Szépüljünk

Életteli szépség – télen is

Kint hûvös, szeles idõ, bent a fûtött szobák száraz levegõje vár ránk ilyenkor télen. Ez megviseli egész testünket tetõtõl talpig, ezért nagyon fontos, hogy a szokásosnál többet gondoskodjunk a védelemrõl, szépségünk megõrzésérõl.

Hiába öltözünk télen az időjárásnak megfelelően, a kinti és benti hőmérséklet nagy különbsége, a fűtött lakás száraz levegője, a kevés napfény a levegőtől ruhákkal, sapkával, kesztyűvel és csizmával elzárt bőrünket és hajunkat kiszáradással, arcunkat, szemünket irritációval fenyegeti. Ezért télen fokozottabb védelemre, még több és „ütősebb” szépségápolási trükkre van szükségünk.





 Amire mindig figyelj…







• Gondoskodj a megfelelő páratartalomról!

Csökkenthetjük bőrünk és hajunk kiszáradásának veszélyét, ha a fűtés okozta száraz levegő páratartalmát növeljük. Az olyan egyszerű megoldás mellett, mint a mosott ruhák lakásban szárítása, praktikus a párologtatók használata, mert ha illóolajokat is cseppentünk a vízbe, egészségünkön és lelkiállapotunkon is sokat javíthatunk.

• Igyál sokat akkor is, ha nem vagy szomjas!

Bár a hidegben nem kívánjuk annyira a folyadékot, mégis érdemes odafigyelnünk arra, hogy naponta legalább 1,5 litert igyunk. Ez elősegíti bőrünk belső hidratációját, javítja a vérkeringést, ami fokozza a hajhagymák tápanyagellátását is.





• Fogyassz bőr- és hajvédő vitaminokat!

Télre a vitamin-, ásványianyag- és nyomelemraktáraink kiürülnek, ami megviseli a hajunkat és bőrünket. Ez ellen változatos táplálkozással, megfelelő mennyiségű A-, B-, C-, E- és H-vitamin, valamint vas, cink, jód és folsav fogyasztásával védekezhetünk. Télen is kerüljük a túl sok cukor, só és állati zsiradék fogyasztását, helyette együnk több halat, gabonát, zöldséget, olajos magvakat és gyümölcsöt.

• Pihenj többet, kerüld a stresszt és a dohányzást!

Télen lelassul a bőrregeneráció, amit tovább ronthatunk azzal, ha keveset alszunk. A bőrsejtek megújulásának leghatékonyabb eszköze ugyanis az elegendő alvás. A stressz azért veszélyes, mert amellett, hogy gyakran alvászavarral jár, hatására a haj jobban zsírosodhat, korpásodhat, sőt hullhat is. Ezért amikor csak lehet, próbáljunk meg kikapcsolni, amiben sokat segít a jóga és a meditáció. A dohányzás hatására összeszűkülnek az erek, ami rontja a bőr megfelelő vérellátását.





Téli hajvédelem


Télen a haj kiszáradása mellett a leggyakoribb hajbaj a hajhullás, hiszen a hideg ellen a fejbőr a hajszálakat tápláló vérerek összehúzódásával védekezik, melynek hatására romlik a hajhagymák anyagcseréje, és a hajszálak elvékonyodnak, majd kihullanak. Ezért fontos a megfelelően szellőző, természetes anyagú sapka használata. Ha ugyanis a fejbőrünk nem szellőzik, hajunk zsírossá, korpássá válhat.







Fotó: L’Oréal
• Figyelj a samponra!

A zsíros hajúaknak lágyabb, kíméletesebb, alacsony szilikontartalmú, áttetsző, semleges sampon javasolt, mert ezekben kevesebb a ragacsos és a fejbőrt irritáló anyag. A faggyúmirigyek működésének csökkentésére hatékony a csalán-, a rozmaring-, a zsurló-, a bojtorjángyökér- és a zsályasampon. Száraz, törékeny hajra a gazdagabb, táplálóbb samponok megfelelőek.





• Kerüld a hajat roncsoló beavatkozásokat!

A dauer, a melír, a hajfesték, a hajsütő vas és a csavarók használata a hajszálak kiszáradásához, roncsolódásához vezet. Télen érdemes ezeket ritkábban igénybe venni. Ügyeljünk arra is, hogy hajunkat alaposan szárítsuk meg, mielőtt kimegyünk a hidegbe, mert ha a fejbőr megfázik, könnyen korpásodhat. Ha sietünk, inkább használjunk száraz sampont ahelyett, hogy összecsapnánk a hajszárítást, vagy túl forró levegővel végeznénk.

• Több hajápoló, kevesebb formázó

Bár a sapka alatt lelapul a haj, mégsem célszerű ezt hajformázókkal kompenzálni. Ezek ugyanis elnehezítik a hajszálakat és fokozzák a zsírosodást. Azonban a kímélő, tápláló, könnyű, természetes alapú hajöblítők, hajápolók és pakolások használata fontos, mert erősítik, táplálják a hajszálakat és fokozzák a védelmet.





• A pakolás olyan a hajnak, mint a kenyér az éhezőnek!

A növényi olajos pakolások ellenállóbbá teszik a hajat a hideggel szemben, táplálják és vitalizálják a fejbőrt és a hajszálakat. Hatásukra a haj szinte fellélegzik. Hajmosás előtt fél órára vagy akár egész éjszakára kenjük be a hajunkat és a fejbőrt olíva-, jojoba- vagy szezámolajjal, fedjük be fóliával és törülközővel, majd mossunk hajat.



Fokozhatjuk a hatást, ha egy-két hetente mézes, olívaolajos tojáspakolással is regeneráljuk.

• Vérpezsdítő masszázs!

Hajmosáskor masszírozzuk a fejbőrünket körkörös mozdulatokkal 2-3 percig, ezáltal javul a hajhagymák vérellátása. Érdemes a sapka levétele után is „gyorsmasszázst” alkalmaznunk, mert ekkor a lelapult frizura könnyebben visszanyeri eredeti formáját.





Nézz SZEMbe a hideggel!






A szem körüli bőr jóval vékonyabb, mint az arc egyéb részein, ezért jobban ki van téve a zord téli időnek. Ilyenkor érdemes még fiatalabb korban is könnyű szemránckrémmel, lágy, frissítő zselével ápolni. A szem körüli sötét karikák és a szemhéjduzzanat eltüntetésében, szemünk felfrissítésében a kiadós alváson kívül segítenek a vérkeringést fokozó, regeneráló zselék, krémek, ezenkívül néhány uborka- vagy burgonyaszelet is csodákat művel.





Ápold az ajkaid!


Télen ajkaink gyakran kicserepesednek, ami ellen védelmet nyújt, ha olívaolajjal bekenjük, majd nedves ruhával ledörzsöljük az elhalt hámsejteket. Ezenkívül mindig legyen kéznél egy ajakápoló is.





Kézzel-lábbal a kiszáradás ellen






A kezeken a legvékonyabb a bőr, ezért itt rendkívül fontos a védelem. A kesztyű használata mellett használjunk jó minőségű kézkrémet minél sűrűbben minden fürdés és kézmosás után. Ezenkívül hetente egyszer áztassuk kezeinket langyos mandulaolajban. Ha lábunk érdes, berepedezett, masszírozzuk át tengeri só és olívaolaj keverékével. A krémek és pakolások hatását fokozhatjuk, ha vastagon bekent kezünkre, lábunkra éjszakára kesztyűt, illetve zoknit húzunk.





A hamarosan következő folytatásban megtudhatod, hogyan óvd meg bőröd bársonyosságát télen is! Látogass vissza hozzánk!


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top