nlc.hu
Szabadidő

Ez a regény megjósolta a Titanic elsüllyedését

Egy regény 14 évvel a katasztrófa előtt megjósolta a Titanic elsüllyedését

A szerző ijesztő pontossággal írta le, hogy mi fog történni.
Titanic roncs

Egy regény 1898-ban, 14 évvel a tényleges katasztrófa előtt „megjósolta” a Titanic elsüllyedését – írta meg a Business Insider.

Morgan Robertson „A Titan végzete” című könyve megdöbbentően sok részletében rezonál a Titanicon történtekkel, arról nem is beszélve, hogy most, a Titan tengeralattjáró eltűnésével egy újabb baljóslatú referenciát kapott.

A történet a Titan nevű fiktív óceánjárót követi, amely végül jéghegynek ütközik az Atlanti-óceán északi részén, és elsüllyed. Nem a történet címe és körülményei az egyetlen részlet, amely egyezik a valós katasztrófával – több szembetűnő hasonlóság is van a valós és a fiktív hajók között.

A Titanichoz hasonlóan a Titánt is a legnagyobb akkoriban létező hajónak írták le. Valójában a hajók mérete és hossza meglehetősen közel áll egymáshoz, ahogyan a sebesség is, amellyel a jéghegynek ütköznek. Mindkét vonalhajón veszélyes hiány mutatkozott a mentőcsónakokból. A történetben a Titánt “elsüllyeszthetetlennek” titulálták, csakúgy mint a valóságban a Titanicot.

A Titan elsüllyedésekor a fedélzeten tartózkodó 2500-ból csupán tizenhárman maradtak életben. A valóságban a Titanicon több mint 1500 ember halt meg, míg 705 túlélőnek sikerült megmenekülnie.

A Titanic elsüllyedése után a könyvet újra kiadták, Roberstont pedig jósnak bélyegezték. Az író ezzel nem értett egyet: azt mondta, hogy csupán jártas a tenegri hajózásban, ezért tudta ijesztő pontossággal megbecsülni, hogy milyen problémák merülhetnek fel egy óceánjáró esetében.

„Csak tudom, miről írok” – mondta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top