nlc.hu
Szabadidő

Kémnek vélt galamb

Kínai kémnek néztek egy galambot Indiában, 8 hónapra lecsukták

Kiderült, csupán egy ártatlan madárról van szó.
galamb

Indiában 8 hónapig tartó rendőrségi fogva tartás után tisztázták és szabadon engedték azt a versenygalambot, amelyről kezdetben azt feltételezték, hogy a kínai hírszerzés kémgalambja. Mint az MTI írja, a Tajvan szigetéről elkóborolt versenygalambot májusban fogták be az indiai hatóságok Mumbai kikötőjében. Kezdetben a madár lábaira rögzített gyűrűk, és a bennük elrejtett, kínai írásjelekkel írt szöveg miatt azt feltételezték, hogy a galamb a kínai hírszerzésnek “dolgozik”, vagyis kémek közötti üzeneteket szállít.

Miután a hatóságok meggyőződtek arról, hogy átlagos és ártatlan szárnyassal, egy tajvani versenygalambbal állnak szemben, a rendőrség engedélyével a madarat először egy mumbai állatklinikára, majd menhelyre szállították át, ahol végül szabadon engedték.

Nem ez az első eset, hogy az indiai fegyveres erők kémgalambnak hittek egy versenygalambot. Legutóbb 2020-ban egy Pakisztánból átrepült rózsaszín “kémgalamb” okozott konfliktust Indiával, amelyről szintén kiderült, hogy versenyre készülés közben véletlenül lépte át a két ország határát.

Amúgy egy magyar gólyát is gyanúsítottak már kémkedéssel, őt szintén lecsukták. Ménes, a világhírű gólya 2013-ban került egyiptomi fogságba, mivel azt hitték, hogy a testére erősített GPS-jeladó egy kémeszköz. A gyanús kütyü valójában egy speciális jeladó, amit még a Nógrád megyei Pöstyénpusztán tettek rá, hogy követni tudják az útját. Az egyiptomiak azonban “letartóztatták” a szegény állatot és ketrecbe zárták. Miután kiderült, hogy szó sincs kémkedésről, véget ért a fogsága és átszállították Asszuánba, hogy ott a szakemberek szabadon ereszthessék.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top