nlc.hu
Szabadidő

Megcáfolták: a pénzfeldobás eredménye nem 50-50

Pénzfeldobás: tévedés, nem 50/50 az arány arra, hogy fej vagy írás lesz az eredmény

Egy kutatócsoport 350 757 pénzfeldobás vizsgálata után jutott a megállapításra, hogy a pénzérme nagyobb eséllyel esik ugyanarra az oldalra, amellyel a dobást elindították.

František Bartoš, az Amszterdami Egyetem kutatója 350 757 pénzfeldobás elemzése után bizonyítékot talált arra, hogy nem 50-50 a fej vagy írás esélye pénzfeldobás után. Ehhez 48 ember 46 különböző pénzérmével végzett dobásait vizsgálták, és arra jutottak, hogy igaz lehet egy 2007-es kísérlet, és a pénzérme tényleg nagyobb eséllyel esik le ugyanazon az oldalán, ahonnan a dobást elindították. Vagyis ha fejjel felfelé indítottuk a dobást, nagyobb eséllyel esik majd le fejjel felfelé az érme, ha pedig írással, akkor nagyobb az esély arra, hogy írással felfelé landol – írja a UPI.

Pénzfeldobás

Felejtsd el az 50-50-et (fotó: Getty Images)

Az eltérés azonban nem óriási, 50,8% áll szemben a 49,2%-al. De bárhogy is nézzük, ez attól még nem 50-50, ahogy arra hivatkozni szoktak. Az elmélet leginkább a szabályos alakú érmék vizsgálatával megállapítható.

Ha egy dollárban fogadsz az érmefeldobás kimenetelére (azaz 1 dollárt fizetsz be, és attól függően nyersz 0 vagy 2 dollárt), és megismétled a fogadást 1000-szer, akkor az érmefeldobás kezdő pozíciójának ismeretében átlagosan 19 dollárt keresnél

– írták a kutatók.

Bartoš elmondta, hogy az eredmények a feldobó személyétől is változtak, néhány érmefeldobó esetében például egyértelműbben látható volt, hogy az érmék többször esnek a kiindulási oldalukra, míg másoknak nem volt ilyen előnyük. Ezt az eltérést a kutatók a feldobási technikák különbségével magyarázták.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top