nlc.hu
Szabadidő

Római pénzérme került elő egy óvoda udvaráról

Kiment játszani a napközi udvarára egy 8 éves, ritka római pénzérmével tért vissza

A brémai kisfiú hajlik arra, hogy helyi múzeumba kerüljön a lelete.
Indiana Jones,

Egy több mint 1800 éves római kori fémpénzt talált a földön egy kisfiú játék közben az észak-németországi Brémában. A 161-től 180-ig uralkodó császár, Marcus Aurelius korából származó ritka ezüst dénárra még tavaly nyáron bukkant egy napközi udvarán Bjarne, a különleges kavicsokat szívesen összeszedő, akkor 8 éves gyerek, de a leletet csak most mutatták be a nyilvánosságnak.

A brémai tartományi régészeti hivatal vezetője, Uta Halle elmondta, hogy a látszólag jelentéktelen lelet egyáltalán nem lebecsülendő, mert a dénár az egykori Római Birodalom határain kívül került elő, és eddig csak két hasonló leletet találtak a régióban. A kutató szerint az érme kereskedés útján kerülhetett Brémába, de az is lehet, hogy a római sereg egy zsoldosa kapta fizetségként vagy egy utazó szuvenírjeként került a birodalmon kívülre.

Németországban az utóbbi években két hasonló eset is történt, mindkettő Alsó-Szászországban. Három éve egy diáklány Emsland térségében egy vaskori urnát talált séta közben, az év elején pedig egy óvoda udvarán talált egy kislány egy tőrt, amely vagy a késő újkőkorból vagy a korai bronzkorból származik. A lányok megtarthatták a saját leleteiket. A brémai érme ügyében egyelőre nem született döntés, de a régészeti hivatal vezetője szerint a kisfiú hajlik arra, hogy a dénár a helyi kultúrtörténeti múzeumba kerüljön, mert szerinte “unalmas lenne, ha mindig csak ő láthatná” az egyedülálló leletet.

(MTI)

Kiemelt fotó: illusztráció, imdb

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top