nlc.hu
Szabadidő

A Titanic-szakértő a roncstúrákról

A Titanic-szakértő szerint le kellene állítani a roncstúrákat

Tragikus, de elkerülhető fejleménynek nevezte a mini tengeralattjáró tragédiáját.
Ocean Gate tengeralattjáró

A Titan merülőhajó balesete után ideje lenne megfontolni, hogy ne szervezzenek több túrát a Titanic roncsaihoz – véli Charles Haas, a Nemzetközi Titanic Társaság (Titanic International Society) társalapítója és elnöke. A Titanic emlékének ápolásával foglalkozó szervezet vezetője szerint biztonsági megfontolásokból véget kellene vetni annak, hogy emberek utazzanak el a Titanichoz, ehelyett legénység nélküli víz alatti járművekkel lehetne ellenőrizni a roncsok állapotát. Haas azokra az eszközökre utalt, amelyekkel tavaly nyáron nagy részletességben sikerült feltérképezni a hajótestet.

Így nézett ki belülről a Titanichoz lemerült tengeralattjáró, a Titan:

Mint arról beszámoltunk, a turisztikai célokra használt Titan búvárhajó vasárnap indult útnak 5 emberrel a fedélzetén eredetileg kevesebb mint félnaposra tervezett útjára az 1912-ben elsüllyedt óceánjáró roncsaihoz. A Titan eltűnését követően nagyszabású kutató-mentő akció indult az Atlanti-óceán mintegy 10 ezer négyzetmérföldes területén, de csütörtökre végül bebizonyosodott, hogy a merülőhajó megsemmisült, és az 5 utas meghalt.

Így semmisülhetett meg a Titan:

A Titanic International Society elnöke mélységesen szomorú, tragikus, de elkerülhető fejleménynek nevezte a Titan balesetét. Méltató szavakkal szólt a jármű vezetőjének, Paul-Henry Nargeolet francia Titanic-szakértő egyedülálló tudásáról és tapasztalatáról, akinek elkötelezettségének köszönhetően sikerült megismerni a hajó történetének jelentős részét, és a világ értesült a Titanic állagának romlásáról is.

Haas azt szorgalmazta, hogy nemzetközi szabályozással kellene kötelezővé tenni, a mélytengeri merülőhajók szigorú ellenőrzését. “Ahogyan a Titanic tragédiájának is meglett a tanulsága, a Titan elvesztéséből is le kellene vonni a következtetéseket” – jelentette ki.

Kiemelt fotó:  Ocean Gate / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top