nlc.hu
Szabadidő

Kiállítás nyílik Bertók Kriszti fotós emlékére

„Nem egy vadidegen ember vagyok, aki továbbáll” – kiállítás nyílik Bertók Kriszti fotós emlékére

Tavaly, 25 évesen hunyt el a fotós, aki művészi szintre emelte a bulifotózást. Bertók Krisztire emlékezünk.

Szeretem megélni az intimitást, hatalmas igényem van rá, de nem olyan egyszerű ehhez a megfelelő partnert megtalálni. Ezért tesz boldoggá, mikor azt látom, hogy emberek egymásra találtak, figyelnek egymásra, szeretetet adnak és kapnak, jól érzik magukat egymással, merik megélni ezeket az érzéseket a nyilvánosság előtt is.

Bertók Kriszti hivatalosan – és hivatásosan – partifotós volt, valójában azonban sokkal, de sokkal több. Képeinek intim báját az adja, ahogy a világhoz, az emberekhez állt; erről szól ez a 2022-es idézet is, amely a vele készült interjúnkból származik. Krisztinek alig pár év adatott fotósként, de napról napra, buliról bulira egyre bátrabb, érettebb és mélyebb képeket és sorozatokat alkotott. Első – és életében utolsó – önálló kiállításán már egyértelmű volt, hogy nagy jövő vár (várt volna) rá a fotóművészet és a dokumentarista fotó határmezsgyéjén. Hogy mekkorára nőtt volna az életmű, azt sajnos csak találgatni tudjuk.

Fotók: Bertók Kriszti

Fotók: Bertók Kriszti

A 25 évesen, tavaly elhunyt fotós képeiből most a Nyolcésfél Alkotótér hetedik emeleti nagytermében rendeznek kiállítást fotós társai.

A színes LED-fényekbe és szárazjégbe burkolózott, intim viszonyba keveredett fiatalokról szóló fotók sokkal inkább portrék, mint pillanatképek a 20-as évek elejének bulikulturájáról; Kriszti nem csak dokumentált, hanem minden létező értelemben ott volt, együtt táncolt azokkal, akiket fotózott. „Nem egy vadidegen ember vagyok, aki megjelenik, lő és továbbáll, hanem bevonódom, táncolok az emberekkel” – mondta erről.

Hogy ez hogyan köszön vissza a fotókon, azt bárki megnézheti a május 2-án, csütörtökön nyíló kiállításon, amelyet kollégánk, Neményi Márton – a fenti interjú készítője – nyit meg.

Kriszti önarcképe

Kriszti önarcképe

Megnyitó: 2024 május 2, csütörtök, 19 óra
Helyszín: Nyolcésfél – Budapest, Német utca 16. – 1084
Kurátor: Kóti Réka
A kiállítás létrehozói: Komróczki Diána, Sutus Fanni, Expo Studio, Kóti Réka I Analog Sparks
Támogatók: Fotológus, MONYO Brewing, Hearty Vegan Cakes
Külön köszönet: Bertók Bogi, Illyés Zoltán, Ilyés Ev, Bán Dorka

A Facebook-eseményt itt találjátok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.