Szépüljünk

Védd a bõröd!

Egyik nap még tiszta tavasz, hétvégére viszont havazást mondanak. Ez megviseli egész testünket, ezért nagyon fontos, hogy a szokásosnál többet gondoskodjunk a védelemrõl.





Mindent a bársonyos bőrért…






• Szabadítsd meg a bőröd az elhalt hámsejtektől!

A rendszeres radírozás eltávolítja bőrünk elhalt hámsejtjeit, melynek hatására könnyebben felszívódnak a hidratálókészítmények hatóanyagai. A legegyszerűbb, ha a szaunában dörzskesztyűvel végigtöröljük a testünket. Természetes és olcsó bőrradír az olívaolaj és a só keveréke. Fél bögre durva sót keverjünk össze annyi olívaolajjal, amennyi ellepi, majd körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át a bőrünket lentről felfelé haladva. Nemcsak bőrradírként hatásos, de kiválóan táplálja is a bőrt.

• Hidratáld és tápláld!

Télen csökken a faggyúmirigyek működése, ami fokozza a bőr kiszáradását. Ezért amellett, hogy kerüljük az erős szappanokat és habfürdőket, elengedhetetlen a normál testápolónknál sűrűbb, gazdagabb hidratálókrémek rendszeres használata. Hatékonyabb, ha fürdés után a még nyirkos bőrre visszük fel a testápolót, így még tovább meg tudjuk őrizni a bőr nedvességét. Kiválóan táplálja a bőrt, ha krémünket néhány csepp olíva-, jojoba- vagy kókuszolajjal, aloéval vagy mézzel is feldúsítjuk, majd lágyan a bőrünkbe masszírozzuk.





• Fokozd a vérkeringést!

A bőr rendszeres stimulálása, a vérkeringés fokozása ellenállóvá teszi a bőrt az időjárás viszontagságaival szemben. Segít a rendszeres sportolás, testmozgás, szaunázás, a hideg-meleg váltózuhany, a masszázs vagy egyszerűen a bőr puha kefével, kesztyűvel való dörzsölése. A kényeztető fürdők, különösen, ha illóolajokat is cseppentünk a vízbe, szintén jótékony hatásúak. A száraz bőrnek azonban nem tesz jót, ha sokáig ázunk a vízben, legfeljebb 15-20 percig tartózkodjunk benne, és kerüljük a túl forró fürdőt. Zuhanyozáshoz is érdemes aromaterápiás, gyógynövényes tusfürdőket használnunk.





Üde arcbőr télen is


Az első lépés bőrtípusunk megállapítása, ugyanis lehet, hogy télen a zsírosabb bőr normállá vagy vegyessé válik, a száraz pedig fokozottan érzékennyé.

• Válassz kímélő arctisztítót!

Szappanok, zselés arctisztítók helyett használj lágyabb, krémesebb arctejeket, lemosókat, amelyek kevésbé szárítják a bőrt! Ha a bőröd nagyon száraz, érzékeny, kihagyhatod a lemosást követő tonizálást, ha pedig normál vagy vegyes, használj kímélőbb alkoholmentes tonikot.

• Radírozz óvatosan!





A heti arcradírozás az arcápolás egyik legfontosabb lépése, mert elősegíthetjük vele a bőr megfelelő légzését, megújulását. Kerüljük azonban az erős, durva radírokat, inkább finomabb, krémesebb állagúakat használjunk. Száraz, érzékeny bőr esetén elég, ha puha törülközővel óvatosan, körkörös mozdulatokkal átdörzsöljük arcunkat. Érdemes kipróbálnunk az élesztő és uborkalé keverékéből készített természetes bőrradírt.

• Hidratáld mindennap bőségesen!

Az arc mindig ki van téve a hőingadozásnak, ezért fokozottan figyelni kell arra, hogy sose szomjazzon. Minél szárazabb a bőrünk, annál gazdagabb, zsírosabb vitaminos hidratálókrémre van szükségünk. Kiválóak az avokádó-, a szőlőmagolaj-, a búzacsíra- és a méztartalmú arckrémek. Zsíros bőr esetén pedig a könnyedebb, gyógynövényes alapú, kamillát, zsályát vagy zsurlót tartalmazó, enyhén hámlasztó hatású arckrémeket érdemes használnunk.






• Tápláló pakolások

Száraz bőr esetén sokat segít, ha néhány csepp mandula- vagy jojobaolajat teszünk arcbőrünkre. Jótékony hatású a túró-méz és az avokádó-tejszín pakolás, míg zsíros bőr esetén inkább az olívaolajból, tojássárgájából és citromléből készített pakolás segít.





• Alapozásra színezett nappali krém

A téli sminkhez érdemes előnyben részesítenünk a színezett nappali krémeket, melyek amellett, hogy eltakarják a bőrhibákat, ápolnak és védenek is.

• Érzékeny bőrre gőzölés

Az irritált bőrt megnyugtatja, ha kamillával vagy rózsaolajos vízzel inhalálunk.

Az előző rész tartalmáért kattints ide!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top