nlc.hu
Szabadidő

A budapesti "galambos bácsi"

Napi 20 kiló magot szór ki Budapesten a galambetető Sándor, nem zavarja a tiltás

Attól fél, hogy éheznek a madarak.
galamb

Budapesten komoly problémát jelent az egyre növekvő galambállomány. Ebből kifolyólag a fővárosi köztisztasági rendelet alapján pénzbírsággal sújtható, aki eleséget szór nekik. Sándort azonban nem zavarja a tiltás, napi 10-20 kiló magot szór ki a galamboknak – írja a Metropol.

Nekem voltak galambjaim, és sajnálom őket és megetetem őket. (…) Napi szinten körülbelül 500 galambot etetek. Nekem ez egy megnyugvás, hogy segítek” – mesélte a lapnak az idős férfi, aki több mint 10 helyre látogat el naponta, és mindenhol kiszór a madaraknak körülbelül 2 kiló kukoricát-búzát, a szarkáknak pedig parizert darabol fel.

Sándor attól fél, ha nem eteti őket, akkor legyengülnek és éhen halnak a madarak. Sokan nem nézik jó szemmel a ténykedését, ám az idős férfi nem érzi magát felelősnek a galambállomány elszaporodásáért. Úgy véli, ha nem marad az etetés után piszok, akkor nem törvénytelen a cselekmény.

Éppen egy hónapja számoltunk be arról, hogy héját és sast vetnek be a Nyugati téri galambok ellen, annyira elszaporodtak. Kezelhetetlenné vált ugyanis az az ürülékmennyiség, amivel a galambok naponta beborítják a teret. Októbertől egy éven át hetente kétszer-háromszor megjelenik a téren Fuszonecker Gergő solymász a madaraival – Sosóval, a négyéves szirti sassal és Törpivel, az ötéves Harris-héjával -, és alkalmanként 4-5 órán át demonstrál a galamboknak a ragadozók jelenlétével.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top