nlc.hu
Szabadidő

ABBA-tények, amiket nem mindenki ismer

Szexfilmes kezdetek és a nagy szovjet olajbiznisz: ABBA-tények, amiket nem mindenki ismer

Az ABBA minden idők egyik legnépszerűbb és legsikeresebb együttese, de még így is vannak olyan információk, amik sokunk elől rejtve maradtak. Ezekből szemezgettünk.

Korhatáros kezdetek

Nem az ABBA volt az első együttes, amiben a tagok zenéltek. Agnetha Fältskog hatévesen írta meg első dalát, tízévesen pedig barátnőivel megalapította a Cambers nevű triót, és Anni-Frid Lyngstad számára sem volt ismeretlen terep a színpad.

Ami a többieket illeti,  Björn UlvaeusHootenanny Singers, Benny Andersson a Hep Stars tagja volt. Az utóbbi bandának 1966-ban három kislemeze is az első helyre került a toplistán, így ragadt rájuk a svéd Beatles becenév. Björn és Benny egy bulin találkozott, ezután kezdtek el közös dalokat írni. Ebben pedig nagy szerepe volt Stig Andersonnak, a Hootenanny Singers menedzserének és a Polar Music kiadó alapítójának. 

Agnetha Faltskog

Agnetha Faltskog a Raskenstam c. romantikus filmben (Fotó: Ake Skoglund/BIPs/Getty Images)

Az egyik szerzeményük egy Inga felnőttfilm folytatásához készült, de sajnos a korhatáros alkotás nem lett túl népszerű. Szerencsére ez nem szegte kedvüket, ugyanis a filmhez írt egyik daluk, a She’s My Kind később Japánban nagy siker lett, és amikor ennek köszönhetően 1972-ben fel kellett lépniük egy helyi dalfesztiválon, már Agnetha és Anni-Frid is velük tartott. Sőt, az ABBA első lemezének nemzetközi kiadásán is helyet kapott ez a szám.

Az ABBA Svédország egyik legnépszerűbb együttese volt, de talán nem mindenki tudja, hogy nem minden tag svéd. Anni-Frid Lyngstad ugyan Svédországban nőtt fel, de a norvégiai Bjørkåsenben született, édesapja pedig német állampolgár volt.

Anni-Frida édesanyja mindössze 19 éves volt, amikor beleszeretett a megszálló csapatok egyik katonájába, Alfred Haaséba. Még várandós volt, amikor a férfit hazavezényelték, és a helyiek pedig kiközösítették a családot. Nagymamája a kis Fridával 1947 tavaszán Svédországba szökött, idővel pedig Synni követte őket, de sajnos 1947. szeptember 27-én elhunyt.

Anni-Frid sokáig azt hitte, hogy másik szülője meghalt a háborúban, de amikor 1977-ben megjelent a Bravo magazinban egy cikk róla, amiben apja neve is szerepelt, az eljutott a férfihoz is, és felvették egymással a kapcsolatot.

A név kötelez

Mielőtt egy zenekart alkottak volna, Agnetha és Anni-Frid háttérénekesként szerepelt Björn és Benny közös albumán, aminek megjelenését 1970 szeptemberére tervezték. Az év végén azonban már egy csapatként léptek fel Göteborgban, igaz, akkor Festfolket néven, az ABBA megszületésére még várni kellett. Amikor új nevet választottak, felmerült az Alibaba, FABB és Baba, de végül nem ezek közül került ki a befutó. És igen, az ABBA név valóban a tagok keresztnevének a kezdőbetűiből áll össze. 

Volt azonban egy kis bibi, Svédországban ugyanis volt már egy élelmiszeripari cég, aminek ez volt a neve. A komoly múlttal rendelkező halkonzervgyártó vállalattal végül sikerült megegyezni, és mivel más országokban amúgy sem ismerte őket igazán senki, így nem okozott problémát a névegyezés. Hogy utóbbi mekkora reklámértékkel bír a számukra, nem tudni, de tény, hogy az együttes szívesen működött együtt más márkákkal. A British Rail és a Keep Britain Tidy kampányában is szerepeltek, sőt, az ausztrál National Electronics reklámjában is feltűntek. 

Külön érdekesség, hogy az egyik svéd babaételgyártó, a Semper 1973-as hirdetésében nem más volt látható mint Linda Ulvaeus, Björn és Agnetha lánya. Linda Ulvaeus természetesen örökölte szülei tehetségét, nyolcévesen már együtt énekelt egy dalban édesanyjával, később pedig sikeres színésznő lett. 

Az élmezőnyben

Az együttes 1974 és 1982 között szinte minden országban a slágerlisták elején tanyázott, az ABBA volt az első olyan zenekar, amely az Egyesült Királyságban, Írországban, Kanadában és Ausztráliában is a listák élére került úgy, hogy más országból származtak. Hozzá kell tenni, a britek nem mindig rajongtak értük, pontosabban az 1974-es Eurovíziós dalfesztiválon az ő delegációjuk nulla pontot adott az együttesnek.

A Waterloo így is első helyezést ért el, és amikor három évvel később az ABBA először koncertezett Nagy-Britanniában, pontosabban a Royal Albert Hallban, három és fél millió jegyre lett volna igény, csak 12 ezer belépő volt, így sokan hoppon maradtak. A legkésőbb egyébként az Egyesült Államokat sikerült meghódítaniuk, itt csak 2008-ban sikerült első helyre kerülniük a toplistán, mégpedig az egyik válogatásalbumukkal.

Hozzá kell tenni, az ABBA nemcsak angol nyelvterületen volt népszerű, a spanyolajkú közönség is imádta őket, meg is jelentettek egy albumot Gracias Pour La Musica címmel.

Olajozott gépezet

Sikerük csúcspontján az ABBA több millió koronás bevételt jelentett Svédországnak, a Volvo után ők voltak az ország második legnagyobb exportcikke. „A svéd rádió olasz balladákat, francia sanzonokat és német slágereket játszott, a mi dalaink pedig ezeknek a keveréke. Ez tett minket különlegessé, ettől voltunk mások, mint a brit vagy az amerikai együttesek” – magyarázta meg Björn Ulvaeus, hogy szerinte mi volt a sikerük titka.

Az ABBA

Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad és Agnetha Faltskog (Fotó: Profimedia)

A zenekart egyébként a vasfüggönyön túl, például a Szovjetunióban is nagyon szerették, a gazdasági szankciók miatt azonban nem lehetett rubelben kifizetni a jogdíjakat, így más megoldást kellett találni, és szerencsére sikerült megegyezni, hogy kőolaj legyen a fizetőeszköz.

És ugyan lehet, hogy ebben engedékenyek voltak, azt viszont nagyon megválogatták, ki dolgozhatja fel a dalaikat, 1987-ben beperelték a KLF nevű formációt, mert felhasználták a Dancing Queen egyik részét, de Madonnának és a The Fugees-nak igent mondtak, amikor megkérdezték tőlük, használhatják-e egy-egy számukat.

Újév, új sláger

Az ABBA egyik legnépszerűbb dala a Happy New Year, aminek a munkacíme egészen más volt. Az együttes hangmérnöke, Michael B. Tretownak köszönhetően az Apu, ne rúgj be karácsonykor címen futott eredetileg, de a Super Trouper című albumon már nyilván nem így szerepelt. A dalt egyébként eredetileg egy szilveszteri musicalhez írták, aminek a Monthy Python egyik oszlopos tagja, John Cleese jegyzett volna, ő azonban nem vállalta el ezt a feladatot. Az ABBA persze nem maradt musical nélkül, évekkel később, de megszületett a Sakk.

Itt a vége! Itt a vége?

Nem lehet könnyű együtt dolgozni két házaspárnak, és talán nincs semmi meglepő abban, hogy mind Björn és Agnetha, mind Benny és Frida kapcsolata is megromlott, majd el is váltak. A The Visitors, ami az ABBA nyolcadik és egyben utolsó stúdióalbuma volt, 1981 novemberében jelent meg, 1982. december 11-én pedig az utolsó fellépésüket is letudták. 

„A nyolcvanas években nagyon nem voltunk menők. Az ABBA-mánia a 80-as években véget ért, és ez így is maradt, egészen 1994-ig” – fogalmaztak a tagok. De mi történt ekkor? Ebben az évben mutatták a Muriel esküvője és a Priscilla, a sivatag királynője című filmeket, amiben újra felcsendültek az együttes nagy slágerei, sőt, az előbbi konkrétan egy ABBA-rajongóról szólt, aki keresi a helyét a világban. Szóval nem, nem a Mamma Mia! volt az első vígjáték, amivel fejet hajtottak az együttes munkássága előtt. 

Ugyan kézenfekvő lett volna, hogy a filmek sikerét meglovagolva az együttes újra összeáll, és lett is volna olyan konzorcium, ami egymilliárd dollárt ajánlott nekik, ha vállalnak 100 koncertet, de ők visszautasították az ajánlatot. „Ez pokolian sok pénz ahhoz, hogy nemet mondjunk rá, de úgy döntöttünk, hogy ez nem nekünk való. A pénz nem számít, szeretnénk, ha az emberek a régi szép időkre emlékeznének” – nyilatkozták a közös döntésről.  

Azóta persze megint sok idő telt el, sok mindent újraértékelhettek, ugyanis pár éve új albumot jelentettek meg Voyage címmel.

(via 1,2,3,4, 5)

Ezt olvastad már?

ABBA 50

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top