nlc.hu
Szabadidő

Három díjat nyert a Semmelweis a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon

Három díjat is nyert a Semmelweis egy Los Angeles-i filmfesztiválon

A Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon tizenkilenc magyar mozifilm látható a Laemmle Monica Film Centerben Los Angelesben.

Koltai Lajos rendezése lett a legjobb film, Vecsei H. Miklós a legjobb színész, Nagy Katica pedig a legjobb színésznő díját nyerte el az anyák megmentőjéről készült filmben nyújtott alakításáért.

Lajos Tamás, Palotai Csenge, Koltai Lajos és Káel Csaba és Vecsei H. Miklós

Lajos Tamás, Palotai Csenge, Koltai Lajos, Káel Csaba és Vecsei H. Miklós a Semmelweis Ignácról szóló romantikus történelmi dráma premier előtti bemutatóján a New York-i Museum of the Moving Image-ben 2023. október 23-án. (Fotó:
MTI/NFI)

Az anyák megmentőjeként ismert Semmelweis Ignác világhírű magyar orvos életét bemutató alkotást a Los Angeles-i fesztivál nyitófilmjeként mutatták be. A gálán részt vettek a film alkotói, Káel Csaba kormánybiztos és Colleen Bell, a California Film Commission vezetője, aki korábban az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete volt.

“Nagy öröm megélni ezt a sikert, ami a magyar alkotókat fogadta most Los Angelesben, és külön öröm, hogy a két magyar Nobel-díjas évében egy világhírű magyar tudósról készült filmet mutathatunk be. A New Yorkban tartott világpremier után most Los Angelesben is teltház várta Koltai Lajos új filmjét, ismét nagy a kíváncsiság a magyar alkotások iránt” – idézi a filmnek jelentős támogatás megszavazó  Nemzeti Filmintézet közleménye Káel Csabát.

A Variety amerikai filmes hírportál a bemutatóhoz kapcsolódva részletes cikkben számolt be a filmről. Koltai Lajos az online magazinnak elmondta, hogy fiatal kora óta meghatározó élményként maradt meg benne az 1952-es Semmelweis film, és nagy kihívás volt a világ legismertebb magyar orvosáról életrajzi alkotást készíteni, de azt is említette, hogy csodálatos volt visszatérni a rendezéshez.

A Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon Nagy Katica a legjobb színésznő díját Román Katalinnal, a nyílt örökbefogadás témáját középpontba állító, Hat hét című film főszereplőjével megosztva kapta, Szakonyi Noémi Veronika pedig a legjobb rendezőnek járó díjat vehette át a Hat hétért.

A legjobb forgatókönyvért járó elismerést Köbli Norbertnek ítélték a Blokád című filmért, míg a legjobb operatőr Győri Márk lett a Hadik című alkotásért. A legjobb dokumentumfilm díját Széles Tamás vehette át, aki a világhírű kaliforniai borkultúra megteremtőjének, Haraszthy Ágostonnak az életét mutatta be. Koltai Lajost munkássága elismeréseként életműdíjjal jutalmazták a fesztivál nyitóeseményén.

A 21. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál zárófilmje Zákonyi S. Tamás A nemzet aranyai című, a magyar vízilabda-legendákról forgatott dokumentumfilmje lesz október 31-én, írja az MTI.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top