nlc.hu
Szabadidő

Taylor Swift írta volna az Argylle-t?

Tényleg az orránál fogva vezeti Taylor Swift az egész világot?

Napokon belül a mozikba kerül az Argylle: A szuperkém, ami körül hatalmas a hírverés, nem véletlenül, ugyanis nem tudni, ki rejtőzik a szerzői álarc mögött.

Amióta világ a világ mindig is voltak írói álnevek. Senki nem lepődik meg azon, ha a jelenséggel találkozik, a legnagyobb szerzők (lásd a Brontë-nővéreket vagy akár Mark Twaint) is előszeretettel élnek az identitás eltitkolásának ezzel az egyszerű módszerével. De akkor mégis miért olyan nagy szám az, hogy egy kortárs kémregény szintén így jelent meg? Leginkább azért, mert az internetes teóriák szerint nem más, mint Taylor Swift áll az egész mögött.

Taylor Swift, az aranytojást tojó tyúk

Ha kicsit is követed a híreket, akkor tudhatod, hogy mostanság az énekesnő nevével bármit el lehet adni. Amihez hozzányúl, arannyá változik, lásd, a Midnights című albumát, ami körülbelül minden létező rekordot megdöntött, vagy a The Eras Tour névre hallgató turnéját, amiért egy igazi swiftie (Swift-rajongó – a szerk.) a fél veséjét odaadná, hogy láthassa. (Itt jegyezném meg, ha bárkinek van egy felesleges jegye, nyugodtan meghívhat rá, bár a vesémet azért megtartanám.)

Tehát adott egy nő, aki tényleg sikert sikerre halmoz, aki köztudottan remek érzékkel ír dalszöveget, és aki mesteri módon űzi a jelek elrejtését, ha a karrierjéről van szó. És mellette itt van egy Elly Conway nevű író, akiről szinte semmit nem tudni azon kívül, hogy kitalált személy, és akitől az Apple 200 millió dollárért (71,2 milliárd forint) vette meg kémregényének a megfilmesítés jogait. Első könyves szerző ilyen ajánlatot nem kap, kivéve, ha valaki olyan ember áll mögötte, akibe megéri befektetni.

Taylor az Elly, Elly az Taylor

Az Argylle-ról kapcsolatos hírek 2021-ben láttak napvilágot, már akkor tudni lehetett, hogy Matthew Vaughn rendezése alatt készül el a mozifilm. Pedig a könyv még fasorban sem volt ekkor. Valójában 2024. január 4-én adták ki, mégis úgy volt kezelve, mintha kétség lenne felőle: ez bestseller lesz. Nyilván ez önmagában azért nem sok következtetést enged arra nézve, hogy tényleg Swift rejtőzne a kötet mögött, de a sztorinak rengeteg olyan apró részlete van, ami viszont egyértelműen azt sugallja, hogy az ő keze lehet a dologban.

Kezdjük mindjárt a mintával, ami a kötet külföldi és magyar borítóján is látható. Az Argylle rombusz mintázata nemcsak itt kapott fókuszt, hanem a film kapcsán is meghatározó motívum lett. Swift pedig él-hal ezért a mintáért, az öltözködésében sok esetben felfedezhető, sőt, a saját webshopjában is kapható ilyen pulóver. Innen ered az első nyom, ami őt nevezi meg.

Taylor Swift ruhája és argylle borítója

(Fotó: Maxim Kiadó, Getty Images/Raymond Hall)

A második jelentős részlet, hogy a történetben kiemelt szerepet kap egy skót lógófülű macska, Swiftnek pedig két ilyen típusú bársonytalpúja is van, akik Olivia Benson és Meredith Grey nevekre hallgatnak. Sőt, az életéről forgatott Miss Americana dokumentumfilmben az énekesnő Oliviát egy elég emlékezetes hordozóban hurcolja magával a hátán, és ugyanez a hordozó az Argylle-ban is megjelenik. Véletlen lenne?

Taylor Swift macskahordozója

Az a bizonyos macskahordozó, ami a filmben is megjelenik (Fotó: Profimedia)

A könyv és a filmek főszereplőjének – aki maga Elly Conway – vörös a haja, és Swift is előszeretettel választja ezt a színt, amikor egy másik alteregóját szeretné megjeleníteni egy-egy klipben. Ilyen árnyalatot választott az All Too Well kisfilmben, vagy például a Bad Bloodban is.

Nem utolsó sorban pedig létezik az úgynevezett 112 napos teória a rajongók körében, miszerint ilyen időközönként jelentkezik az énekesnő valami jelentőssel. És mivel a The Eras Tour 2023. október 13-án került mozikba, így az Argylle február 2-i premierje, pontosan 112 nappal későbbre esik.

Tovább is van, mondjam még?

Ezen kívül több más részletet is bele lehet magyarázni az egész összeesküvésbe, például, hogy Elly Conway az ausztrál Szomszédok egyik karaktere volt, aki 2001. december 13-án csatlakozott stábhoz. Swift pedig ezen a decemberi napon született. Vagy, hogy az előzetesben feltűnik egy hangtompító, ami egy Pat McGrath márkájú rúzs, és ez az az ikonikus termék, amit mindig láthatunk Taylor ajkain is. Sőt, azt sem érdemes elfelejteni, hogy korábban fotózták már az énekesnőt Conway Recording Studios feliratú pulóverben, ami utalhat a kaliforniai stúdióra, de akár az írói álnévre is.

Az internetes nyomozók azt sem tartják véletlennek, hogy a Hollywood Reporter nem tudta Conwayt leleplezni, bármennyire is próbálkoztak. Az írónő állítólag meglehetősen introvertált, ezért őrzi a kilétét, de ezzel kapcsolatban is van ráutalás, hogy köze van Swifthez. Conway Instagram-fiókja nagyon sokáig egy privát fiók volt, de hirtelen nyilvánosra állította, a legelső bejegyzése pedig pont 2022. december 13-án készült. Az ikonikus dátumot nem nagyon lehet másképp magyarázni.

A leghihetetlenebb állítás azonban az, hogy rögtön ezután volt egy posztja, egy New York-i kávézóból, amit egy szerdai napon töltött fel. Swift Begin Again című dalában pedig elhangzik egy sor: „but on a Wednesday in a cafe, I watched it begin again”, vagyis „szerdán egy kávézóban néztem, hogy újra kezdődik”.

Az easter eggeket alapból fenntartásokkal kezelné az ember, ha bárki másról lenne szó, de az énekesnő tényleg olyan szintre fejlesztette az apró nyomok elrejtését, hogy már semmiben nem lehetünk biztosak. Legutóbb például a Golden Globe-on viselt egy merész, zöld színű estélyit, amiből a rajongók arra következettek, hogy a Reputation album újrakiadása lesz Taylor következő nagy dobása.

Hol az igazság?

Matthew Vaughn rendező cáfolja az állításokat, miszerint Swift lenne a titokzatos Conway. „A Taylor Swift-elmélet azért került fel a radaromra, mert a lányom számon kért, hogy nem mondtam el neki. Azt mondta: »nem vagy jó, apa, be kell mutatnod«, én pedig azt mondtam »nem ismerem Taylort«.” Azt mondja az egész kitaláció, Elly Conway egy remek szerző, a macskát pedig a lányától lopta. A tényt erősíti, hogy Swift menedzsmentje is cáfolja a pletykákat. Mégis lehet, hogy volt valaki, aki elárulta magát?

A film főszereplője, Bryce Dallas Howard – ő alakítja Conwayt – az Entertainment Tonightnak adott interjújában ezt mondta: „azt gondolom, hogy a swiftie-k sok tekintetben nem tévednek Taylor inspirációjával kapcsolatban… Úgy értem, minden bizonnyal – tudod –, öntudatlanul Taylor Swift ihlette”. A teória rajongói szerint ezzel többet mondott minden szónál.

Persze azt sem lehet elvetni, hogy talán pont Vaughn van az egész mögött, és az ő fejéből pattant ki a Taylor Swift-féle összeesküvés, hogy még nagyobb hírverést csináljon a film körül. Hiszen valljuk be, az énekesnővel jelenleg mindent (is) el lehet adni, és azzal, hogy valamilyen módon őt is belekeverték, már elérték, hogy a swiftie-ket a mozikba csalják. Arról nem beszélve, hogy a Goodreads értékeléseknél rengeteg olyan felhasználó kommentje megtalálható, akik kifejezetten azért csaptak le a könyvre, mert azt gondolják, szeretett popikonjuk tollából származik az írás.

Forrás: 1, 2, 3

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top