
Az egyik legmeglepőbb változtatás, amire szükség van, hogy fogyasztás előtt fagyasszuk le a kenyeret. Ez a tipp Dr. Karen Alarcón gasztroenterológusnak és endoszkópos szakorvosnak köszönhetően vált népszerűvé, aki Instagram-fiókján keresztül győzi meg a követőit, hogy ez a módszer egészségesebb és emészthetőbb étellé alakíthatja a kenyeret.
A szakorvos elmondta, hogy a kenyér lefagyasztása és fogyasztás előtti felmelegítése nagyszerű előnyökkel jár, olyannyira, hogy a kenyér tízszer egészségesebbé válik. Szerinte, ha lefagyasztjuk a kenyeret, majd egy szeletet megmelegítünk belőle, akár serpenyőben, akár kenyérpirítóban, a kenyérben lévő szénhidrátok nagy része prebiotikus rosttá alakul, ami nemcsak a mikrobiotára jótékony hatással van, hanem a vércukorszintet is szabályozza. Hozzáteszi még: „Ne feledjük, hogy a keményítő a hő hatására jobban emésztődik, így minden bizonnyal kevesebb hasi kellemetlenséget és gázképződést tapasztalhatunk”.
A kenyér megfelelő lefagyasztása elengedhetetlen a minőségének megőrzéséhez. A szakértők azt javasolják, hogy csomagoljuk műanyag fóliába vagy légmentesen záródó fagyasztózacskókba. Ez megakadályozza, hogy a kenyér átvegye a fagyasztó szagát, és az alacsony hőmérséklet miatt megromoljon. Fontos, hogy a vásárlás után a lehető leghamarabb fagyasszuk le, és legfeljebb három hónapon belül ajánlott elfogyasztani.
Kiolvasztáskor a legjobb, ha szobahőmérsékleten hagyjuk visszanyerni eredeti állagát egy konyharuhával letakarva, hogy ne száradjon ki. Kiolvasztás után serpenyőben vagy kenyérpirítóban melegíthetjük, hogy élvezhessük a Dr. Alarcón által leírt jótékony hatásokat. Ez a folyamat nemcsak az emészthetőségét javítja, hanem a prebiotikus rosttartalmát is növeli.
A kenyér fagyasztására és újramelegítésére vonatkozó tanács nem korlátozódik erre az élelmiszerre. Ez a módszer más szénhidrátokra is alkalmazható, például rizsre és tésztára, javítva azok emészthetőségét és elősegítve a bélrendszer egészségét. Így apró módosításokkal élvezhetjük ezen élelmiszerek előnyeit anélkül, hogy lemondanánk az ízekről vagy a hagyományokról.
(via)