Szépüljünk

Fess hajat vegyszermentesen!

Felhagynál a gyári hajfestékek használatával, vagy eleve azért nem mersz belevágni a hajfestésbe, mert tartasz a vegyi anyagoktól? Fess hajat hennával! Tudnivalók.

A tisztálkodószereinket, kozmetikumainkat egyre többen cseréljük természetes alapanyagokból készült termékekre, házi kencékre. A természetes hajfestésre való áttérés viszont valóban nem olyan egyszerű, mint például egyik nap még tusfürdővel fürdeni, másnap pedig már bioszappannal, ugyanakkor nem is kivitelezhetetlen. A leghatékonyabb, ősz hajra is használható vegyszermentes hajfesték a henna nevű gyógynövényből – illetve kiegészítésképp további színező növényekből – készült pép.

Fess hajat vegyszermentesen!

 

Alkalmas rá a hajad?

Ha már festve van a hajad szintetikus festékkel, akkor az utolsó festést követően 3 hónapig pihentesd, mielőtt hennára váltanál, mivel a növényi hatóanyagok és a korábbról rajta lévő vegyi anyagok reakcióba léphetnek a hajadon, ami súlyos töredezéshez vezethet. Ha még nem őszülsz, az utolsó alkalommal festess a természetes hajszínedhez a lehető legjobban hasonlító árnyalatot, így könnyebb lesz átvészelni az átmeneti időszakot, és később a henna is egységesebb színben fogja majd be. Ha semmiképp nem tudod kivárni a 3 hónapot, mert erősen őszülsz és/vagy nem teheted meg, hogy lenőtt hajjal járj, 4-5 hetet akkor is várj az első hennázásig, és mielőtt az egész hajad befestenéd, mindenképp végezz próbafestést egy tincsen, hogy lásd, hogyan reagál a hajad a hennára.

Tévhit, hogy ha egyszer is hennával festetted a hajad, utána addig, míg a hennával festett rész le nem nő, nem használhatsz szintetikus hajfestékeket. A folyamat visszafelé is működik, vagyis 2-3 hónapos pihentetés után a korábban hennával festett hajat is befestheted készen kapható hajfestékekkel, viszont tény, hogy a hennával festett szín nem kopik, ezért azt csak lenöveszteni tudod, világosítani nem.

Fess hajat vegyszermentesen!

Milyen hennát válassz?

A hajfestéshez jó minőségű, por állagú hennát szerezz be, lehetőleg egy megbízható bioboltból.  Fontos, hogy direkt hajfestésre való, zöld színű, natúr hennaport keress. Egyes üzletekben kaphatók színezett hennák – például barna henna, fekete henna –, illetve pép állagú hennák is, ezeket azonban inkább hagyd a polcon, ezek ugyanis veszélyesek is lehetnek. Jobban jársz, ha „tiszta” hennából te magad kevered ki a festékpépet.  

A henna önmagában kizárólag vörösre tudja festeni a hajat. A vörös árnyalat annál intenzívebb lesz, minél világosabb a hajad alapszíne, vagyis a szőke és az ősz hajszálak lesznek a legvörösebbek és minél sötétebb az eredeti haj, értelemszerűen a vörös árnyalat is annál sötétebb. A hajszínt világosítani, szőkíteni hennával nem lehet! További növényi anyagok, így cassia-, amla- (indiai pöszméte) por, illetve indigó hozzáadásával viszont élénkítheted vagy sötétítheted a színt, akár a fekete árnyalatig is. Az alábbiakban szó lesz arról is, hogyan.

Így használd!

Hozzávalók:

  • Hennapor (rövid hajra 100 g, félhosszú hajra 100-200 g, hosszú hajra 200-300 g)
  • Savas lé, legjobb a frissen facsart citromlé
  • Víz
  • Fűszerek vagy olajok (pl. őrölt fahéj, teafaolaj, levendulaolaj, eukaliptuszolaj)
  • Nedvesítőszer vagy hidratáló (pl. olívaolaj)

Ha a színt a  vöröshöz képest változtatni szeretnéd, az ehhez szükséges növényi por:

  • Cassia: élénkíti, fényesebbé teszi a színt, rézvörös árnyalat eléréséhez a cassiát és a hennát fele-fele arányban keverd
  • Amla: tompítja a vöröset, gesztenyebarna árnyalatot ad, 100 g hennához 1,5 evőkanálnyit adj
  • Indigó: sötétíti a színt, ha barna színt szeretnél, akkor a hennához képest a keverék negyede legyen indigó, ha feketét, akkor fele-fele arányban keverd a két port

Az arányokat persze csak iránymutatás gyanánt adtuk meg, a saját tapasztalataid alapján  változtathatod őket.

Fess hajat vegyszermentesen!

 

Kikeverés:

  • Öntsd a henna-, illetve a növényi porokat egy rozsdamentes acél- vagy kerámiatálba!
  • Add hozzá 2-3 citrom frissen facsart levét!
  • Adj hozzá fahéjat, pár csepp illóolajat, valamint néhány kanál olívaolajat!
  • Folyamatosan kevergetve, fokozatosan önts hozzá vizet, és keverd addig, míg nagyjából fogkrém sűrűségű, csomómentes nem lesz.
  • Ezután fedd le az edényt folpackkal és hagy állni a keveréket néhány órán, vagy még jobb, ha egy egész éjszakán át. A pép akkor van festésre kész állapotban, ha az eredeti zöld színéhez képest bebarnult.

Festés:

  • Húzz gumikesztyűt, és a száraz hajadra, a hajtövektől indulva, a hagyományos hajfestékekhez képest vastagabban vidd fel a pépet! Használhatsz hajfestő ecsetet is, de kézzel valószínűleg könnyebb lesz. Első festésnél az egész hajadra kerüljön a keverékből, később már elég, ha csak a hajtöveidre teszel, mivel a henna nem kopik.
  • Miután felkented a pépet, a hajadat tornyozd fel a fejed tetejére, és a festett területet tekerd be folpackkal vagy húzz rá nejlonsapkát, nejlonszatyrot!
  • 2-5 órán át hagyd a hajadon a hennát! Minél tovább van rajta, annál jobban megfogja. Ha őszülsz, legalább 4 órát legyen fenn a pép, hogy egész biztosan befogja az ősz hajszálakat.
  • A hatóidő letelte után előbb egy lavórban áztatva mosd ki a hajadból a pép nagyját, majd zuhany alatt öblítsd ki teljesen. Ezután még samponnal vagy samponszappannal is megmoshatod a hajad.
  • Szárítás után ügyelj arra, hogy az elkövetkezendő 1-2 napban lehetőleg ne érje nedvesség vagy víz a hajadat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top