nlc.hu
Szabadidő
Rossz hír a balatoni strandolóknak

Rossz hír a balatoni strandolóknak

Sajnos ez a nyárral együtt jár...
Balaton

Megjelentek a fonalas cianobaktériumok a Balatonban – írja a Sokszínű Vidék a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet legfrissebb tóvizsgálati eredményei alapján. Az algaközösség jelenléte – amely a szakemberek szerint a nyarat tükrözi – a Balaton nyugati területein tűnt fel. 

A tó keleti felén a tóvíz jellemzően szegényebb algákban, a nyugati végen azonban magasabb fitoplankton biomassza értékeket figyelhetünk meg. A fecskemoszatok mellett a Balaton nyugati területein a fonalas kékalgák kora nyári képviselői – közöttük a Dolichospermum flos-aquae – is feltűntek. A helyszínen mért algaösszetétel adatok alapján a kékalgák biomassza részesedése a tó középső és nyugati területein 40-50 százalék, míg a tó keleti területein 10 körüli.

A Dolichospermum flos-aquae kékalga az elmúlt években rendszeresen nyár elején szokott megjelenni a tóban. Jellemzően a nyíltvízben nagy tömegben nem fordul elő, ám a partmentén látványos jelenségeket okoz.

A “magyar tengerben” amúgy epilepszia és depresszió elleni szerek is kimutathatóak. Becslések szerint strandszezonban naponta 2,5 tonnányi naptej oldódik bele a vízbe a fürdőzők bőréről. A vízgyűjtőkkel együtt összesen 72 gyógyszerhatóanyagot találtak a Balatonban. Legmagasabb, 95 százalékos arányban epilepszia elleni szerek és az antidepresszánsok fordultak elő. Zamárdi vizein, ahol nyaranta több zenei fesztivált is rendeznek, a kokain és bomlástermékei is kimutathatók a tó vizéből.

Kiemelt fotó: illusztráció, MTI/Mohai Balázs 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top