nlc.hu
Szabadidő

Súlyos titkok II. Erzsébet és Harry kapcsolatáról

II. Erzsébet nem akarta, hogy Lilibet legyen Harry lányának a neve

Soha nem volt olyan dühös a néhai uralkodó, mint amikor Harry és Meghan azt állították: Erzsébet áldását adta arra, hogy kislányuk a Lilibet nevet viselje – derül ki egy új könyvből.

A 2022 szeptemberében elhunyt uralkodót az hozta ki a sodrából, hogy Harry nyilvánosan kijelentette, ő is jóváhagyta, hogy gyerekkori becenevét adják a lányuknak. Köztudott, hogy a Lilibet volt az a név, ahogyan imádott édesapja, és később a férje hívta a királynőt. Tulajdonképpen ez volt az egyetlen dolog, ami „megmaradt Windsor Erzsébetből”, a nőből, aki nagybátyja miatt lett királynő. 

II. Erzsébet és Meghan Markle.

II. Erzsébet és Meghan Markle (Fotó: Profimedia)

Robert Hardman a Charles III: New King, New Court című könyvében azt állítja, hogy Sussex herceg és felesége felfogadott egy ügyvédet, aki felszólította a híradásokat, a magazinokat – még a BBC-t is –, hogy ne közöljék azokat az állításokat, melyek szerint nem kértek engedélyt Erzsébettől a név használatára. Elmondásuk szerint ez ugyanis nem igaz. Érdekesség azonban, hogy soha nem perelték be azokat a sajtótermékeket, akik kijelentették, hogy Erzsébet nem adta áldását a névválasztásra. 

Az igazság valahol abban rejlik, hogy II. Erzsébetet értesítették a névválasztásról, aki nem volt elragadtatva tőle, de úgy érezte, nincs olyan helyzetben, hogy nemet mondjon rá.

Néhány nappal ezelőtt az is kiderült, hogy létezik egy feljegyzés, mely a néhai királynő életének utolsó óráiról szól, és a Királyi Levéltárban található. Az írást az uralkodó utolsó magántitkára, Sir Edward Young készítette. Eszerint II. Erzsébet fájdalom nélkül, békésen, álmában hunyt el. Két lepecsételt levelet is hátrahagyott, az egyik a fiának, Károlynak szólt.

Hardman könyvében arról is írt,  hogy a királynő ágyánál folyamatosan váltotta egymást Anna hercegnő, a királynő egy rangidős öltöztetője, valamint a közeli templom lelkésze. Erzsébetet közvetlenül a halála előtt látogatta meg Károly és a felesége, Kamilla. A királynő pont akkor távozott, amikor Károly gombászni ment, hogy kiszellőztesse a fejét. A halálhírt akkor közölték vele, amikor az autójával épp elindult visszafelé. E telefonhívás során szólították őt először őfelségének.

Kiderült az is, hogy sem Vilmos, sem Károly nem olvasta Harry könyvét, ugyanakkor a személyzet tájékoztatta őket a fontosabb részletekről. „Károly mint apa megtette, amit tud. De most ő a király és nem tud csak Harryvel foglalkozni. Azonban ragaszkodik ahhoz, hogy az ajtó mindig nyitva áll a kisebbik fia előtt. Persze, hogy szeretné visszakapni a gyerekét” – mondta a palota egyik alkalmazottja a könyvben.

Meghan Markle, Harry herceg, Lilibet és Archie

Harry herceg és családja (Fotó: Profimedia)

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top