nlc.hu
Szabadidő

Ajándékcsomagolás története

Miért csomagoljuk be az ajándékokat?

Az első becsomagolt ajándékok valójában nem voltak papírba csomagolva! Nézzük, mi az ajándékcsomagolás valódi története!

Természetesen az ajándékok becsomagolása nem korlátozódik a karácsony időszakra: csomagolunk születésnap, esküvő vagy épp babaváró alkalmával is. De honnan ered ez a kedves szokás?

Egy kis csomagolópapír-történelem

Az első feljegyzett becsomagolt ajándékok egészen az 1300-as évekre vezethetők vissza, bár az ajándékcsomagolás legkorábbi módszerei egyáltalán nem papírból készültek.

Az első feljegyzett ajándékcsomagolási forma valójában szövet volt. A hagyományos koreai népi vallások gyakorlói a három királyság időszakában úgy gondolták, hogy a becsomagolt tárgyak a védelem és a szerencse szimbóluma, ezért a ruhába csomagolt ajándék átadása a védelmet és szerencsét hozott annak, aki kapta.

Még a bölcsek is becsomagolták a kis Jézusnak hozott ajándékokat, bár aranyukat, tömjénjüket és mirhájukat inkább kis kincsesládákba zárták, mintsem piros papírba. Valószínűleg ezért is társítjuk az ajándékcsomagolást a karácsonyhoz.

Ajándékcsomagolás történelem

(Fotó: Getty Images)

Hogyan tértünk át a ma használt modern papír ajándékcsomagolásra?

Mindez a karácsonyi képeslapok népszerűsítésének tudható be: az 1800-as évek közepén az emberek elkezdtek papír karácsonyi képeslapokat küldeni szerte Európában és Amerikában. A nyomtatási technológia fejlődésével könnyebbé vált a papírkártyák nyomtatása és értékesítése. Végül a szokás annyira népszerűvé vált, hogy a kártyagyártók elkezdtek mintás selyempapírt nyomtatni, ugyanolyan mintákkal, mint ami a kártyákon volt, és a kereslet folyamatosan nőtt. Az 1900-as évek elejére mind a papír karácsonyi képeslapok, mind a selyempapírok rendkívül népszerűvé váltak.

De az igazi papír csomagolópapír feltalálása Hallmark nevéhez fűződik. 1917-ben a Hall fivérek egy irodaszerboltot vezettek Kansas Cityben, ahol kártyákat és selyempapírt nyomtattak a közelgő ünnepi szezonra. Amikor elfogyott a selyempapír, amellyel az emberek ajándékokat csomagoltak, nagy tekercseket kezdtek nyomtatni abból a mintás csomagolópapírból, amelyet ma ismerünk és szeretünk. Két éven belül a Hallmark lett az ország legnagyobb csomagolópapírt gyártó cége.

Ma az amerikaiak több mint 3 milliárd dollárt költenek évente ajándékcsomagolásra. Természetesen ennek a gyakorlatnak nemcsak anyagi ára van: évente százezer tonna csomagolópapír kerül karácsonykor a kukákba, mivel a legtöbb nem újrahasznosítható. Ezért a környezetvédők arra figyelmeztetnek, hogy használjunk újrahasznosítható anyagokat az ajándékok csomagolására.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top