nlc.hu
Szabadidő

Magyar természetfotós nemzetközi sikere

Magyar természetfotós tarolt a világ egyik legrangosabb versenyén, íme a győztes fotó!

Nyereménye egy ötezer dollár értékű fotós ajándékutalvány.
fotós,

A világ egyik legrangosabb természetfotós versenyének, az 1951 óta minden évben meghirdetett The Nature Conservancy fődíját idén egy magyar fényképész, Litauszki Tibor érdemelte ki – számolt be a Sokszínű Vidék.

A győztes, Csillagok között című fotón egy frissen lerakott békatojásokkal táplálkozó alpesi gőte látható alulnézetből, LED-lámpával megvilágítva. Litauszki szerint fotója a természet körforgását és érzékenységét mutatja be.

Litauszki Tibor győztes fotója:

„Régóta szívemen viselem a természet tiszteletét és megbecsülését. (…) A kép ötlete is a természetvédelemhez köthető. (…) Az egyik este azt vettük észre, hogy már le vannak rakva a tóban békapeték. Ahogy közelebbről szemügyre vettem őket, hát mondhatom, elállt a lélegzetem. Apró gyíkszerű lények marcangolták a békapete-csomót. (…) Mindig is azon voltam,  hogyan tudnám őket és a viselkedésüket lefotózni. (…) Kipróbáltam már mindenfélét, nyilván a víz alá kellett mennem a kamerámmal. És mindezt a lehető legköltséghatékonyabban kellett megoldanom. (…) Még nappal beállítottam mindent a fényképezőgépen. És a petecsomók alá helyeztem az egész felszerelést. (…) Második este jött el az a pillanat, amikor úgy éreztem, hogy talán jó helyről eszik. Viszont itt nem lett először éles kép. Nem adtam fel , és szerencsére később minden úgy alakult, ahogy azt megálmodtam. A gőtének a sziluettje látható a képen, ezt úgy tudtam kivitelezni hogy egy LED-biciklilámpával világítottam felülről az egész történést. Szerencsére őket jobban érdekelte a falatozás, és nem voltak túl ijedősek” – mesélte a közösségi oldalán a felvétel háttértörténetéről és a fotózás kulisszatitkairól.

Idén amúgy rekordmennyiségű, 189 ezer pályázat érkezett be a zsűrihez, és több mint 80 ezer fotós nevezett be. Litauszki Tibor ebben a hatalmas mezőnyben bizonyult a legjobbnak. A zsűri értékelése szerint azért, mert technikailag nehéz kivitelezés mellett a kompozíció és az esztétika is tökéletesre sikerült.

2020-ban egyébként egy magyar gimnazista lány lett Európa legjobb ifjú természetfotósa. A világ egyik legrangosabb természetfotós versenyére, a GDT European Wildlife Photographer of the Year pályázatára 2020-ban 38 ország fotósai küldték be képeiket, és a zsűrinek több mint 19 ezer fotóból kellett kiválasztani a legjobbakat. Ebből a mezőnyből tűnt ki Sztrehárszki Lili alkotása, és lett a verseny történetében az első magyar győztes az ifjúsági (15-17 év) kategóriában. Pár héttel később pedig egy újabb sikert könyvelhetett el, az Apró részletek című fotóval ugyanis a magyar természetfotózás legnívósabb pályázatán, a Lenergy – Az Év Természetfotósa versenyen is első helyezést ért az ifjúsági kategóriában.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top