nlc.hu
Szabadidő

Ilyen a Mount Everest halálzónájában éjszakázni

Egy hegymászó arról posztolt a TikTokon, hogy milyen a Mount Everest halálzónájában éjszakázni

A halálzónában olyan kevés az oxigén, hogy a szervezet lassan elkezd meghalni.
Mount Everest

Évente több százan próbálják megmászni a Mount Everestet, de ahhoz, hogy elérjék a tengerszint felett 848 méter magasan fekvő csúcsot, először meg kell küzdeniük az úgynevezett “halálzónával”.

Ez az a 8000 méter feletti magasságú terület, ahol az oxigénhiány és a magas légnyomás együttesen romboló hatással van a szervezetre.

Olyan kevés az oxigén, hogy a szervezet lassan elkezd meghalni.

 

A halálzónában a szívroham vagy a stroke kockázata is sokkal nagyobb, és az ítélőképesség is gyorsan romlik.

Mások úgy jellemezték a halálzónában való tartózkodást, mintha futás közben szívószálon keresztül kellene lélegezniük.

Most egy hegymászó megmutatta, hogy milyen is az Everest “halálzónájában” tölteni egy éjszakát.

Az Andrew Hughes által közzétett TikTok-videón látható, ahogy ő és hegymászó társa oxigénmaszkot viselnek, miközben sátrukat hatalmas szél rázza.

A videóhoz a következő felirat tartozik: “Ma éjjel nem alszom. Hajnalig kell elviselnem a káoszt. Ilyen az éjszaka a halálzónában!”

@andrew_i_hughes No sleep tonight. Got to endure the chaos till dawn. Night in the death zone! #visionboard #everest #adventure #extremesports #danger ♬ original sound

Tényleg halálzóna

Már több több mint 300 ember halt meg, miközben megpróbálta elérni a Mount Everest csúcsát, és a holttestek egy része még mindig ott hever a hegyen, mivel a lehozataluk magas költségekkel és veszélyekkel jár.

Nem találták meg Suhajda Szilárd, a magyar hegymászó testét sem, aki szintén a Mount Everest halálzónájában tűnt el. A magyar hegymászóért küldött serpák nem találták meg azon a helyen, ahol korábban egy másik hegymászócsapat látta. Szilárd oxigénpalack és segítő serpák nélkül vette célba a csúcsot, ami hatalmas kihívás az emberi szervezet számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top