Szépüljünk

Dezodoráljunk!

A mozgás természetes velejárója, hogy izzadunk, ami önmagában nem is lenne baj. De ember nincs, aki szereti az átható testszagot, így tennünk is kell ellene valamit. Segítsünk a dolgos verejték-mirigyeinknek!
Az izzadás teljesen természetes

 


Nemcsak természetes, de szükséges is, mert:
• A szervezet hőszabályozása enélkül felborulna. Amikor az izzadság elpárolog, hőt von el, így lehűl a bőr és a benne futó erekben a vér hőmérséklete.
• A verejtékezéssel méregtelenítünk, hiszen salakanyagok ürülnek a szervezetből.
• Az enyhén savas kémhatású bőrvédő köpeny nélküle nem tudna kialakulni.
• A szervezet só- és vízháztartásának szabályozása nélküle megvalósíthatatlan.
• A saját illatunk kialakításában is szerepet játszanak.
Az izzadást verejtékmirigyek biztosítják, az ekrin (eccrin) és az apokrin (apocrin) mirigyek. A verejték döntően szagtalan (az apokrin mirigyek által termelt váladéknak egyéntől függően van szaga), a kellemetlen testszagért a váladékokban elszaporodó baktériumok a felelősek.

  Ekrin Apokrin
Hol? Az egész testfelszínen, legtöbb a tenyéren, a talpon és a homlokon. A születéstől fogva működik. Hónalj, lágyék, nemi szervek, végbélnyílás, emlőudvar. Működése a serdülőkorban aktiválódik.
Mi szabályozza? Idegrendszeri és érzelmi hatások. Hormonális és idegrendszeri hatások.
Milyen váladékot termel? Víztiszta, sós folyadék, különböző bomlástermékekkel. Saját kivezetőnyílásuk van a bőr felszínén. Fehérjében és zsírokban gazdag, tejszerű. Nincs saját kivezetőnyílás, a szőrtüszőbe ürítik a váladékukat.
Mi az elsődleges szerepe? A testhőmérséklet szabályozása. Nemi jelleg hangsúlyozása, egyéni szag kialakítása.
Mikor fokozódik a működése? Magas környezeti hőmérséklet, szorongás, félelem. Magas környezeti hőmérséklet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit tehetünk a szagok ellen?

 

 

Olvasd el átfogó dezodortesztünket!

Mese nincs, a legfontosabb a rendszeres tisztálkodás, használhatunk enyhén savas kémhatású szappanokat, ugyanis a baktériumok nem szeretik ezt a közeget. Jól szellőző ruhákban, cipőkben nem fülled be a bőrünk. Fontos, hogy nedvszívó és természetes eredetűek legyenek a bőrünkkel érintkező textilek. A szőrtelenítés a férfiaknál is eredményes lehet. Ugyanis a szőrszálak felülete összességében igen nagy, emiatt számtalan gomba- és baktériumtelep képes kialakulni rajtuk. A dezodoroktól ne azt várjuk, hogy teljesen meggátolják a verejtékezést, inkább csökkentsék annak mennyiségét, illetve akadályozzák meg a baktériumok megtelepedését. A hajlatokban és az egymással érintkező bőrterületeknél használjunk testhintőporokat. Selymes tapintatú, istenien illatosak is kaphatók, de a patikai sima változat is remek.

Rexona Biorythm roll-on deo a testhőmérséklet emelkedésével aktiválódó illatkapszulákkal

Oriflame, Midsummer Woman illatos testhintőpor az izzadság felitatására

 

 

Milyen a jó dezodor?

Vichy, 24 órás dezodor stift nagyon érzékeny bőrre

Hatékony, ez a legfontosabb. Régebben az alkoholtól várták a hatást, ám mivel ez rendkívüli módon szárítja a bőrt, mára a legtöbb dezodorból elhagyták ezt a hatóanyagot. Izzadásgátló alumíniumvegyületeket tartalmaznak, amelyek kikristályosodnak a verejtékmirigyek kivezetőcsöveiben, ezáltal mérséklik az izzadást. A bőrápoló és nyugtató adalék anyagok csak a habot jelentik a tortán, de jó szolgálatot tesznek az érzékeny bőrfelszín esetén és szőrtelenítés után.
• Nagyon fontos a dezodorok illata, illetve illatmentessége. Elvárhatjuk, hogy friss, tiszta érzetet keltsenek, és ne legyen átható az illat. Az illatmentes változatoknak az az előnye, hogy férfiak, nők egyaránt használhatják, illetve hagyja a parfümöket érvényesülni.
• Bár a legtöbbet úgy hirdetik, hogy nem hagy nyomot a ruhán, azért érdemes egy rövid időt várni, míg megszárad, és csak ezután belebújni a fekete pólónkba. Néha előfordul, hogy bár fehér foltot nem okoz, de a fehér ruhákon estére sárgás elszíneződés látható. Na, ekkor azonnal váljunk meg a bűnöstől.
• Lényegében mindegy, hogy spray (hajtógázos vagy pumpás), golyós, stiftes, zselés, krém vagy kristály változatot használunk. A golyós nem ideális szőrös felületeken, mert használata során becsípi a szőrszálakat, a kristály változat használata kicsit macerás, mert vízbe kell mártanunk, míg a spray változatok (még a freonmentesek is) károsak a környezetre. Fontos, hogy a formatervezésnek köszönhetően kézbe simuljon a termék a könnyű használat érdekében. Ha szeretnénk a táskában napközben is magunknál tartani, akkor vegyünk minikiszerelésű változatot.
• A hatóidő nagyon változó. Legtöbbször néhány óra múlva célszerű megismételni a dezodor használatát, ám vannak 24 és 48 órán át is hatékony változatok, sőt akár egy hétig is szagtalanságot ígér néhány krémes változat.

AVON Active izzadásgátló 24 órás deo spray-k

L’Occitane Cooling Deodorant Stick, menta- és zsályakivonattal, friss citrusillattal



Dove – Frissítő érintés izzadásgátló dezodor uborka- és zöldtea-kivonattal

Miliária:
Amikor a verejtékmirigyek kivezetőnyílása elzáródik, gombostűfej nagyságú hólyagok jelennek meg a bőrön, melyek víztiszta folyadékot tartalmaznak. Különösen napozás után okoznak bosszúságot. Semmiképpen ne nyomkodjuk őket (ezzel csak fertőzéseket idéznénk elő), mert az esetek nagy részében önmagától megszűnik.

Az extrém verejtékezés – orvosi néven hiperhidrózis – során testnyugalomban és normális külső környezet mellett is fokozott az izzadás. Az egész testre kiterjedhet, de lehet lokális is. A hátterében számos betegség állhat, mindenképpen célszerű felkeresnünk a háziorvosunkat, aki elindítja a vizsgálatokat, szükség esetén szak-belgyógyász-, bőrgyógyász- és neurológuskonzíliumot is kér.

 

 

 

 

 

 

Botox már itt is!

A botoxról tudjuk, hogy idegméreg. A verejtékmirigyeket a körülöttük található idegek stimulálják, ennek köszönhetően termelik és ürítik ki a váladékukat. Ha ezeket az idegeket megbénítják, a verejtékezés megszűnik. A hónalj bőre alá célzottan beadott botoxinjekció eredménye már a kezelés után 2-3 nappal érezhető, a végleges eredmény kialakulásához nagyjából 10 napra van szükség. A hatása 4-6 hónap, utána lehet ismételni. Érdekesség, hogy a második kezelés hatása még hosszabb időre biztosítja az izzadásmentességet. Maga az injekció beadható a tenyérbe és a talpba is, ám ezeken a területeken a tűszúrás roppant fájdalmas, úgyhogy ember legyen a talpán, aki elviseli.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top