Szépüljünk

Az idõt megállítani…

Állítólag az európai nagyvárosokban a nõk már csak „leugranak” ebédidõben egy kis botoxkezelésre vagy ráncfeltöltésre, Amerikában pedig egyenesen a botoxparti dívik, amelyen több nõ vesz részt, és némi pezsgõzés mellett, néhány injekcióval simíttatják ki ráncaikat. Vajon tényleg ilyen veszélytelenek (és hatásosak) ezek a kezelések? S vajon tényleg megállítható velük az öregedés?





Lézeres arckezelések: csak télen!

– A lézerkezelés célja nem egy-egy ránc elsimítása, hanem az egész arc felfrissítése. A lézerkezelés a fő hatását a kötőszövetre fejti ki, rugalmassá, simává teszi és újraépülésre „ingerli” a bőrt – magyarázza dr. Pfeiffer István. – Ezzel az eljárással is lágyítani lehet a vonásokat. Sokféle lézer használható a bőr fiatalon tartására. Van olyan kezelés, amelynek során eltávolítjuk a bőr legfelső rétegeit, s ennek hatására beindul a kötőszövet átépülése. A kezelés után kötés kerül a kezelt területre, amelyet eleinte naponta cserélünk, és a páciensnek két hétig otthon kell maradnia. A bőre gyorsan meggyógyul, és a kezelés hatása már pár nap után látszik, bár az igazi eredmény – ránctalanításnál – egy-két hónap múlva alakul ki: az arc évekkel fiatalabbnak látszik. Aknés, heges bőr kezelésére is alkalmas a módszer, amelyet elsősorban a téli hónapokban érdemes igénybe venni (miként az összes lézeres arckezelést).

Azonban nem mindenkinek van szüksége efféle drasztikusabb fiatalító eljárásra. A villanólámpás lézerkezelés nagy előnye, hogy úgy hat a kötőszövetre, hogy nem bontja meg a bőrt, nem éget, nem kell kötést viselni, sőt, aznap társaságba is lehet menni nyugodtan. Kúraszerű (négy-öt alkalommal végzett) kezelés esetén rugalmasabbá válik a bőr, elhalványulnak a barnás foltok és a rozaceák, vagyis az ér eredetű, vöröses elváltozások.
Ahogy idősödünk, sajnos, hat ránk a gravitáció. Finom kis ráncocskák alakulnak ki az arcon, a vonások megereszkednek – mindenféle krémezés ellenére is. Vajon vannak-e olyan módszerek, amelyekkel lassítható ez a folyamat?

– A ráncfeltöltés és a botoxkezelés egyaránt az arcot, a vonásokat lágyítja – mondja dr. Pfeiffer István bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos. – Egy mondás szerint „minden perc megsebez”, s az említett két eljárással lassítható az idő okozta öregedés: ha nem is fiatalabbá, de finomabbá, nőiesebbé válik az arc e két módszernek köszönhetően.


Ráncfeltöltés természetes anyagokkal

A ráncfeltöltés során ma már leggyakrabban a hyaluronsav nevű természetes anyagot (vagy más természetes anyagokat) alkalmaznak, mert ez a kötőszövet egyik komponense, tehát nem okoz allergiás reakciót, és idővel (fél-másfél év után) felszívódik. A kezelés során ezt az anyagot vékony tűvel bejuttatják a ráncok alá, és így megemelhetőek, lágyíthatóak a redők. A bejuttatott anyag megköti a vizet a bőrben, s így teltebbé, feszesebbé válik a bőr, a kezelt ráncok kisimulnak. A beavatkozás a későbbiek során szükség szerint ismételhető, s nem változtatja meg a kötőszövet szerkezetét.

– Nem minden ráncot érdemes így kezelni, például az alsó szemhéj kötőszövete annyira vékony, hogy ott általában nem alkalmazunk ráncfeltöltést – magyarázza szakértőnk. – Azt is tudni kell, hogy vannak nem természetes anyagok, amelyeket egyre ritkábban használunk, hiszen ezek nem szívódnak fel, nem tudja őket lebontani a szervezet. Ez elméletileg jó, hiszen tartósak – ám megeshet, hogy a szervezet nem tolerálja őket, így az immunrendszer ismételt gyulladásos reakcióval felel ezekre, esetleg a szervezet ki akarja lökni a nem természetes szereket, amelyeknek eltávolítása egyébként nem olyan egyszerű, mint a bejuttatásuk.





A fiatalság ára

Az említett arckezelések ára a felhasznált anyagok mennyiségétől, minőségétől, illetve a lézeres eljárástípustól függ, de a szakértőnktől kapott tájékoztató árak a következők:

* a ráncfeltöltés 70 ezer forinttól kezdődik,

* a homlok és a szem körüli szarkalábak botoxkezelése körülbelül 140 ezer forint,

* a villanólámpás lézerkezelés alkalmanként körülbelül 30 ezer forintba kerül,

* az egész arc hámlasztásos, lézeres ránctalanításáért pedig körülbelül 280 ezer forintot kell fizetni.
Botox: blokkolja az izmok összehúzódását

A legtöbb ránc azért alakul ki, mert túl erőteljes az arcmimikánk (például gyakran ráncoljuk a homlokunkat). Ezen mimikai izmok működését lehet korlátozni botoxkezeléssel. A botox (botulinum toxin) biztonságos hígítású anyag, amely ideiglenesen blokkolja az izmok összehúzódását. A hatás néhány hónapig tart, ám szakértőnk szerint a ráncfeltöltés és a botoxkezelés azért is hasznos, mert így a ráncaink nem mélyülnek el, nem vésődnek bele arcunkba.

– A botox valójában izombénító anyag, és eredetileg tisztán orvosi indikációja létezett: ha valakinek fokozott volt a szem körüli izmai tónusa, vagyis gyakran ismétlődő izommozgás volt nála tapasztalható, akkor ezzel az anyaggal kezelték – mondja Pfeiffer doktor. – Azonban felfigyeltek arra, hogy a kezelt területen elsimultak a ráncok is, ezért ma már szépészeti célokra is használják. Főleg a homlokon és a szemkörnyék körül alkalmazzák, bár manapság már az arc alsó harmadában is használják ezt a kezelést. A hatást a botox úgy éri el, hogy ideiglenesen gátolja az érintett izmok mozgását, például, ha a homlok területét célozzák vele, akkor az illető nem tudja összeráncolni a homlokát, még akkor sem, ha ezt szeretné. A hátránya, hogy kissé szegényessé válik tőle az arcmimika. Eleinte körülbelül hat hónapig hatásos, de ismételt kezeléseket követően csökkenhet a hatóidő, és sűrűbben válhat szükségessé a kezelés.

Szakértőnk szerint mindkét eljárás kockázatmentes, ha szakember végzi a beavatkozást, ám esztétikailag a ráncfeltöltés természetesebb hatást ad, hiszen nem gyengíti az arcmimikát, és az izommozgásokat egyáltalán nem befolyásolja.





Még több az e heti Nők Lapjából: 





• Télen is salátát! »
• Különleges terápia segít a sokszor vetélő nőkön »
• Egy nap sopánkodás »
• Két kultúra egy paplan alatt »
• Megküzdöttem a boldogságért »
• Örömzene az iskolában »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top