nlc.hu
Szabadidő

Így élnek az ABBA tagjai most

Láthatjuk valaha újra együtt az ABBA-t?

Idén 50 éve, hogy az ABBA megnyerte az Eurovíziót. Megnéztük, hogy élnek most, és utánajártunk, hogy összeállnak-e a jubileum alkalmából.

1974 fordulópontot jelentő év volt Svédország – és mint később kiderült: a popzene műfaja – számára: ez volt az első alkalom ugyanis, hogy 16 év versenyzés után megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált. A győzelmet az ABBA Waterloo című száma hozta el. A tagok nevének kezdőbetűiről elnevezett együttes azonnal berobbantak a globális szupersztárságba (ezt a bravúrt pedig azóta is csak egyetlen zenekar, az olasz Maneskin tudta megugrani).

Az ABBA uralta a ’70-es évek popszféráját az olyan dalokkal, mint a Dancing Queen vagy a Gimme! Gimme! Gimme!. Az együttes tagjai, Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Anni-Frid Lyngstad egy évtizeden át élvezték az elsöprő sikert, majd 1982-ben feloszlottak. A népszerűségük viszont azóta is töretlen: szó szerint minden ember ismeri és kívülről fújja a számaikat, amikből egyébként egy megasikeres Broadway musical lett, ami eddig két filmet inspirált, Mamma Mia! és Mamma Mia! Sose hagyjuk abba címmel. Azóta a harmadik rész is készülőben van.

Az ABBA győzelme óta a svédek hatszor lettek elsők az Eurovízión, legutóbb a tavalyi, Liverpoolban megrendezett versenyen. Így a Dalfesztivál helyszíne 50 évvel az ABBA sikere után éppen az együttes hazája lesz – ezért adja magát a kérdés:

Számíthatunk-e arra, hogy újra összeáll az ABBA?

Sajnos a válasz kiábrándító: nem valószínű, hogy meglepnék a rajongókat egy koncerttel a jubileumi esemény alkalmával. Björn Ulvaeus és Benny Andersson – akik megfogadták, hogy soha többé nem lépnek fel, és az ezredfordulókor is visszautasítottak egy 1 milliárd dolláros (362 milliárd forintos), 100 show-ra szóló felkérést – már tavaly elébe mentek a találgatásoknak. „Én nem akarom, és ha én nemet mondok, akkor a többiek is. Ez mind a négyünkre igaz: ha egyvalaki nemet mond, az nem és kész” – jelentette ki kategorikusan Andersson. Ulvaeus hozzátette: szerinte

„megünnepelhetjük az ABBA 50. évfordulóját anélkül is, hogy nekünk színpadra kéne állnunk”.

Mert amikor az ABBA újra összeállt, valójában akkor sem ők álltak színpadra: 2022-ben különleges koncertet adtak, melyben nem ők, hanem a virtuális avatárjaik adták elő a slágereiket. A projektre hat éven át készültek, mely, mint mondták, „egy nem várt következményt hozott magával. Mind a négyen úgy éreztük, hogy 35 év után először jó móka lenne egyesíteni erőinket, és újra stúdióba vonulni. Szóval így is tettünk. Olyan volt, mintha megállt volna az idő, mi pedig csak egy rövid vakáció erejéig lettünk volna külön.”

A kilencedik, és egyben utolsó, Voyage című lemezüket 2021 novemberében adták ki. A következő év májusában pedig mind a négyen megjelentek a virtuális turnéjuk londoni premierjén. A Voyage-zsal azóta bezsebelték az első Grammy-jelöléseiket is, kapásból ötöt. Így aztán úgy néz ki, ismét a csúcson hagyták abba.

ABBA

Fotó: Dave J Hogan/Getty Images

De ha nem készülnek reunion koncertre, akkor mivel foglalkoznak manapság az ABBA tagjai? Mutatjuk.

Agnetha Fältskog

Olyan ABBA-slágerekben hallhattuk az idén 73 éves Fältskog hangját, mint a Chiquitita vagy az SOS. 1980-ig Björn Ulvaeus felesége volt, két gyerekük született, a válásuk után két évvel pedig az együttes is feloszlott. Agnetha ezután kipróbálta magát színésznőként az 1983-as Raskenstam című vígjátékban, és szólókarrierbe kezdett: az évtizedben négy albumot is kiadott.

Agnetha Fältskog

Agnetha Fältskog az ABBA 1979-es kaliforniai koncertjén, és 2022-ben, a Voyage virtuális turné premierjén. (Fotók: Ed Perlstein, Nicky J Sims/Getty Images)

Az énekesnő ezután személyes tragédiák sorozatát követően – 1993-ban újabb váláson ment keresztül, egy évvel később pedig az édesanyja öngyilkos lett – hosszú évekig a nyilvánosság elől visszavonultan élt. 17 év kihagyás után 2004-ben az If I Thought You’d Ever Change Your Mind című számával tért vissza, a legutóbbi, A+ névre keresztelt albumát 2023-ban adta ki.

Björn Ulvaeus

Ulvaeus nemcsak az ABBA énekese volt, de Benny Anderssonnal közösen ők szerezték az együttes számait is. Így például a The Winner Takes It Allt is, ami az Agnetha Fältskogtől való szakításáról szól (a dalt Agnetha énekelte fel – az egymással kegyetlenkedés műfajában felvehetik a versenyt a Fleetwood Mackel!). Hat hónappal a válás véglegesítése után Björn feleségül vette Lena Källersjöt, akivel két lányuk van. 2022-ben adták be a válókeresetet.

Björn Ulvaeus

Björn Ulvaeus az ABBA 1979-es londoni koncertjén, és 2023-ban, amikor a Voyage turnéról tartott előadást a Németországban megrendezett Digital X-en. (Fotók: David Redfern, Joshua Sammer/Getty Images)

Az ABBA után Ulvaeus a zenés színháznál kötött ki. 1986-ban írta Anderssonnal együtt a Sakk című musicalt, amit ma akár itthon is láthatsz, segítettek a Mamma Mia! színpadra vitelében, és executive producerként asszisztált mindkét filmváltozatnál. „Mivel soha nem állunk meg, ezért egyikünk sem stagnált soha, ami gyakran megesik a zeneszerző-duókkal” – mondta Anderssonal közös munkájáról egy interjúban. Ez a legstabilabb kapcsolat a 78 éves Ulvaeus életében: 57 év alatt egyszer sem szakadt meg a kötelékük. „Persze sokszor volt, hogy nem értettünk egyet” – kezdte. 

„De ez nem számít – magyarázta Andersson. – Mert amit együtt elértünk, összetart minket.”

Benny Andersson

A 77 éves Andersson volt tehát az ABBA íróduójának másik fele, ahogy az együttes zongoristája is, azonban csak egyetlen számban énekelt szólót, mégpedig az 1974-es Suzy-Hang-Aroundban. Ő és a banda másik nőtagja, Anni-Frid Lyngstad 1978 és 1981 között voltak házasok, és bár ez a kapcsolat is tönkrement, mint fent említettük, Ulvaeusszal a mai napi kollaborálnak. Még a válása évében újraházasodott, Mona Nörklit, svéd műsorvezetőt vette el, akivel a mai napig együtt vannak. Egy fiuk született.

Benny Andersson

Benny Andersson az ABBA egy 1978-as tévéfelvételén, és a Voyage virtuális turné 2022-es premierjén. (Fotók: Oscar Abolafia, Ian West/PA Images via Getty Images)

1987-ben Benny kiadta az első, svéd népdalokat idéző albumát, 2001-ben pedig megalapította a saját együttesét, a svéd Benny Anderssons Orkestert, melynek legutóbbi albuma 2019-ben jelent meg. Igen, e zenekar számainak írásában is gyakran Björn Ulvaeusszal dolgozik együtt.

Anni-Frid Lyngstad

Lyngstad nemcsak Benny Andersson volt felesége, hanem olyan ikonikus dalok énekesnője is, mint a Money, Money, Money vagy a Fernando. Az ABBA 1982-es felbomlása után Anni-Frid két szólóalbummal jelentkezett Frida néven: ez volt a Something’s Going On rögtön ’82-ben, melynek Phil Collins volt a producere, illetve két évvel később a Shine. A ’90-es évektől azonban Lyngstad javarészt visszavonult a zenéléstől, és elsősorban a környezetvédelmi aktivizmusra és a jótékonysági munkára fókuszál.

Anni-Frid Lyngstad

Anni-Frid Lyngstad az ABBA 1977-es dán koncertjén, és a Voyage virtuális turné 2022-es premierjén. (Fotók: Jorgen Angel, Ian West/PA Images via Getty Images)

És bár az ABBA a popzene koronázatlan királyai és királynői, Anni-Frid valódi royalitás lett. 1992-ben férjhez ment a svájci herceg, Heinrich Ruzzo Reusshoz. A férfi 1999-es halála után Lyngstad címe Reuss özvegy hercegnéje lett. A 78 éves Anni-Frid jelenleg Svájcban él a mostani férjével, aki szintén nem a nép egyszerű tagja: a brit William Henry Smith Hambleden 5. vikomtja.

(Forrás: People, BBC, Business Insider)

Ezt olvastad már?

ABBA 50

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top