nlc.hu
Aktuális

Az OceanGate szerint meghaltak a Titan tengeralattjáró utasai

Eltűnt tengeralattjáró: az OceanGate szerint meghaltak az utasok

Közleményt adott ki a vállalat, úgy hiszik, a Titan utasai „odavesztek”.

Magyar idő szerint csütörtökön este közleményt adott ki a Titanic közelében eltűnt tengeralattjáró vállalata, az OceanGate. Ebben úgy fogalmaznak, hogy a Titan nevű búvárhajó utasai „sajnálatos módon odavesztek” – írja a CNN.

„Most úgy véljük, hogy Stockton Rush vezérigazgatónk, Shahzada Dawood és fia, Suleman Dawood, Hamish Harding és Paul-Henri Nargeolet sajnálatos módon odavesztek – olvasható a közleményben. – Ezek a férfiak igazi felfedezők voltak, akikben közös volt a kalandvágy és a világ óceánjainak felfedezése és védelme iránti mély szenvedély. Szívünk e tragikus időszakban együtt van ezzel az öt lélekkel és családjuk minden tagjával. Gyászoljuk az élet elvesztését és az örömöt, amit mindenkinek szereztek, akit ismertek.”

Az OceanGate-hez tartozó turista tengeralattjáró

Az OceanGate-hez tartozó turista tengeralattjáró (Fotó: Ocean Gate / Handout / Anadolu Agency via AFP)

Az OceanGate nem sokkal azután szólalt meg, hogy egy távirányítású jármű törmelékmezőre bukkant a tengerfenéken a Titanic maradványaitól nagyjából 500 méterre. A CNN által megismert feljegyzés szerint a roncsok a tengeralattjáró külső részéből származnak.

Később a parti őrség is megerősítette, hogy a Titanhez tartozó roncsokat találta meg a távirányítású robot. Sajtótájékoztatón közölték, hogy öt nagyobb roncsdarabot fedeztek fel, amelyek a tengeralattjáróhoz tartoztak. Az orrkúp volt az első, amelyet megtaláltak, majd felfedeztek egy nagy törmelékmezőt, ahol egy újabb nagyobb darabra leltek. Ezek voltak az első jelei annak, hogy katasztrófa történt. 

A roncsok arra utalnak, hogy a tengeralattjáró a hatalmas mélytengeri nyomás miatt összeroppant és darabokra szakadt.

A kutatócsapatok folytatják a törmelékmezők feltárását, de a parti őrség szerint időbe fog telni, míg meghatározzák a Titan tengeralattjáró katasztrófájának összetett eseménysorát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top