nlc.hu
Szabadidő

Shirley Temple gyerekszínész élete

Tényleg egy 30 éves törpe volt a legismertebb gyereksztár? A Vatikán nyomozója utánajárt az ügynek

Van a világon számos fontos dolog, amivel a Vatikánnak okvetlenül foglalkoznia kellene vagy kellett volna. Shirley Temple állítólagos ügye még véletlenül sem tartozott ezek közé.

Az angyali szőke fürtöket viselő, már egészen kicsi korában is kitűnően éneklő és táncoló Shirley Temple volt a harmincas évek – vagyis a nagy gazdasági világválság – legismertebb és legfoglalkoztatottabb gyerekszínésze; sőt, akár még azt a kijelentést is megkockáztathatjuk, hogy ő volt minden idők legismertebb és legfoglalkoztatottabb gyerekszínésze.

Bár a nevét valószínűleg mindenki hallotta már, és sokan az arcát is fel tudnák idézni, a filmjeire bizonyára jóval kevesebben emlékeznek, noha csúcskorszakában, vagyis 1934 és 1938 között (ekkoriban volt 6-10 éves) nagyjából harminc egész estés hollywoodi produkcióban kapott főszerepet; ami semmilyen – művészi, gyermekjogi stb. – szempontból nem normális dolog, de hát akkoriban így működött a filmgyártás. Ha azt mondjuk, hogy ezek az alkotások nem öregedtek valami jól, azzal aligha bontjuk ki az igazság minden részletét: maradjunk inkább annyiban, hogy a többségük mai szemmel nézve mérhetetlenül bugyuta, néhol rasszista, vagy egyenesen pedofil.

Bizarr bébi burleszkek

Az összkép még aggasztóbb, ha filmográfiájába beleszámítjuk az ún. bébi burleszkeket, amelyekben három- (!) és hatéves kora között szerepelt. Ezekben a bizarr rövidfilmekben óvodáskorú gyerekek alakítottak felnőtt szerepeket, amit a korabeli közönség valamilyen oknál fogva rettentően viccesnek talált:

Temple például az egyikben prostituáltat játszott melltartóban, a másikban meg erotikus táncot lejtett, és nyalókákért árulta magát katonáknak (akiket szintén kisgyerekek alakítottak).

Ráadásul a bébi burleszkek forgatásán a kiskorú színészeket szinte semmiféle munkajogi törvény nem védte (amúgy a felnőttkorúakat sem igazán), ezért a rendező, Charles Lamont gyakorlatilag bármilyen eszközt bevethetett a gyerekek fegyelmezésére: akit nagyon meg akart büntetni, azt rendszerint egy hangszigetelt fekete dobozba zárta, amelynek alját egy jókora jégtömb (igen, egy jégtömb) töltötte ki, a szerencsétlen áldozatnak pedig akár órákig is ennek a tetején kellett kuksolnia.

Szóval egy rendkívül hideg, kényelmetlen, klausztrofób és nyomasztó hely volt ez a bizonyos fekete doboz; mintha nem is Hollywood aranykorában lennénk, hanem egy kényszermunkatáborban. Ráadásul Lamont többször is megfenyegette a gyerekeket, hogy soha ne beszéljenek erről a szüleiknek, különben még súlyosabb büntetést kaphatnak. Nem csoda, hogy Shirley Temple emlékirataiban a gyermeki ártatlanság cinikus kizsákmányolásaként értékelte ezeket a korai filmjeit.

Magyar rajongói klubja is volt

Mindettől függetlenül a kis Shirley Temple egész, de tényleg EGÉSZ Amerika egyik legnagyobb kedvence volt. Sőt, az egész világé: 1936-ban, Matzner Károly, a 20th Century Fox hazai kirendeltségének vezetője védnöksége alatt még Magyarországon is alakult – természetesen amerikai mintára – egy Shirley Temple Klub, amelynek állítólag összesen 18 ezer tagja volt (bár ezt a számot kicsit azért túlzásnak érezzük). A kezdetekről így számolt be az egyik hazai havilap:

Hollywood után talán Budapesten a legnépszerűbb Shirley Temple, ez az aranyos csöpp film primadonna. Olyan népszerű, hogy klubot is alapítottak nevéről elkeresztelve: a Shirley Temple klubot. Két hetilap adja ki a 3—10 éves kislányok számára a klub tagsági igazolványát. Már sok száz tagja van Budapesten a klubnak. A két hetilapnál hétről-hétre jelentkeznek új tagok, akik valamennyien megkapják a fényképes igazolványt, amely természetesen boldoggá teszi a kis Évikéket, Pannikákat és Bözsikéket.

Elképesztő népszerűsége tetőpontján Shirley Temple-ről különös pletykák és legendák kezdtek terjedni – illetve részben a Fox sajtóosztálya terjesztette ezeket –, mint például hogy soha nem volt része formális színészi- és táncoktatásban, hanem ezzel az istenadta tehetséggel született (ez nem volt igaz, ambiciózus és kissé mániákus édesanyja már nagyon korán tánciskolába íratta).

Shirely Temple 1938-ban (fotó: Wikipedia)

Shirely Temple 1938-ban (Fotó: Wikipedia)

Azt is beszélték, hogy védjegyének számító frizurája valójában paróka; többször is előfordult, hogy a rajongók megrángatták a haját, hogy így teszteljék az elméletet. Temple később azt nyilatkozta erről, hogy többször kívánta, bárcsak parókát viselt volna, ugyanis a mindig gondosan beállított fürtjeivel való foglalkozás rengeteg időt emésztett fel és szörnyen kimerítőnek bizonyult, a heti rendszeres ecetes öblítésektől pedig mindig megfájdult a szeme.

Nyomoz a Vatikán

De a személyét övező legfurcsább legenda valószínűleg az volt, hogy

ő nem is egy gyerek, hanem egy 30 év körüli törpe.

Vagyis egy törpenövésű felnőtt. Akinek a dörzsölt filmesek direkt lereszelték a fogait, hogy tejfogaknak tűnjenek. Ez a teória különösen Európában terjedt el. De annyira, hogy valamiért még a Vatikán is fontosnak érezte, hogy foglalkozzon az üggyel. Konkrétan: az apostoli szentszék, a katolikus egyház központja, az egész keresztény világ egyik legfontosabb bástyája megbízott egy nyomozót – bizonyos Silvio Massante atyát –, hogy személyesen győződjön meg arról, Shirley Temple valóban gyermek-e, vagy egy szélhámos törpe.

Ez – ha minden igaz – azért legalább nem pápai utasításra történt, hanem a Vatikán hivatalos lapja, a L’Osservatore Romano magánakciója volt. De hát akkor is egészen szürreális.

Massante atya tehát felkereste az ifjú színésznőt és az édesanyját az otthonukban. Temple visszaemlékezése szerint a pap mélyen a szemébe nézett, olyan ádáz és fürkésző tekintettel, mint egy madár, amelyik féregre vadászik. Látogatása több mint egy órán át tartott, és közben egy olasz művészeti könyvet mutogatott Temple-éknek, feltehetően azért, hogy lássa, a kislány felismeri-e a műalkotásokat (úgy okoskodott, hogy ha igazi gyerek, és nem egy imposztor, akkor bizonyára nem ismeri fel). „A könyv hosszú volt, és ő nagyon lassan lapozott minden egyes alkalommal, majd várta a reakciómat” – írta önéletrajzi könyvében a színésznő. Massante atya ezen a ponton egyébként még nem fedte fel látogatásának okát, szóval a lány és az édesanyja alighanem kissé zavarba jöhettek attól, hogy egy tiszteletreméltó egyházférfi csak azért ideutazik a Vatikánból, hogy Botticelli-képekkel szórakoztassa őket.

Végül a Massante atya felállt, megköszönte a vendéglátást, majd így szólt: „Olaszországban, ahogy Európa néhány más országában is az a szóbeszéd járja, hogy Shirley Temple nem gyerek, hanem egy törpe. De nyilvánvalóan nem az.”

Majd távozott.

Shirley Temple 1998-ban (fotó: Wikipedia)

Shirley Temple 1998-ban (Fotó: Wikipedia)

Filmezés után politikusi karrier

Shirley Temple hivatalosan 1950-ben, 22 évesen vonult vissza a színészkedéstől. 1967-ben kezdte meg politikusi karrierjét a Republikánus Párt színeiben. 1969-ben Richard Nixon elnök az Egyesült Államok követének nevezte ki az Egyesült Nemzetek Szervezete közgyűlésébe, de 1971-ben mellrákja miatt vissza kellett vonulnia. 1974-ben visszatért a diplomáciába ghánai nagykövetként.

1976-77-ben a Fehér Ház protokollfőnöke volt Gerald Ford elnöksége alatt, 1989-1992 között pedig Csehszlovákiában képviselte az Egyesült Államokat. 1998-ban a Kennedy Centerben kitüntették a korai filmművészethez és az amerikai kultúrához való hozzájárulásáért. 2014. február 10-én, 85 éves korában hunyt el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top