nlc.hu
Szabadidő
85 év késéssel vittek vissza egy kikölcsönzött könyvet

Ilyen is van: 85 év késéssel vittek vissza egy kikölcsönzött könyvet

Ilyen hosszú időre kölcsönvett könyvet még sohasem kaptak vissza.

Több mint 80 év késéssel vittek vissza egy kikölcsönzött könyvet a Helsinki Központi Könyvtárba – írja az MTI. Arthur Conan Doyle A menekültek című regényének finn kiadását 1939. december 26-ig kellett volna visszajuttatni – mondta el Haini Strand könyvtáros, aki hétfőn a kötetet átvette. Mint hozzáfűzte, a dátum magyarázattal szolgál arra, hogy miért nem tartotta be az illető a kölcsönzési határidőt, ugyanis egy hónappal korábban vonultak be a szovjet csapatok Finnországban, és az olvasónak valószínűleg más gondja is lehetett, mint egy kikölcsönzött könyv visszavitele.

A könyvtáros elmondta, hogy ilyen hosszú időre kölcsönvett könyvet még sohasem kaptak vissza. Az olvasó és a könyvet visszaadó személy közötti kapcsolatról azonban nem tudott tájékoztatást adni. “Az emberek helyesen akarnak cselekedni, és visszaadni egy könyvet, amely egy könyvtár tulajdona, ez szerintem igazán szép dolog” – jegyezte meg.

A 17. századi Franciaországban játszódó történelmi regényt, amely 1925-ben jelent meg, jó állapota miatt valószínűleg ismét ki lehet majd kölcsönözni a könyvtárból.

Ám ez mégsem szárnyalja túl a listavezető késést: az ohiói könyvtárba idén februárba 93 év (!) késéssel vittek vissza egy verseskötetet. A szerelmes verseket tartalmazó, Szívdobogás című műre egy idős nő hagyatékában bukkant rá az egyik rokona és úgy érezte, attól, hogy valamit 1931-ben kölcsönöztek ki, még vissza kell vinni. Ráadásul a kötetben benne voltak a 93 évvel ezelőtti kölcsönzési szabályok is, melyek szerint a késedelmi díj naponta 2 cent. Ettől azonban eltekintett a könyvtár, egyszerűen csak örültek, hogy visszakapták a könyvüket.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top