nlc.hu
Szabadidő

Interjú Fegyverneki Máté tűzoltóval

Feleségével együtt versenyzik Máté, a lépcsőfutó bajnok tűzoltó

Fegyverneki Máté címzetes tűzoltó főtörzsőrmester az elmúlt évek során már számtalanszor dobogós helyezést ért el a lépcsőfutó versenyeken és most úgy tűnik, hogy felesége is követi ezen az úton. A szakember nemcsak a fizikai megmérettetésről mesélt, hanem arról is, hogy tűzoltóként hogyan tudja fenntartani az egyensúlyt a hivatása és a családra fordított idő között.

A tűzoltók híres lépcsőfutó bajnokságát idén a MOL Campusban rendezték október 28-án. A 21. alkalommal megrendezett versenyen több kategóriában lehetett indulni, ahol a versenyzőknek 34 emeletet, vagyis összesen 754 lépcsőfokot és néhány kihívásokkal teli lépcsőfordulót kellett teljesíteniük.

Az 30-39 év közötti férfi tűzoltók egyéni versenyében a címvédő Fegyverneki Máté győzedelmeskedett, aki korábban a Magyar Tűzoltósport Egyesület (MTSE) által rendezett bajnokságon is első helyen léphetett dobogóra feleségével karöltve. 

Máté átvette a Pro Human emlékérmet

Máté átvette a Pro Human emlékérmet (Fotó: Facebook/Fegyverneki Máté)

Címvédő, hivatásos tűzoltó, alpinista és édesapa is egyben

Fegyverneki Máté tizennyolc éves kora óta dolgozik hivatásos tűzoltóként. Kezdetben még nem egészen volt tisztában azzal, hogy mi is szeretne lenni, ha nagy lesz, viszont elmondása alapján a mentés mindig is érdekelte. Mikor Püspökladányba költözött, megtudta, hogy a tűzoltóságnál éppen felvétel van, így nem is habozott tovább. „Tudatosult bennem, hogy ez lesz az én pályám, és belecsaptam a lecsóba” – emlékszik vissza a kezdetekre. 

A több hónapos szakmai kiképzés után Máté számot is adott a tudásáról és nem sokkal később hivatásos tűzoltó vált belőle. Annak ellenére, hogy ez egy nagyon jó szakmai alapot adott és ugyan már rengeteg tapasztalattal rendelkezik, hozzátette azt is, miszerint a mentés minden területén igyekszik képezni magát. Ugyan nem lett mentős, azonban a káresetek többsége személyi sérülésekkel is jár. Sok esetben hamarabb érnek ki a baleset helyszínére, mint leterhelt mentős kollégáik, éppen ezért megpróbál minden tudást magába szívni, hogy segíthessen az embereken. 

„Ez egy nagyon jó alap, de ahogy bekerültél az állományba, ezt majd az élettapasztalatoddal fogod kiegészíteni.”

A tűzoltó azt is elárulta, hogy már 2009 óta részt vesz a lépcsőfutó-versenyeken, azonban a két éve megalakult Magyar Tűzoltósport Egyesület egy teljesen új vonalat hozott be a versenyzésbe. Máté szerint a verseny hatalmas népszerűségnek örvend, és kis túlzással a legerősebb magyar tűzoltók gyűlnek össze a mezőnyben. A verseny során nem csupán a lépcsőfutásról szól, egyéb szakmai feladatokat is meg kell oldaniuk a versenyzőknek. Ilyen például a tömlőgurítás, vagy tömlő-összekapcsolás, vagy éppen egy 80 kilogrammos bábu mentésének imitálása, hogy ezzel is leterheljék a résztvevőket. Ez persze nem minden, hiszen minden résztvevőnek műszaki mentésre alkalmas ruhát kell viselnie, amely körülbelül 23-24 kiló plusz súlyt tesz ki. 

Olyan szintű edzések vannak, hogy itt tényleg bele kell adnod szíved-lelked, mert enélkül nem fogsz eredményt elérni. Mindenki készül ezekre a versenyekre, mindenki nyerni akar és nagyon kemények a tűzoltók. Bele kell tenni a melót.

Fegyverneki Máté az MTSE versenyén

Fegyverneki Máté az MTSE versenyén (Fotó: MTSE/Fegyverneki Máté)

Mi el sem tudjuk képzelni, de a mentések nemcsak lelkileg, hanem fizikailag is rendkívül megterhelőek lehetnek. Ennek tudatában megdöbbenve hallgattam, ahogy Máté azt meséli, miszerint a 24 vagy olykor 48 órás szolgálati ideje mellett immár két hónapja személyi edző segítségével készül a versenyekre a dobogós helyezések reményében. És ez még nem minden. Másodállásként alpinistaként, illetve faápolóként is tevékenykedik immár nyolc éve, továbbá a Hunor Hivatásos Mentőcsoport tagja is, amelynek csapata Magyarország legjobb tűzoltóiból tevődik össze. 

„Nagyon sok területen kell helytállni, plusz még otthon van a család is, aki reméljük, hogy még hazavár” – meséli viccelődve.

Hozzátette, hogy ugyan a regenerálódásra nem sok ideje marad, azonban szereti hivatását, és igyekszik úgy alakítani életét, hogy mindez ne menjen a család rovására. Véleménye szerint ez a legfontosabb. 

„Nyilván sok áldozatot kell hozni. Nagyon nehéz, ha valaki karriert akar építeni, hiszen áldozatokat kell hozni annak érdekében, hogy az ember sikeres legyen a szakmájában és a sportban is” – összegezte. 

Persze mindebben közrejátszik az is, hogy Máté szeret kimozdulni a komfortzónájából, de a legfontosabb célja, ami miatt még a pihenőidejében is dolgozik, hogy mindent meg tudjon adni a családjának, és minél jobb körülmények között tudja felnevelni két gyermekét. 

Hogyan néz ki egy tűzoltó napja? 

Szokták mondani, hogy 24 óra mennyire kevés egy napban, és való igaz. A szakember szerint a jobb napok közé tartozik, amikor szolgálatban van, hiszen nincsen állandó riasztás, éppen ezért az a bizonyos 24 óra elég változatosan tud eltelni. Hangsúlyozta, hogy a napi szinten előírt tematikát kell követni, vagyis képzéseket, tantermi, illetve sportfoglalkozásokat kell teljesíteniük. Mindezt azonban bármikor felülírhatja egy riasztás. Az ő esetében ezt még pluszban a Hunor Hivatásos Mentőcsoport riasztása is bonyolíthatja, ahogy az idén februárban, a törökországi földrengés után meg is történt.  

Jött a telefon, hogy vonuljak az állomáshelyemre, a ferihegyi raktárbázisra hét napra elegendő ruházattal és élelemmel. Ekkor volt földrengés Törökországban.

Hozzátette, hogy egy átlagos napon azonban általában képzéssel telik az idő, majd délután négy órától szabad foglalkozásra van lehetőségük, de ez idő alatt nem hagyhatják el a laktanyát, hiszen a riasztás beérkezésétől mindössze két percük van arra, hogy elinduljanak a helyszínre. Miután letelt az esti szolgálat, Máté reggel már indul is fát vágni a csapatával, majd a délután hátralévő része úgy telik, mint egy átlagos családnál: felveszi a gyerekeket az iskolában, és kezdődhet a tanulás. 

Fegyverneki Máté a törökországi mentésben

Bősze Balázs és Fegyverneki Máté a romok között
(Forrás: HUNOR)

Felesége is önkéntes tűzoltó lett

A tűzoltók szinte állandó „fenyegetésnek”, illetve veszélynek vannak kitéve, így nem csoda, hogy ezt Máté családja is nehezen viseli, ráadásul ezt az sem könnyíti meg, hogy kevés időt tudnak együtt tölteni. 

„Vegyes érzelmekkel szokták fogadni, amikor van egy ilyen három-négynapos gyakorlatom, és kénytelen vagyok elmenni az ország különböző pontjaira. Próbálom minél jobban meghálálni ezt valamilyen módon a család felé. Próbálom őket többször elvinni nyaralni vagy pihenni. Igyekszem kompenzálni.”

Részben a kevés együtt töltött időnek is köszönhető, hogy a szakember a feleségét, Karacs Nórát is bevonta a lépcsőversenyzés világába, amihez egy önkéntes tűzoltói státusz is társult. A pár ugyan külön-külön készül a versenyre, illetve egyéni kategóriában is indulnak, azonban a versenyekre javarészt mindig együtt járnak. A női, illetve a férfi kategória versenyszámai eltérő napszakban vannak, így Máté azt is elárulta, hogy mielőtt a saját futama elkezdődne, előtte ugyanazt a távot megteszi, hiszen általában a felesége mellett fut, hogy motiválja és segítse őt a verseny alatt. 

Máté és felesége a dobogón

Máté és felesége dobogós helyezést ért el (Fotó: Fegyverneki Máté)

„Rendesen sportcipőben, sportruhában futok mellette, miközben ő beöltözve, az éles légzőkészülékből veszi a levegőt. Ez idő alatt én mondom neki az olyan instrukciókat, mint például figyeljen oda a levegővételre, próbálja rendezni a légzést, kettesével szedje a lépcsőfokokat. Mindig kiabálom neki, hogy mit csináljon, és ez neki nagyon sokat segít.”

A házaspár legutóbb októberben, a Magyar Tűzoltósport Egyesület lépcsőfutó bajnokságának utolsó szakaszában mutatta meg, hogy együtt mindenre képesek. Első helyen végeztek korcsoportjukban, az abszolút első helyet is elhozták, valamint a magyar bajnoki cím is az ő nevük mellé került.

„Ahol istenigazából féltem, az Törökország volt”

Ugyan egy tűzoltó rendszerint találkozik különféle balesettel, illetve bevetéssel, még a legjobbaknál is megeshet, hogy annyira megrázza egy esemény, hogy saját maga is elgondolkodik azon, hogy feladja szakmáját. A szakembert arról kérdeztük, hogy vele történt-e hasonló. Elmondása szerint, ami pszichésen a különböző gyermekbalesetek viselik meg a legjobban. Ugyan találkozott már extrém esetekkel, mégis a februárban történt törökországi mentőakció volt a legmeghatározóbb számára, amit nemcsak ő, hanem a családja is nehezen viselt. 

„Ahol istenigazából féltem, az szerintem az Törökország volt. Ugyan az nem jutott eszembe, hogy abbahagyom a szakmámat, de ott szerintem mindenki félt. Kúsztunk a romok alatt, miközben több ezer tonnányi beton volt fölöttünk. Kúsztunk egy ötven centi átmérőjű lyukban is, mialatt folyamatosan mozgott a föld. Közben ott voltak a halottak, mindenhol hullaszagot éreztünk, mialatt minél több túlélőt próbáltunk keresni. Háromezer utórengés volt egy hét alatt, az egy kiemelten nehéz szituáció volt.”

Fegyverneki Máté és társai a törökországi romoknál

Fegyverneki Máté és társai a törökországi romoknál (Fotó: Facebook/Fegyverneki Máté)

Hozzátette, hogy ebben az esetben rendkívül sokat segített, hogy a legjobb tűzoltókkal volt körülvéve, akikre bármiben számíthatott. Hangsúlyozta, hogy a zord körülmények ellenére is a legfontosabb a jókedv. 

„Ha begubózol és elkezdesz azon agyalni, hogy: »Úristen, most mi lesz?«, onnantól kezdve nem fogsz bemenni a romok alá. Nem fogsz odamenni a tűzhöz, nem fogsz odamenni a hullához. Onnantól kezdve vége. Mindig száz százalékban a feladatra kell fókuszálni és neki kell kezdeni a mentésnek.”

Véleménye szerint az odaadás és a szakma iránti tisztelet a legfontosabb. Arra a kérdésünkre, hogy mi kell ahhoz, hogy valakiből igazi tűzoltó válhasson, Máté a következőt válaszolta: 

Senki nem úgy jön ide, hogy mindenhez is ért, vagy mindenben jó. Az odaadás és a szakma iránti tisztelet, a tanulni akarás a legfontosabb.

A szakember szerint, ha mindez megvan valakiben, akkor biztos, hogy sikeres lesz a szakmájában.

„Amíg szereted csinálni, addig sikeres leszel, addig bátor leszel, addig bemész mindenhova. Onnantól kezdve, hogy ha lesz egy törés benned vagy már nem szereted ezt csinálni, már nem fogsz felmászni a fára, nem fogsz elsőként bemenni a tűzbe. Minden megváltozik. Mindig a szakma szeretete és tisztelete, plusz a fejlődni akarás visz előre.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top