nlc.hu
Szabadidő

Kritika A Nagy Ő első adásáról

A Nagy Ő egyetlen adása évekkel vetette vissza a feminizmus eredményeit

Zoli vagyok, de hódítani akarok. Egy adás után nem tudom eldönteni, hogy az ötödik nagy Ő, Jákob Zoltán vajon borzasztó kellemetlenül érzi magát, vagy élvezi, hogy úgy küzdenek érte, mint kiéhezett sakálok a döghúsért. Mindenesetre én helyette is borzasztó kellemetlenül éreztem magam.

Míg a korábbi nagy Őket nem kellett nagyon bemutatni, ezúttal a TV2 elképesztő energiákat mozgósított azért, hogy mire elkezdődik a műsorfolyam, már a nézők is tudják, kicsoda Jákob Zoltán, azaz Mr. Crystal Nails. A dolog sikerült, mostanra már azok is tudják, hogy kicsoda Magyarország 39. leggazdagabb embere, akiknek amúgy eszük ágában sincs egyetlen adást sem megnézni a párkereső műsorból. Az már más kérdés, hogy a milliárdjain kívül bármi más érdekeset is találhatunk-e benne.

Jákob Zoltán, a férfiisten

Tény, hogy nem engem kellett meggyőzniük arról, hogy Jákob egy karizmatikus, jó pasi lenne, és nemcsak egy álomszerűen tömött bankszámla, hanem a jelentkezőket. Ők mindenesetre vevőnek tűntek a Jákob-csomagra, legalábbis mindegyikük olyan lelkesen fényezte őt csillogó szemekkel a kamerák előtt, hogy egy pillanatra el kellett gondolkodnom, nem Brad Pittet látom-e éppen.

Jákob Zoltán

Csak virág kell és egy tűzpiros Ferrari (Fotó: TV2 Sajtószoba)

Az első adás alapján annyi megállapítható, hogy Jákob vagy egyáltalán nem válogatós, vagy egy kimondottan jó színész, aki képes eljátszani, hogy még a legvisszataszítóbb természetű, már-már komikus mértékben nyomuló nőkben is meglátja a szépet. Amikor ketten szinte összeverekedtek érte, ő ott állt az eseményektől nagyjából fél-egy méterre, és úgy tett, mintha ez a világ legtermészetesebb dolga lenne. Biztosan a segítségére lehet, hogy a Crystal Nails tulajdonosaként rendszeresen tart nők tömegei előtt előadásokat: ha a sármját nem is nagyon tudta még megvillantani, az látszott, hogy bármilyen nővel képes megtalálni a közös hangot. Az már más lapra tartozik, hogy a közvetlensége csak látszólagos: valójában nagyon is távolságtartó.

A nagy belépők

Emberünk milliárdoshoz méltó módon egy ízléstelen, viszont cserébe csilivili, túlcsicsázott kastélyban fogadta a háreme tagjait, a TV2 szerkesztői pedig vért izzadtak azért, hogy minden egyes nő bevonulása emlékezetes legyen. Ez néha olyan kellemetlen kényszermegoldásokat szült, mint amikor el akarták hitetni velünk, hogy a habos-babos ruhában megjelenő Rubint Réka tényleg otthagyta Norbit azért, hogy Jákob Zoltánnal randizhasson: a valóságban csak kellett valami fordulat, amivel fenn lehetett tartani a nézők figyelmét a reklámszünet alatt, hogy utána kiderüljön, csak egy barinőjét ajánlja a milliárdos figyelmébe.

Volt jelentkező, akit férfiak cipeltek a vállukon, volt, aki a Romanov cári család leszármazottjának állította be magát (nem mintha ebben a társaságban ez bármit is jelentett volna), volt, aki helikopterrel érkezett, volt, aki Ferrarival és volt, aki hintóval jött, de az is előfordult, hogy egy jelentkező a szüleivel és a lányával állt oda Jákob elé, akinek nem sokkal később már

egy olyan nőt kellett fogadnia, aki a bugyiját adta neki ajándékba. Azt a bugyit, amit a találkozásuk napján nem vett fel.

A műsor castingosainak keze ezúttal messzire elért: hoztak nőket Jákobnak Amerikából és Angliából is. Mondjuk az, hogy az Árpa Attilá-s évadból visszahozták Virágot, azt sejteti, hogy nem volt igazán nagy választék jelentkezőkből, bár az is lehet, hogy csak én vagyok ennyire cinikus, és a szerkesztők valóban úgy látták, hogy Virág tényleg van annyira érdekes (NOT!), hogy érdemes adni neki még egy esélyt.

Jákob Zoltán

Jákob Zoltán még hölgykoszorú nélkül (fotó: TV2 Sajtószoba)

A feminizmus vége

Az első epizód (reklámokkal együtt) közel kétórás műsoridejének nagy része még azzal ment el, hogy a jelentkezők sorra mutatkozta be Jákobnak, ám közben odabent már elindult A nagy Ő lényegét jelentő acsarkodás is. Voltak nők, akik láthatóan már néhány közösen töltött perc után szívesen megtépték volna egymást. A nagy Ő egyetlen adással évekkel veti vissza a feministák nehéz küzdelmeinek eredményét.

A műsor világszemlélete szerint sok nő egy helyen képtelen együtt élni és együttműködni, vérükben van a rivalizálás, ha pedig pasiügyről van szó, valósággal egymásnak ugranak és acsarkodnak a prédáért, folyton kibeszélik a másikat a háta mögött, pletykálkodnak és ott szúrják hátba egymást, ahol csak érik, miközben az életük egyetlen értelme, hogy felhívják magukra egy általuk alig ismert férfi, Jákob Zoltán figyelmét, akiért úgy rajonganak, mint Micimackó a mézért.

Eleve a kiindulópont kiált a torz értékszemlélettel rendelkező emberekért, hiszen ki az, aki képes kamerák előtt küzdeni tizenvalahány másik nővel egy olyan férfi kegyeiért, akivel soha korábban nem beszélt, és nagy valószínűséggel a forgatás első napján látta élőben először?

Oké, a való életben is előfordul néha, hogy valaki egy időben több emberrel randizgat, csakhogy a való világban a randipartnerei nem közös fedél alatt élnek, és nem kell végignézniük, ahogy a szívük választottja egy másik nőnek is csapja a szelet. Mivel az alaphelyzet minden, csak nem természetes, még szép, hogy maga a műsor is mesterkélt lesz. Naivan elfogadom, hogy a képernyőn keresztül Jákob tényleg bejött minden a műsorban feltűnő nőnek, azt viszont már nem akarom elhinni, hogy közülük egy sem volt, aki csalódott volna az első találkozásnál, és döntött volna úgy, hogy mégsem akar semmit ettől a fickótól. A nagy Őben el kell fogadnunk, hogy kizárólag a férfi privilégiuma a választás, a nő meg csak álljon sorban, és örüljön annak, ha a pasi néha kitünteti őt a figyelmével, sőt küzdjön ezért a figyelemért.

A nagy Ő első látásra nem párkereső műsornak tűnik, hanem egy puccosabb Mónika show különkiadásnak, ahol Mónika szerepét Jákob Zoltánra bízták, akinek az a dolga, hogy úgy-ahogy rendet tartson a stúdióban, és a jelenlétével megakadályozza, hogy az érte küzdő hölgyek a nagy szerelmükben széttépjék egymást. Rutinból hozott, meglepetésmentes trash reality, annak minden előnyével és hátrányával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top