nlc.hu
Szabadidő

Melegrekordok dőltek meg a februári tavaszban

Évtizedes melegrekordok dőltek meg a februári tavaszban

Az ország több pontján mértek rekordmeleget, és a szokatlanul enyhe idő a következő héten is megmarad.

Szombaton is folytatódott a rendkívül meleg időjárás, ismét több melegrekord dőlt meg – írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

Azt írták: Szeged külterületi állomásán 20,2 Celsius-fokos maximum hőmérsékletet mértek, amely 1 fokkal haladja meg az Ásotthalmon 1958-ban mért 19,2 fokos napi rekordot.

Az éjszaka is igen meleg volt, Kiskunmajsán mindössze 12,8 fokig hűlt le a levegő, ez csaknem 5 fokkal több Babócsa 2020-ban regisztrált 8,2 fokos legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekordjánál – tették hozzá.

Nyíló hóvirág (Galanthus) a Zala vármegyei Nagybakónak közelében 2024. február 4-én

Nyíló hóvirág a Zala vármegyei Nagybakónak közelében 2024. február 4-én (Fotó: MTI/Varga György)

A fővárosban is melegrekordok dőltek meg: Újpesten 18,4 fokot mértek a legmelegebb órákban szombaton, ez több mint 2 fokkal magasabb a Lágymányoson 2020-ban feljegyzett 16,3 fokos napi maximumnál.

Budapesten is szokatlanul enyhe volt az éjjel, Ferihegyen és Pestszentlőrincen is csupán 9,9 fokig csökkent a levegő hőmérséklete, amelyek szintén napi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekordok. A korábbi rekord 7 fok volt, amelyet Budapest Országút állomáson mértek 1966-ban.

A szokatlanul enyhe idő a jövő héten is folytatódik.

Hétfőn a vastagabb frontfelhőzet keletebbre helyeződik. Mögötte gomolyfelhő-képződésre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel, de naposabb időszakok, tájak a Tiszántúlon is lesznek – írja a Kiderül.hu. Délelőtt szórványosan valószínű eső, zápor, a Tiszántúlon egy-egy zivatar. Délutántól csak néhol számíthatunk záporra, nagyobb eséllyel északkeleten, illetve délnyugaton. Az északnyugati, nyugati szél többfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 fok között várható.

Kedden felhőátvonulások várhatók több-kevesebb napsütéssel. Főleg északon és keleten elszórtan kialakulnak záporok. Az északnyugati, északi szél főként az Észak-Dunántúlon sok helyütt megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 6 fok között alakul, de a szélvédett nyugati, valamint északkeleti tájakon -1 fokot is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között várható.

Szerdán általában gyengén felhős, napos időre számíthatunk, de egy összeáramlási zóna térségében több lehet a felhő. Számottevő csapadék nem lesz. Hajnalban pára-, ködfoltok képződhetnek. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalban -5, +1, kora délután 7, 12 fokot olvashatunk le a hőmérőkről.

Az előrejelzések szerint a jövő hét második felében sem változik számottevően az időjárás, továbbra is 12-14 fokos csúcshőmérsékletek várhatók. 

(MTI/nlc)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top