nlc.hu
Szabadidő

Kiderólt az olcsó festményről, hogy értékes műlkotás

1500 forintért vett egy festményt, kiderült, hogy tízmilliókat ér

Az új tulajdonos éveken át egy szekrényben őrizgette a műalkotást. Nagyot nézett, amikor kiderült, hogy valójában mennyire értékes darabról van szó.

Egy amerikai nő még 2017-ben vásárolt meg egy régi, poros festményt egy New Hampshire-i használtáru-üzletben mindössze 4 dollárért, azaz alig 1500 forintért. Bár már akkor felötlött benne a gondolat, hogy a kép esetleg ennél értékesebb lehet, ám miután rákeresett az interneten és semmit sem talált, nem is foglalkozott tovább ezzel. A festményt a szobájában akasztotta ki, majd évekig egy szekrényben tárolta, ahonnan egy nagytakarítás alkalmával került elő.

Ekkor újra felkeltette a kíváncsiságát és úgy döntött, feltölt róla néhány fotót a Things Found in Walls nevű Facebook-csoportba. Itt figyelt fel rá egy szakember, aki nem tartotta kizártnak, hogy a mű N.C. Wyeth amerikai festőművész értékes alkotása lehet.

„Megszoktam, hogy Wyeth festményeinek másolatait vagy más művészek festményeit, akikre hatással volt, hamisan a művésznek tulajdonítják de ezeken a fotókon voltak  olyan dolgok, amelyek felkeltették a figyelmemet” – nyilatkozta a sajtónak a konzervátorként dolgozó Lauren Lewis.

A szakember személyesen is felkereste a kép tulajdonosát és megállapította, hogy a festmény valóban eredeti, egyike annak a négy illusztrációnak, melyeket a művész Helen Hunt Jackson Ramona című könyvének 1939-es kiadásához készített.

N.C. Wyeth festménye

N.C. Wyeth festménye (Fotó: Bonhams Skinner Auction House)

„Bár természetesen voltak rajta apró karcolások, és felülettisztításra is szükség volt,  figyelemre méltó állapotban volt, tekintve, hogy egyikünknek sincs fogalma az elmúlt 80 év során megtett útjáról” – fogalmazott Lewis a Boston Globe-nak adott interjújában.

Kathleen Leland, a Bonhams Skinner aukciósház amerikai és európai művészettel foglalkozó szakértője elárulta: a keret, illetve a kép hátulja szolgáltatta a végső bizonyítékot arra, hogy a festmény eredeti.

„Az 1930-as évek közepétől Wyeth egy bizonyos típusú művésztáblát használt – a Weber reneszánsz paneljeit, amelyek vörös hátoldalukról és kidolgozott címkéikről ismertek – és ez a festmény esetében is így volt” – mondta Leland.

Az aukciósház becslése szerint a festmény 250 000 dollárt, vagyis mintegy 87 millió forintnak megfelelő összeget ér.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top