nlc.hu
Szabadidő

Magyar néprajzi tájak filmen és sorozatokban

Ríviai Gerald és Cirilla hercegnő is megfordult már a magyar alföldön – egy magyar helyszín, ami filmekben és sorozatokban is visszaköszön

Sokan csak álmodozunk róla, hogy egy napon majd lehetőségünk lesz ellátogatni a kedvenc sorozatunk, illetve filmünk helyszínére. Szerencsére Magyarország a filmipar egyik közkedvelt forgatási helyei közé tartozik, így nagy a valószínűsége annak, hogy ha csak kis időre is, de egy pillanatra mi is egy filmben érezhetjük magunkat.
Himmler agyát Heydrichnek hívják / HHhH (2017)

A filmkészítők már jó ideje előszeretettel választanak magyar helyszíneket a különböző hollywoodi produkciók megvalósításához. Már számos A listás színész fordult meg hazánkban, hogy olyan klasszikusokat forgassanak, mint például A kém, Die Hard, Eragon, vagy a Herkules. Ugyan Budapest továbbra is a filmkészítés fellegvárának számít, azonban akadnak olyan vidéki városok is, amit szintén előszeretettel használnak nemcsak filmek, de sorozatok készítéséhez is. Ilyen például a szentendrei Skanzen is. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum hazánk egyik legnagyobb szabadtéri múzeuma, ahol az ikonikus magyar tájegység részét képező épületek mellett szinte minden fellelhető, ami a filmek, illetve a sorozatok eszköze lehet, legyen szó erdőről, dombról, patakról vagy rétről. 

Persze azt szinte magától értetődőnek vesszük, hogy a Skanzen otthont ad a magyar filmiparnak, viszont azt már kevésbé, hogy talán éppen a kedvenc hollywoodi filmcsillagunk vette birtokba a múzeumot. Mindig is kíváncsi voltam, hogy milyen lehet a tévében viszontlátott képkockákat élőben is látni, pláne, ha elsőre egy olyan elérhetetlennek tűnő helyszínről van szó, mint például egy erdő. 

Íme néhány híres sorozat, aminek helyszínére bármikor ellátogathatunk: 

Vaják / The Witcher (2019- )

A közkedvelt Henry Cavill ezúttal nem a DC univerzumban ismert Acélembert, hanem Ríviai Geralt szerepét öltötte magára, ezúttal Magyarországon. Az Andrzej Sapkowski regényciklusából készült fantasy számos magyar helyszínnel bővelkedik, köztük az alföldi mezővárossal is, ahol a gyönyörű cintrai hercegnő, Ciri is megfordult.

Vaják / The Witcher (2019- )
Megnézem
Összes kép (4)

 

Árnyék és Csont / Shadow and Bone (2021- )

A Shadow és Bone című regény netflixes filmadaptációja nagy sikert aratott. A sorozat első, illetve második évadában is visszaköszöntek az olyan jellegzetes magyar helyszínek, mint például az említett szentendrei Skanzen, Keszthely, a Budai Vár és Póstelek. 

Árnyék és Csont
Megnézem
Összes kép (4)

Post Mortem (2020)

A Post Mortem egy három éve bemutatott magyar horrorfilm. Bergendy Péter filmje tíz díjat is bezsebelt a toronto-i filmfesztiválon. A borzongáshoz a szentendrei Skanzen helyszíneit is segítségül hívták. 

Post Mortem (2020)
Megnézem
Összes kép (10)

Himmler agyát Heydrichnek hívják / HHhH (2017)

A film a HHhH regényen alapul, ami Reinhardt Heydrich az SS magas rangú vezetőjére, továbbá a végső megoldás egyik szervezőjére összpontosít. A második világháború alatt a vezető ellen merényletet eszeltek ki, amivel két fiatal katonát bíztak meg. 

Himmler agyát Heydrichnek hívják / HHhH (2017)
Megnézem
Összes kép (8)

Baranyi Janka további képeit megtekintheted az ELTE Néprajz Blogon.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top