétre

Teljesen szubjektív könyvajánló az Ünnepi Könyvhétre

Az Ünnepi Könyvhétre olyan sok fantasztikus könyv jelenik meg, hogy képtelenség teljesen lefedni egy ajánlóban mindazt, amit tényleg érdemesnek tartunk megvenni, ezért következzen egy totálisan szubjektív, személyes várakozással teli könyvheti ajánló.

Az Ünnepi Könyvhét mindig óriási esemény az évben az írók és olvasók számára, mi az utóbbi kategóriában alig várjuk, hogy elstartoljon idén is a könyvhét„A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 94. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet és 22. alkalommal a Gyermekkönyvnapokat. Az év egyik legfontosabb irodalmi rendezvénysorozatára ebben az évben június 8–11. között kerül sor a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó területén” – olvasható a Könyvhét oldalán a fő információ, ami miatt holnap már ott a helyünk a Vörösmarty téren. A következő könyveket biztos be fogjuk ott szerezni.

Agócs Írisz: Vonalból kimenni ér!

A szerző saját rajzaival

Agócs Írisz: Vonalból kimenni ér! (Forrás: Pagony Kiadó)

Agócs Írisz: Vonalból kimenni ér! (Forrás: Pagony Kiadó)

Agócs Írisz már a Rajzolj egy krumplit! könyvével is elvarázsolta otthon a kiskorúakat, úgyhogy nagy örömmel láttam, hogy megjelenik egy újabb könyve, amiben tovább tanítja a gyerekeket (és szülőket) arra, hogyan tud mindenki rajzolni. „Ez az a könyv, ami (újra) megszeretteti a rajzolást gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt! Agócs Írisz nem titkolt célja, hogy felszabadítsa az olvasót – és rajzolót – minden olyan gátlás és szabály alól, melyek korlátozhatják a szabad alkotás utánozhatatlan élményét. Legújabb könyvében megmutatja, hogy nemcsak krumplikból, de foltokból is lehet csodálatos képeket rajzolni.” A könyvet a Pagony Kiadó standjánál kell keresni.

Szinyei Dalma: Levendula Hercegség

Szinyei Dalma: Levendula Hercegség

Szinyei Dalma: Levendula Hercegség

A szerző így írt a könyvéről, amelybe már volt szerencsénk belepillantani és valóban gyönyörű mese kívül-belül: „Levendula Hercegség című mesekönyvem személyesen a 94. Ünnepi Könyvhéten, a Könyvmentorok Kiadónál lesz elérhető. A természetről írtam benne, a szépség és a jóság vezette az írásomat.

A mesekönyvvel a célom, hogy minél több gyerekhez eljusson és megérintse őket a természeti szépségekben rejlő kis varázs, ami csodás képeket és szavakat tud előhívni belőlünk. Csupa szépséget írtam bele, László Bettina pedig varázslatos képeket álmodott hozzá. A mesekönyv árának 10 százalékát a Remény Ajándékba Alapítvány kapja, melynek célja sérült és beteg gyerekek, valamint családjaik megsegítése. A mindennapos küzdelmükben így közösen tudjuk őket támogatni.”

Réz András: Para

Teljesen szubjektív könyvajánló az Ünnepi KönyvhétreA Trend Kiadótól nehéz választani, mert sok gyerekkönyvet tudnék idehozni, de most mégis egy olyat ajánlok, ami a 18+ korosztálynak szól: Réz András új könyve nagyon ígéretesen hangzik a fülszöveg alapján: „Egy különleges kapszulába zárt ápolónő. Egy kamu összeesküvés-elméleteket gyártó vlogger. Egy elveszetten kóválygó, nyugdíjas politikai káder. Észrevétlenül összefonódó sorsok. Réz András karcos hangú, humoros, szatirikus regénye a mind ködösebb múltról és a felénk settenkedő jövőről. Így volt, így lesz.

A szerző használati utasítása a regényhez:

  1. Ez egy szatíra. A nagyon-nagyon közeli jövőben játszódik, szinte már itt is van.
  2. A szatírán még nevetni is lehet/szabad.
  3. A regény meg nem történt események alapján íródott. Csak nem teljesen mentes a hasonlóságoktól…
  4. Ha valaki a szatíra mögött érzelmes gondolatokat vél felfedezni, nem a véletlen műve.
  5. A regény szerint remélhetőleg nem kell csodának történnie ahhoz, hogy megérezzük/megértsük, milyen szerteágazó szálak fűznek bennünket egymáshoz. Ha valaki mélyen hisz a magányban, ezt a tartalmat felkavarónak találhatja.”

Költővel nem járnék – Petőfi 200

Szerkesztette: Grancsa Gergely; Herbszt László rajzaival

Költővel nem járnék (Forrás: Pagony Kiadó)

Költővel nem járnék (Forrás: Pagony Kiadó)

Szintén a Pagony Kiadó ajánlatában található az a kötet, ami azért a szívem csücske, mert több kedvenc kortárs magyar író is megjelenik benne, köztük a barátnőm, Bendl Vera is egy írásával. „Mit keres egy könyvben egymás mellett a puliszka számos változata, Sherlock Holmes, az iskolai zaklatás és egy versekkel operáló instagrammer? Ebből a Petőfi kétszázadik születésnapja apropóján megjelenő young adult novelláskötetből kiderül.

Az antológia tizenöt kortárs magyar szerző novelláján keresztül azt mutatja meg, miről beszélünk, ha Petőfiről beszélünk. A kortárs szerzők remek szövegein keresztül az olvasó megismerheti, mennyiféleképpen gondolkodhatunk Petőfiről, mennyi rétege van ennek az ikonikus irodalmi és történelmi alaknak a kánonon kívül, akihez valamilyen módon mind kapcsolódunk. Többek között Bánki Éva, Cserna-Szabó András, Kiss Judit Ágnes, Nényei Pál, Rojik Tamás és Wéber Anikó novellái mellett Herbszt László illusztrációi segítenek megbontani és új színekkel tölteni meg azt a kőbe vésett, vagy annak hitt képet, ami ma Petőfi.”

Jakupcsek Gabriella: A napos B-oldal

Teljesen szubjektív könyvajánló az Ünnepi KönyvhétreA 21. Század Kiadónál jelent meg Jakupcsek Gabriella könyve, amit nemcsak azért várok, mert már a B-oldalon érzem magam, hanem azért is, amit az nlc-nek mondott a szerző a könyvről egy interjú során: „A negyvenes éveimben, sőt, az ötvenes éveimig ámokfutásba éltem. Akkor nem moralizáltam a helyzetemet, hanem nagy kanállal faltam, és csináltam. Utólag visszanézve sok minden történt abban az időszakban, ezért is kezdem negyventől a könyvet. Végül kell rendet vágni ebben, hogy mi, miért történt, minek kellett volna megtörténnie, vagy maradhatott volna ki az életemből. Tehát az összegzés azért most történik, mert akkor, amikor az ember tényleg nagyon él, esélye sincs, hogy ilyen részletesen elgondolkodjon.

(…) A „carpe diem” nem ugyanazt jelenti, mint hogy tervezek, abban benne van egyfajta esetlegesség, jöjjön bármi. Éppen ezért is íródott ez a könyv, hogy gondolkozzunk közösen. Lehet, hogy magától nem, de ha elolvassa a könyvet, vagy velem tart további beszélgetéseken, akkor rájön olyan dolgokra, melyek régóta felszín alatt vannak.”

Koczor Nóra, Mihályi Fruzsina: Kapunyitási pánik

Önismereti munkafüzet fiatal felnőtteknek

Teljesen szubjektív könyvajánló az Ünnepi KönyvhétreA szubjektív válogatásomba be kellett kerülnie a Kapunyitási pánik című, Jaffa Kiadónál megjelent könyvnek is, mivel van otthon egy fiatal felnőtt gyerekem, ez a könyv pedig pont neki szól. „Te is arra számítottál, hogy fiatal felnőtt éveid jelentik majd életed egyik legjobb időszakát? Hiszen a tanulásnak vége, a világ tele van lehetőségekkel, az ember kicsattan az energiától, és elindul céljai felé – mi baj lehet? Ehhez képest te is úgy vagy vele, hogy szinte csak a nehézségeket látod? A lehetőségek tárháza közelről inkább káosznak tűnik, az energia talán mégsem olyan sok, a megfelelési kényszer pedig megbénít, és úgy tűnik, másoknak minden sikerül…

Sok fiatal felnőtt érez így, miközben szorong attól, hogy miből fogja kifizetni az albérletét, hogy mi az a munka, amiben kiteljesedhet, és hogy vajon megtalálja-e valaha élete párját. Ha ismerős a helyzet, és te is a többséghez tartozol, amelyik a kapunyitási pániktól szenved, akkor ez a könyv neked szól. A fiatal szerzőpáros, Koczor Nóra tanácsadó szakpszichológus és Mihályi Fruzsina középiskolai tanár maga is megtapasztalta a kapunyitási pánikot, ma pedig munkájukban a jelenség különböző oldalaira összpontosítanak. Az önismereti munkafüzetet szakmai és saját tapasztalataik alapján dolgozták ki, és az a céljuk vele, hogy a jelen és a jövő fiataljai a lehető legkönnyebben birkózzanak meg a felnőttkor kihívásaival.”

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top