nlc.hu
Szabadidő

Melegrekordok 2023 október végén

Csak kapkodjuk a fejünket a melegrekordoktól, itt az újabb!

Dőlnek a csúcsok, ám nemcsak nálunk, hanem Romániában és Bulgáriában is.
kutya

Folytatódott vasárnap is az ilyenkor szokásosnál jóval melegebb időjárás: reggel Körösszakálon csupán 17,1 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet. Ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord.
A korábbi rekord 16,4 fok volt, amelyet 2019-ben mértek Pécs-Árpádtetőn.

Az ünnepi hosszú hétvége első napján, szombaton 3 melegrekord is megdőlt

  • Körösszakálon 28,1 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet, ezzel új országos legmagasabb napi maximum-hőmérsékleti rekord született. A korábbi rekord 28,0 fok volt, amelyet Adony állomáson mértek még 2019-ben.
  • Szeged belterületén lévő meteorológiai állomáson szombat hajnalban 20,6 fokig csökkent a hőmérséklet, ami új országos legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekordot jelent. A korábbi rekord 16,0 fok volt, amelyet Balatonederics és Iklódbördőce állomásokon 2019-ben mértek.
  • Budapesten, a ferihegyi meteorológiai állomáson hajnalban 16,2 fokig csökkent a hőmérséklet, amivel új fővárosi legmagasabb napi minimum-hőmérsékleti rekord született. A korábbi rekord 15,0 fok volt, amelyet Budapest belterület állomáson 2019-ben rögzítettek.

A melegrekordok sorát amúgy október 20. nyitotta, amikor is 30,3 Celsius-fokot regisztráltak Tiszaalpáron. Az erre a napra vonatkozó rekordot eddig Adony tartotta, ott 2019-ben 26,9 fokot rögzítettek. 

Amellett azonban ne menjünk el szó nélkül, hogy országos fagyból indultak ki a melegrekordok: napok alatt lett trópusi éjszaka, helyenként 20 fokos eltéréssel. Hatalmas volt a különbség például az október 21-i és a 3 nappal előtte mért minimum-hőmérsékletek között. 

Visszatértek a strandolók

Ám miközben nyári idő tombol nálunk október végén, Románia és Bulgária rátett még egy lapáttal: ott már strandidőt idéző rekordmeleget mértek a hét végén. A dél-romániai Turnu Magurele városban szombaton 35,1 Celsius-fokos rekordot rögzítettek árnyékban. A feljegyzések kezdete óta soha nem mértek ilyen magas hőmérsékletet Romániában október 21-én a bukaresti meteorológiai intézet közlése szerint. A Fekete-tengernél üdülő turisták szerint a tenger vize most melegebb, mint augusztusban, 20-21 Celsius-fok körüli. A tengerparton a hét végén 31,8 Celsius-fokot is mértek.

A szomszédos Bulgáriában is szokatlan meleg most az időjárás, sok ember strandra ment ebben a nyárias napsütésben. A Fekete-tenger partján fekvő Várnában szombaton 33,4 Celsius-fok volt, amivel 33 éves rekord dőlt meg a városban. A legmagasabb vízhőmérsékletet, 21 Celsius-fokot valamivel délebbre, Burgasznál mérték a Fekete-tenger partján.

(Forrás: MTI-hírek / Időkép)

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top