Szépüljünk

Kényeztetõ otthoni fürdõk

Egy kád víz és néhány apró trükk. Ennyi kell, hogy egy zaklatott nap után ismét a mennyországban érezd magad. Ellazulsz és feltöltõdsz, mert a simogató víz gyógyír a fáradt testnek és balzsam a léleknek.

Élni tudni kell! – mondják, és ez igaz a fürdőzésre is. S a legszebb az, hogy nem kell messzire mennünk egy kis hétköznapi csodáért. Elég, ha belépünk otthoni szentélyünkbe, a fürdőszobába, és engedünk a kellemesen meleg víz csábításának, átadjuk magunkat a nyugalomnak és a kényeztetésnek. Egy jó fürdő nemcsak pihentet, hanem éltet, erőt ad, és attól függően, hogy mit teszünk a vízbe, gyógyító, méregtelenítő és testápoló hatása is van.






A víz jótékonyan hat az idegrendszerre. A hűvösebb, 36 fok körüli víz erősíti az idegeket, így élénkíti a szervezetet, míg a melegebb, 38-40 fokos víz nyugtatja az idegrendszert, ezért lazító, pihentető hatása van. Tudva ezt, elég megismernünk a különféle illóolajok, gyógynövények és egyéb természetes anyagok hatását ahhoz, hogy kiválasszuk a pillanatnyi testi-lelki egészségi állapotunknak és hangulatunknak leginkább megfelelő fürdőt.






Ha bársonyos bőrre vágysz


Tejfürdő
Adjunk a fürdővízhez 2 liter tejet, vagy 1 liter tej és 4 evőkanál búzacsíraolaj keverékét, áztassuk magunkat benne 15-20 percig, majd finoman töröljük meg testünket. Fertőtleníti, tisztítja, puhítja és nyugtatja a bőrt, sőt egyes bőrbántalmak esetén, mint az ekcéma vagy az égés, szintén hatásos.

Zablisztfürdő
Kössünk 50 dkg zablisztet gézbe, régi pamutzokniba vagy nylonharisnyába, és miközben feltöltjük a kádat vízzel, tegyük zsákocskát a folyó víz alá, hogy a hatóanyagok minél jobban kioldódjanak. Fürdőzzünk 20 percig, közben dörzsöljük át testünket a zabzsákkal, így a hatás még erőteljesebb lesz. A kioldódó anyagok nyugtatják, és tisztává, selymessé, simává varázsolják a bőrt.

Rózsafürdő
Keverjünk el 5 csepp rózsaolajat egy pohár tejszínben, majd a keveréket adjuk a fürdővízhez. De illóolaj helyett vagy azt kiegészítve használhatunk muszlinba kötött, vagy egyszerűen a víz tetejére hintett rózsaszirmokat is. Bőrünk bársonyos és illatos lesz tőle.






Tengeri sós fürdő
Szórjunk három marék tengeri sót (lehetőleg holt-tengeri fürdősót) a vízbe, melybe nyakig mártózva fürdőzzünk 30-40 percig lefekvés előtt. Ha közben a víz hűlni kezd, adjunk hozzá forró vizet. A bőrünkbe ivódó ásványi anyagok és nyomelemek fokozzák a vérkeringést, feszesítik a kötőszövetet, aktiválják a bőrfunkciókat, és stabilizálják a bőr nedvességtartalmát.


Ha száraz a bőröd

Olajos fürdő
Táplálja és regenerálja a száraz bőrt, ha 5-10 csepp olíva- vagy mandulaolajat cseppentünk a fürdővízbe.

Mézes-tejes fürdő
Keverjünk össze 3 bögre meleg tejet 1 bögre virágmézzel, és a keveréket öntsük a fürdővízhez. Hidratálja, táplálja a kiszáradt, fáradt bőrt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top