A női erő nem hangerő, legyen vége a hajtépésnek! – ombudswomannal erősit az nlc

Sokszor írunk nehéz témákról szenvedélyes stílusban, ám ez a hevület soha nem csorbíthatja az objektivitást. Ennek érdekében mostantól nőjogi szakértővel, ombudswomannal erősít az nlc. Pácsonyi Daniella főszerkesztő állásfoglalása.

Fontos, hogy egy női magazin szórakoztasson, de a feladata nem merülhet ki ebben. Ha már nőknek szólunk nőkről, felelősségünk is van irántuk, irántatok. Célunk védeni az érdekeiteket, valós segítséget, kiutat mutatni a bajban, kihangosítani a problémáitokat. Szabad szüléshez való jog, bölcsődei férőhelyek témája, az egészségügy ellentmondásai, női karrierlehetőségek, bántalmazott nők sorsa: kellő alapossággal írni mindarról, ami érint titeket.

Hiszünk abban, hogy a nőket önmagában a teljesítményükért kell a megfelelő szintre helyezni, amihez nincs köze női mivoltuknak, külsejüknek vagy magánéletüknek, ebben azonban jelenleg a magyar nő támogatásra szorul. Még mindig nincs teljes esélyegyenlőség, sokan még mindig dobozokban gondolkodnak, esetenként megkapjuk az „ahhoz képest, hogy nő” hozzáállást. Hátrányos helyzetbe hozni valakit nemcsak úgy lehet, hogy kevesebb fizetést adunk neki vagy akadályozzuk a családalapítással kapcsolatos szabad döntéseit. Kárt okozhatunk rosszul megválasztott kifejezésekkel, cikkcímekkel, hangvétellel – akár akaratunkon kívül is.

Ezért az nlc-nél úgy döntöttünk, hogy felkérünk egy tapasztalt szakembert a tartalmaink nőjogi szempontú monitorozására. Mi ugyanis újságírók vagyunk, és nem feltétlen jogászok vagy társadalomtudósok. Nehéz témákat dolgozunk fel, sokszor érintettként, szenvedélyes stílusban. Ám ez a hevület nem mehet a mondanivaló, az objektivitás rovására. Ebben segíthet egy „külső szem”, valaki, aki érzelemmentesen tekint rá a cikkeinkre, és felhívja a figyelmünket az esetleges szélsőségekre vagy nem szerencsés fogalmazásmódokra. Mi úgy hívjuk: ombudswoman.

Juhász Borbála nőtörténész, genderszakértő, a Női Érdek volt elnöke, az Európai Női Lobbi volt alelnöke személyében olyan „túravezetőt” találtunk, aki kivezet minket az erdőből, ha eltévednénk. Valószínűleg egyedül is kitalálnánk, de nem mindegy, milyen kerülőutakkal, milyen veszteségek árán. Bori szakmai tapasztalatával biztos kezű lektorként segíti majd a csapatunkat.

Juhász Borbála, az nlc ombudswomanje

Juhász Borbála (fotó: Neményi Márton)

A munkánkat eddig is támogatta többek között a kisebbségekkel, emberi jogokkal foglalkozó kódex, illetve munkatársaink kiválasztásánál fontos érték volt az empátia, a szociális érzékenység. Ennek ellenére nálunk is csúszhatnak be hibák, amire olykor ti hívjátok fel a figyelmünket – most ezt is megelőznénk.

Szeretnénk elkerülni az olyan csapdákat, rossz sajtórutinokat, mint az áldozathibáztatás, a body shaming vagy a nem közszereplők magánéletének taglalása a hozzájárulásuk nélkül. Persze ne legyünk álszentek, mi is a kattintásokból élünk, mi is írunk bulvárhíreket, mindig adódhat olyan mondat, ami valakinek rosszul esik, de igyekszünk megtalálni az egyensúlyt, és kellő eleganciával nyúlni az érzékeny témákhoz.

Ugyanakkor kerülnénk azt a szélsőséges szemléletmódot, amely bennetek, nőkben mindig áldozatot, elnyomottat lát. Úgy véljük, mindenkinek joga van szabad döntéseket hozni, és erre képes is, legyen szó akár arról, hogy szeretne-e gyereket, mikor és hogyan, akár arról, hogy milyen párkapcsolati formában érzi jól magát vagy milyen munkamegosztásban hisz.

Úgy látjuk, ma nincs meg az a fórum, ahol bárki elmondhatná véleményét, kételyeit anélkül, hogy megítélnék, megbélyegeznék. Ma sokszor azok is a nők helyett akarnak dönteni, akik elvileg értük vannak, őket képviselik. Elterjedt egy olyan agresszív kommunikációs mód, ami nem segít nőjogi kérdésekben előrelépni. Mottónknak – neked, veled, érted – az is része, hogy ha valaki nálunk beszél a döntéseiről, azt szabadon megtehesse akkor is, ha véleménye eltér másokétól vagy akár az átlagtól.

Persze ahhoz, hogy valaki éljen a jogaival, először is tisztában kell lennie velük. Mi ehhez szeretnénk nektek kellően magabiztos tudást adni.

Az összes olyan cikkben, amit az nlc ombudswomanje, Juhász Bori lektorált megtalálod ezt a dobozt, ha pedig kérdésed van, írj erre a címre: ombudswoman@nlc.hu